Szocio

A „nyuggerek” miatt visz el minket a koronavírus?

Ha felmegyek manapság a közösségi médiafelületekre, úgy tűnik, mintha a fél világ haragudna a nyugdíjasokra. Miközben a legtöbben visszahúzódnak az otthonaikba, hogy mielőbb túllegyünk a koronavíruson, az idősek, úgy tűnik, kirajzottak az utcákra, a terekre és a parkokba. A fiatalok dühöngenek, szerintük az idősek felelőtlenek, a kommentszekciókban beindult a harc. Generációs háború a láthatáron? Vajon kinek van igaza?

„Hiába ülök én itthon, dolgozom hómofiszban, ha a nyuggerek meg kint trécselnek a tér közepén, mintha nem lenne járvány.” „Itt állok sorban a postán, és hiába próbálom betartani a két lépés távolságot, ha a mammer ide szuszog a nyakamba, hiába mondom neki, hogy az ő érdeke, hogy ne tegye!” „Totál igazad van, én nem is értem, bezárkózunk miattuk, ők meg kimennek.” És a többi...

Nem csak miattuk húzódunk vissza!

Bármennyire is egyszerű azt mondani, hogy a nyugdíjasok miatt húzódunk most vissza az otthonainkba, a teljes igazság azért nem ez. Igen, az idősebb korosztály a veszélyeztetettebb, fokozottan kell vigyáznunk és figyelnünk rájuk, de nem csak ezért vonulunk karanténba, hanem azért is, hogy a járvány terjedését megfékezzük, tehát saját magunkért is. 

Megkértem Bereczki Enikő, generáció kutatót, hogy mondja el véleményét a jelenséggel kapcsolatban. Enikő ugyanis aktívan foglalkozik a generációk közti különbségekkel, jelenségekkel a blogjában, meglátásai pedig a járvány alatt is hasznosak lehetnek számunkra. Például ebben a helyzetben is.

" Úgy látom, hogy az idősebbek között vannak olyanok, akik igenis tudatosan veszik a korlátozó intézkedéseket, és inkább otthon maradnak. Persze nyilván akadnak olyanok is, akik nem foglalkoznak ezekkel a hírekkel, valószínűleg azért, mert egyébként sem veszik komolyan azokat.

De van például 100 év fölötti bácsi is, egy ismerősöm, aki aktívan használja a facebookot, és megosztott egy olyan posztot a közösségi oldalán, amiben arról ír, hogy milyen fontos, hogy az emberek elfogadják ezeket az intézkedéseket, ugyanakkor megőrizzék a józan eszüket, ne dőljenek be az álhíreknek, ne keltsenek pánikot. Én inkább fiatalokról hallottam már a világból olyan híreket, hogy kihasználva az olcsó repjegyeket, néhányan közülük elkezdek utazgatni a nagyvilágban. De ezek persze szélsőséges helyzetek, esetek.

Az általánosítás nem célravezető generációs témában sem.

Viszont most, hogy családok össze vannak zárva, könnyebben előjöhet a generációs szakadékokból adódó feszültség is. Érdemes figyelni mindenképpen az idősebbekre, és nem csak offline, hanem online is. Vannak közöttük nem kevesen, akik nem olyan régóta használják a közösségi média oldalakat, és hamarabb bedőlnek az álhíreknek, mint a fiatalok. Hasznos lehet felhívni őket, és elmondani nekik, hogy mire kell figyelni az álhírek kapcsán. A helyzet során a fiatalabbakat, különösen a Z-generációt is érhetik veszélyek az online térben.

A folytonos online lét (például a tanulás miatt) jobban kedvez az online függőségek kialakulásának. Emiatt a szülőknek érdemes szűrőprogramokat feltenni, vagy valamilyen előre egyeztetett módon az online foglalatosságokat szabályozni, például, hogy mennyi idő mehet el játékra vagy más időtöltésre. 

A másik veszélyt a legfiatalabbakra a médiából és a közösségi médiából érkező hírek feldolgozása jelenti, amik életkoruknál fogva nehezen feldolgozhatók, sőt, félreértelmezhetők lehetnek – lehet, hogy emiatt pedig többen meg is ijednek ezektől."

Tehát ne hibáztassunk, inkább segítsünk! Mert most mindennél fontosabb, hogy odafigyeljünk egymásra!

 

További cikkek a témában:

 ÍGY NE FULLADJON BOTRÁNYBA AZ EGYÜTTLÉT – KONFLIKTUSKEZELÉSI KARANTÉNKISOKOS

A DÖNTÉS A TE SZABADSÁGOD! – KORLÁTOK KÖZÖTTI HÉTKÖZNAPJAINKRÓL

„FONTOSAK A KORONAVÍRUS-MENTES ÓRÁK” – ÍGY BESZÉLJ A GYEREKKEL A JÁRVÁNYRÓL!

 

Már követem az oldalt

X