Tech

A Föld fekete doboza – tanmese az utókornak

Ha elénk teszik a fényképét, olyan érzésünk van, mintha egy modern szobrászművet látnánk, valahol egy messzi, gránitokkal övezett síkságon. Pedig ez az acéltest sokkal komolyabb, mint egy árván álló művészi alkotás, hiszen nem mást, mint életünk fekete dobozát rejti magában. Egy hatalmas adathalmazt, telis-tele jelenünk cselekedeteivel és döntéseivel: utódainknak szánt információ – vagy inkább figyelmeztetés. Ez Földünk fekete doboza, amely magyarázatot ad majd gyermekeinknek, unokáinknak arra vonatkozóan, hogy mi vezetett földi létünk hanyatlásához.

Ez a fekete doboz egy mindösszesen 10 x 4 x 3 méteres acéltest, amely Tasmania nyugati partján, egy távoli magaslaton várja majd a jövő generációinak expedícióját. A szerkezetet úgy tervezték, hogy bármit túléljen, és képes legyen minden körülmények között a működésre és az adatok gyűjtésére. A fekete doboz tele lesz tárolómeghajtókkal, internetkapcsolattal is rendelkezik, és az egész rendszert a szerkezet tetején elhelyezett napelemek táplálják. Az akkumulátorok tartalékenergia-tárolást biztosítanak, amikor pedig süt a nap, a fekete doboz tudományos adatokat tölt le, és egy algoritmus az éghajlatváltozással kapcsolatos anyagokat gyűjt be a világ minden pontjáról. 

A Clemenger BBDO, a The Glue Society kreatív ügynökség és a Tasmania Egyetem kutatói közötti együttműködésből született projekt méréseket fog gyűjteni a szárazföldi és tengeri hőmérsékletről, az óceánok savasodásáról, a légköri szén-dioxid mennyiségéről, a fajok folyamatos kipusztulásáról, a földhasználat változásairól, valamint az emberi populációról (legyen szó a katonai kiadásokról vagy éppen az energiafogyasztási adatokról). 

Emellett olyan összetett adatcsoportokat is fog gyűjteni, mint például az újságok címsorai, a közösségi médiában megjelent bejegyzések és a kulcsfontosságú események: ökológiai katasztrófák, klímacsúcsok, egyezmények, jogszabályok – egyszóval minden, ami a klímaváltozáshoz és az oda vezető úthoz köthető. Jim Curtis, a Clemenger BBDO marketingügynökség ügyvezető kreatív igazgatója így foglalja össze a doboz létjogosultságát:

„Ha a Föld összeomlik az éghajlatváltozás következtében, ez az elpusztíthatatlan rögzítőeszköz ott lesz, hogy bárki tanulhasson belőle.” 

Az Earth’s Black Box névre keresztelt projekt legfontosabb üzenete, hogy „ha nem változtatjuk meg drámai módon életmódunkat, az éghajlatváltozás és más ember okozta veszélyek civilizációnk összeomlásához vezetnek”. A Föld fekete doboza pedig rögzíteni fogja minden lépésünket, amelyet e katasztrófa felé teszünk. A bolygónk egészségével kapcsolatos adatkészletek, mérések és interakciók tízezreit fogja gyűjteni és biztonságosan tárolni a jövő generációi számára. Hogy miért? Tanulságként, magyarázatként és abból a nem titkolt szándékból, hogy ha lesz még kit felelősségre vonni a történtekért, akkor azt meg is lehessen tenni.

A program tesztüzeme már fut, és a készítők abban bíznak, hogy már önmaga az adatgyűjtés ténye is segítségére lesz az emberiségnek abban, hogy eltántorodjon a hibás döntésektől, hiszen ahogyan Jonathan Kneebone, a The Glue Society munkatársa fogalmazott: „Amikor az emberek tudják, hogy rögzítik őket, az hatással van arra, amit tesznek és mondanak.” 

Hogy mennyiben PR-fogás, és mennyiben valós tudományos lépcsőfok az Earth Black Box, abban megoszlanak a vélemények, ahogy az emberi pszichére gyakorolt hatásáról is. Egy biztos: ha valóban olyan út áll előttünk, amit a szakemberek jósolnak, akkor nem árt feljegyezni azt, mert egyszer valamikor valakiknek hasznos elrettentő példa lehet.

És hogy meglátogathatjuk-e minden titkok őrzőjét? Aligha. A rendszer ugyanis egy titkos helyen kerül (került) kiépítésre, amelyet csak egy nagyon szűk kör fog ismerni, és a legnagyobb biztonságban fogják őrizni. De aggodalomra semmi ok: a projekt oldalán már figyelemmel kísérhetjük a béta-tesztüzemet, láthatjuk az adatgyűjtést és az egész rendszert működés közben. Izgalmas látni, ahogy egymástól látszólag teljesen független történések, cselekedetek és döntések egy „kalapba” kerülnek, hogy egyszer majd egy összefüggő meseként szóljanak utódainknak mindarról, amit tettünk vagy nem tettünk a mában a jövőnként – az ő jövőjükért.

 

Ajánljuk még:

A leggyakoribb tanácsunk segít a legritkábban az idősek alvászavarán

A kor előrehaladtával a legtöbb embernél fokozódnak az alvási nehézségek: idősebb korban később és nehezebben alszunk el, kevesebb időt töltünk mélyalvásban és hamarabb kelünk, mint fiatalabb korunkban. A nép bölcsességek pedig, amiket e probléma orvoslására hallunk, sokszor csak messzebb visznek az igazságtól.

 

Már követem az oldalt

X