Tech

Gyerekeink jövője: milyen hatással lesz rá a mesterséges intelligencia?

Bár a mesterséges intelligencia már évtizedek óta téma a sci-fi filmeken keresztül, és már régóta működik észrevétlenül az életünkben, például a keresőprogramokban, azért igazából csak néhány éve kezdtük el valósnak érzeni a ChatGPT-hez hasonló algoritmusoknak és az önvezető autóknak köszönhetően. Az élet egyre több területét hódítja meg, így nem kérdés, hogy gyerekeink, unokáink jövőjét nagy mértékben befolyásolja majd. Utánajártunk, hogy a jelenleg is működő újdonságból kiindulva milyen jövőnk lehet.

Nem szeretnénk utópikus képet festeni arról, hogy az MI majd mindenben könnyebbé teszi az életünket és egy csodás, nehézségek nélküli jövőt biztosít az emberiség következő generációi számára. De a másik oldalra sem érdemes átbillenni, és attól rettegni, hogy a Terminátorban vagy a Szárnyas fejvadászban látottakhoz hasonló állapotok uralkodnak majd ötven-száz év múlva, és a gépek átveszik az irányítást. Ahogy a számológépünk is jobban számol, mint mi magunk, az MI is bizonyos részfeladatokat jobban ellát, mint az ember: az azonban, hogy egy embert teljes egészében képes legyen helyettesíteni, még nagyon távoli jövőnek tűnik.

Az, hogy a mesterséges intelligencia meg fogja határozni a jövőt, elég biztosnak mondható: Kína például a következő tíz évre százmilliárd dollárnak megfelelő összeget akar befektetni a fejlesztésekbe, az Egyesült Államok az amerikai székhelyű techvállalatok segítségével versenyezne Kínával, de a sarkukban van Japán, Kanada és Dél-Korea is. Európa összességében még kicsit el van maradva az előzőek mögött MI-téren, de Franciaország és Németország saját jogán már szépen kapaszkodik fel.

Egy kis fogalommagyarázat: az MI-nek többféle definíciója létezik, egy edukációs célokkal is bíró szellemi műhely, a Hold Lexikon meghatározása elég pontos, eszerint „azoknak a gépi, szoftver alapú alkalmazásoknak, algoritmusoknak a gyűjtőfogalma, amelyek célja az emberi viselkedés, gondolkodás utánzása.
Három fő kategóriára bontható.
– szabályalapú mesterséges intelligencia, amely előre programozott szabályokat követ a döntések meghozatalához;
– gépi tanulás, amely algoritmusok segítségével tanul az adatokból, és idővel javítja önmagát;
– és a mély tanulás, melyet a gépi tanulás egy részhalmazaként is értelmezhetünk, és amely neurális hálózatokat használ nagy mennyiségű adat feldolgozására és olyan feladatok elvégzésére, mint a kép- és beszédfelismerés.
A mesterséges intelligencia ezen típusait a szakemberek különféle módokon használják a különböző iparágak fejlesztésére.

A jelenből kibontakozó jövő

Azt már biztosan látjuk, hogy az oktatásban nagy segítség lesz a mesterséges intelligencia. Egy nyugat-essexi magániskola vezetése a technológia segítségével alkotta meg az Abigail Bailey névre keresztelt robotot, amelynek feladata, hogy segítse az iskolaigazgató munkáját. „Jó érzés arra gondolni, hogy valaki, aki hihetetlenül jól képzett, segít a döntésekben” – mondta az iskola vezetője. „Ez nem azt jelenti, hogy soha nem kér az ember tanácsot másoktól, hát persze, hogy megteszi. De nagyon megnyugtató a tudat, hogy nem kell senkit felhívni és zavarni, nem kell várni a válaszra.” Abigail a ChatGPT-hez hasonlóan működik, és képes nagy mennyiségű adatok gyors kezelésére. De amellett, hogy jobbkezének hívja őt az igazgató, a férfi megerősítette: nem célja, hogy robotok helyettesítsék tanárait, sőt,

az iskolának ma több alkalmazottja van, mint valaha volt.

Sok jóslat szól arról, hogy a mesterséges intelligenciával tanárokat segítő robotokat hozhatnak létre, amelyek javítják az oktatás minőségét, hiszen általuk a személyre szabott tanítás legalább részben megvalósítható lesz: a gyerekek a saját ütemük szerint haladhatnak, az egyedi érdeklődésük mentén mélyíthetik a tudásukat bizonyos irányokba, s ha valamit nem értenek vagy valamit még gyakorolniuk kell, akkor arra is van lehetőség. Az MI olyan, egyszerűbb feladatokat is átvehet, mint a tanulók házi feladatainak ellenőrzése, ezzel pedig időt és energiát spórolhat majd meg a hús-vér pedagógusoknak.

Az egészségügy is sokat profitálhat a mesterséges intelligenciából, ugyanis az ezzel a technológiával megtámogatott virtuális asszisztensek „elődiagnosztizálhatnak”. Ma már alkalmazott technológia, hogy például hatalmas mennyiségű CT-felvételen és azok kiértékelésén keresztül tanítanak meg ilyen algoritmusokat előszűrni daganatos betegségeket, mint ahogy ilyen fejlesztés zajlott Magyarországon is a Semmelweis Egyetem részvételével. A háttérben működő mesterséges intellingencia így csökkenti az egészségügyi személyzetre jutó terheket, az idejük akár 8-16 százalékát is visszanyerhetik majd. Az MI ereje az adatokban rejlik: hatalmas mennyiségű információ birtokában képes olyan megoldásokra bukkanni, amelyekre az emberek nem feltétlenül, vagy sokkal több idő alatt, így a kutatások során is az ember keze alá képes dolgozni, költségeket és munkaidőt spórolva.

