Deinfluencing, újrahasznosítás és slow living – TikTok-trendekkel a fenntarthatóságért
Sokan rosszallóan ráncolják a homlokukat a TikTok hallatán, hiszen a közösségi platformmal kapcsolatban számos esetben a felesleges, bugyuta, pazarló vagy épp életveszélyes trendekről adtak hírt a médiumok. E cikk célja sem az, hogy mentegesse vagy népszerűsítse az alkalmazást, sokkal inkább azt szeretnénk vele üzenni, hogy a pozitív, társadalmi és környezetvédelmi szempontból hasznos üzenet is képes virulenssé válni egy ilyen frekventált közegben a fiatalok körében. A deinfluencing jelenség például éppen ilyen: a fenntarthatósággal kapcsolatos felelősségérzetet erősíti. Rajtunk áll, mire figyelünk oda! Mutatunk három pozitív trendet.
„Mi ez a kiütés? Biztosan meg fogok halni!” – A hipochondriáról kérdeztük a klinikai szakpszichológust

Vajon azért fáj a fejem, mert nem ittam elég vizet, vagy azért, mert valami baj van az agyammal? Ez csak egy kis kiütés, vagy valami halálos kór? Mind felkutattuk már tüneteinket az interneten, és idegesítettük magunkat az esetleges kórképekkel – a hipochondria azonban ennél komolyabb probléma. Nem árt odafigyelni rá, ugyanis a szorongás súlyosbítja a tüneteket, ráadásul kockázati tényező bizonyos betegségeknél. Lisincki Annát, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának klinikai szakpszichológusát kérdeztük.

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

Filmek, amik után jobban értékeled az életed

Az ember sokszor elégedetlen azzal, amije van, gyakorta másokhoz hasonlítja magát és úgy érzi, mehetne jobban is a sorsa. Van úgy, hogy elég megnéznie egy-egy filmet, hogy rájöjjön: igenis jó dolga van, és jobban kellene értékelnie azt, ami körülveszi, például a családot, az otthont, a barátokat, a munkahelyet. Hét ilyen alkotást mutatunk.

Az év első hétvégéjén pótold be a tavalyi év sikerfilmjeit!

2023-ban már szinte teljesen magához tért a filmipar, a forgatások és premierek száma közelíteni látszott a 2020 előtti adatokhoz, így bőven volt miből válogatni a mozizóknak. Aki lemaradt valamiről, még pótolhatja – dráma, vígjáték, szuperhősfilm és akcióthriller is került a tavalyi kedvenceinkből készült válogatásba.

Az epilepszia az állatok közüli kiemelkedés ára – Dr. Halász Péter epileptológussal beszélgettünk

Az epilepszia olyan krónikus idegrendszeri betegség, amely a magyar népességből 6-700 ezer embert érint. Dr. Halász Péter professzort, az egykori Lipótmező epileptológiai osztályának alapítóját kérdeztük többek között arról, milyen tévhitek vannak a betegséggel kapcsolatban, hogyan kezelhetjük és mit segíthet a család, illetve az „utca embere” egy roham esetén.

Karácsonyi filmes klisék, amiket milliószor láttunk, mégis szeretünk

A legtöbbünknek van kedvenc filmje, amit minden évben, hagyományszerűen megnéz karácsony környékén azért, hogy ünnepi hangulatba jöjjön. Ezekben általában esik a hó, valaki szerelmes lesz, karácsonyi csoda történik vagy valakinek meg kell mentenie az ünnepet – ismerős, ugye?