Tech

Kicsit perverz, nagyon fura és milliók imádják: suttogók és szörcsögők, avagy az ASMR világa

A hangok szuperereje, hogy képesek bennünk elemi szintű reakciókat kiváltani; emlékeket, érzelmeket előhívni. Néha a környezetünk zajai bizonyulnak a legszebb, legnyugtatóbb melódiának. Erre épít az ASMR videók világa, amibe igen könnyű beleszeretni.

Az ASMR (automatikus szenzoros meridián válasz) valamilyen inger hatására létrejövő izgalmas, csiklandozó érzés a fejünkön, nyakunkon vagy bizonyos esetekben a karunkon, lábunkon. Biztos vagyok benne, hogy mindenki számára vannak hangok, zajok, amik valamilyen oknál fogva fontosak, kedvesek és amelyek hasonló testi érzéseket keltenek. Gondoljunk csak a táblán csikorgó krétára vagy két fém egymáshoz dörgölésére: ezekre a hangokra (akár csak a felidézésükre is!) reagál a testünk. Ugyanez történik az ASMR-nél is, csak éppen fordítva: ott kellemes érzeteket idéz elő egy-egy hanghatás.

A suttogás intimitása, a falevelek zizegése, a tenger morajlása, a papírlapok súrlódása jó példa, hiszen mindezek nyugtató hatással vannak ránk, oldják a stresszt, segíthetnek a koncentrációban vagy éppen az elalvásban. Arról nem is beszélve, hogy az ASMR bizonyos esetekben rövid távon sikeresen enyhíti a krónikus fájdalom tüneteit. És mint lassan minden egyéb igényünknek, ennek a kielégítésére is készen áll a világháló.  

Az ASMR-re az utóbbi öt-nyolc évben egy egész vlogágazat épült, az online tartalomfogyasztók nem kis örömére. Ha utánanézünk a Youtube-on, számos ASMR videót találunk, aminek nincs más célja, mint pozitív testi reakciót kiváltani a hangok segítségével.

Például különböző tárgyakon való ritmikus dobogással:

 

 

Máskor a suttogás a nyerő. Nem is gondolnánk, hogy mennyien vannak, akik értékelik, ha nem egyenesen imádják hallgatni, ahogy egy finom kis nő kedvesen sutyorog 56 percen keresztül! Ha lehunyjuk a szemünket a videó hallgatása során, úgy érezhetjük, hogy milliméteres távolság van csak köztünk és az előadó között, aki gyertyát gyújt, poharat kocogtat, száraz virágokat markolászik és sminkecsettel simogatja a mikrofont:

Az ilyen jellegű ASMR videók alapvető jellemzője, hogy igyekszik egyfajta közelséget teremteni a hallgatóval, aminek hála megjelenik a hallgatóra összpontosuló fokozott figyelem. Nem ritka a videóban megjelenő szerepjáték sem, ami értelmet ad annak, hogy az előadó miért „jön olyan közel hozzánk” (például ő a fodrászunk vagy kezelőorvosunk).

Az ASMR bizonyos formái speciális helyszínekhez, például a konyhához és annak jellemző tárgyaihoz vagy egyenesen kifejezetten ételekhez, étkezéshez köthetőek. Valamivel több mint 46 millió megtekintést ért például az a videó, amiben szinte a lány fogai közül hallgathatjuk, hogyan roppan a lépesméz:

Ha pedig a visszafogott, kezdő ASMR-tartalomfogyasztók közé tartozunk, érdemesebb inkább belehallgatni egy pite készülésének szimfóniájába és meghallani a tészta formálódása mögött a konyhai eszközök és hozzávalók finom neszét:

És a nagy kérdés: miért hallgat bárki is ilyen videókat?

A videók elsődleges funkciója a stressz oldása, a relaxáció és meditáció segítése, az alvási problémák csökkentése. A zajok, hangok meditatív hatása és a közelséget, melegséget sugárzó, ránk fókuszáló suttogás mind jó okok lehetnek arra, hogy valaki kikapcsolja maga körül a világot, és belépjen az ASMR különös univerzumába. Egy bizarrnak tűnő, de bárki számára elérhető lehetőség ez arra, hogy egy pillanatra máshol legyünk, számunkra kedves zajokkal vegyük körbe magunkat, kiszakadjunk abból, ami nyom, és belesimuljunk abba, amire szükségünk lenne.

Nyitókép: Gaelle Marcel / Unsplash

Ajánljuk még:

TANÁCSOK, AMIKET BÁRCSAK ELHITTÜNK VOLNA AZ ŐSÖKNEK
A BELSŐ NŐ ÚJRAFELFEDEZÉSE: KEZDEK PONTOSAN AZZÁ VÁLNI, AKIVÉ AKARTAM
AZ ÖNSEGÍTŐ KÖNYVEK HUMBUGJAIN TÚL: ILYEN AZ ÖNSZERETET RÖGÖS ÚTJÁN JÁRNI

 

 

Már követem az oldalt

X