Azt, hogyan fog ez a háttérben láthatatlanul működő MI a jövő emberének mindennapjaiban láthatóvá és kézzelfogható válni, a Chapel Hill-i Well vállalat applikációja mutathatja:

személyre szabott egészségügyi tervet dolgoz ki minden ügyfele számára,

felhasználva aktuális állapotuk mérőszámait, az egészségügyi problémáikat, leleteiket, sőt az általános egészségügyi ismeretüket is. A személyes és külső egészségügyi adatok alapján a felhasználók coachingot, tippeket és feladatokat kapnak, illetve jutalmazással ösztönzik őket, hogy folyamatosan javítsák egészségi állapotukat. Ugyan ez most még csak a tehetősebbek számára elérhető, de ahogy terjed, egyre olcsóbb lesz a technológia, valószínűleg az előfizetés költségei is csökkenek majd. Könnyen lehet, hogy húsz-harminc év múlva a hazai magánegészségügy alkalmazásai is ott lapulnak majd a telefonjainkon az Instagram, a Google Térkép és a Spotify mellett.

A csomag- és ételszállításban egyébként már ma is használnak robotokat, így ha ez a terület gyors ütemben fejlődik, meglehet, hogy unokáink nem a futárt, hanem egy kerekeken guruló masinát vagy drónt fognak várni. És akkor még nem is beszéltünk az önvezető autókról: érdekes tény, hogy míg 2014-ben a teherautósofőri munka volt az egyik legelterjedtebb foglalkozás az USA-ban, ha bekövetkezik a jóslat, miszerint az önvezető járművek forradalmasítani fogják a közlekedést a közeli jövőben, lehet, sok ember munka nélkül marad majd.

Hosszú távon pedig a taxisofőrök szerepe is jelentősen lecsökkenhet, talán nem is lesz olyan drága taxizni, mint ma, netán nem lesz szükség saját autóra sem, és az MI segítségével a tömegközlekedés is átalakulhat személyi közlekedéssé: az adatokat, a beérkező igényeket és a kiszámított útvonalakat képes lesz úgy feldolgozni az algoritmus, hogy háztól házig szállítson mindenkit, de mégis gazdaságosan, több embert felvéve és lerakva közben. 

A virtuális asszisztenseként már most is működnek MI alapú algoritmusok, Amerikában nagyon elterjedt az Amazon Echo Alexája. Ez a találkozók egyeztetésétől kezdve a hangvezérelt zenelejátszásig számos funkcióval bír, amelyeknek mind kulcsa a személyre szabhatóság: az MI ilyenkor minket tanul meg, a szokásainkat, kéréseinket, időbeosztásunkat, érdeklődési köreinket. Hosszú távon számos állást fogunk asszisztenssel betölteni – például az újságírást is –, olyan munkakörökben, amelyekben korábban lehetetlen volt ezt megfizetni.

Van árnyoldal is

Sok veszélye lehet a mesterséges intelligenciának, a világ kormányai nem véletlen igyekeznek már most korlátok közé szorítani. A „legkisebb” gond az lehet, hogy míg egyes foglalkozásokban remek kiegészítő, fejlesztő technológia, addig más iparágakban munkahelyek százezrei szűnhetnek meg majd a mesterséges intelligencia miatt. A fentebb említett sofőrködésen túl asszisztensek, adatelemzők, a telemarketingesek, de utazási irodák és rengeteg gyár dolgozói félthetik majd állásaikat. 

Mindenki tapasztalta már, hogy a keresési előzményei alapján dob fel számára hirdetéseket a Google, már-már félelmetes pontossággal. Van, hogy ez nem áll meg a reklámok szintjén, erre jó példa a Target áruházlánc néhány évvel ezelőtti fiaskója, amikor

kismama-kuponokat küldtek egy középiskolás lánynak, mert vásárlási előzményeiből az algoritmus segítségével rájöttek, hogy babát vár.

Azonban ő ezt még nem mondta el akkor a családjának, így amikor szülei meglátták a kuponokat tartalmazó levelet, nagy volt a dráma. Biztos, hogy szeretnénk, hogy személyes adatainkat ilyen módon használják fel, és akár nyilvánosságra is hozzák titkainkat?

A szórakoztatóipar, különösen a filmipar is aggódik az MI miatt, hiszen a mesterséges intelligencia technológiájával könnyedén helyettesíthetik őket, felhasználhatják arcukat és hangjukat – egyelőre következmények nélkül.

A végére hagytuk a legsötétebb jóslatot: egyes MI szakértők ugyanis úgy vélik, 10-25 százalék esély van arra, hogy munkájuknak „köszönhetően” véget ér majd az élet a Földön. Vannak, akik szerint nem övezi elég biztonsági protokoll a technológiát, és az nagy eséllyel eltörli majd az emberiséget. Mások szerint lehetetlen ilyen szuperszámítógépet létrehozni, amelyik képes lenne az úgynevezett öntudatra ébredésre, vagyis arra, hogy olyasmit tegyen, amit a programozói nem akartak.

A technológia túlbecsülése és egymás riogatása nélkül érdemes tehát fenntartásokkal kezelni a témát, hiteles forrásokból tájékozódni, és kíváncsian figyelni, mit hoz a jövő. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X