Szép

Vékonyszálú, gyenge vagy zsíros a hajunk? Vessük be a házi rozslisztsampon erejét!

Pár hete a natúr kozmetikumok használata jegyében úgy döntöttem, kipróbálom, valóban működik-e, és ha igen, az én hajammal mennyire kompatibilis a rozslisztsampon.

Bevallom, nem nagyon bíztam a jó eredményben, elképzelni se tudtam, hogy egy gabonaféléből kavart kulimász hatékony hajápolószerként működjön. Egyre fontosabbá válik azonban a zöldgondolkodás a kozmetikumok, testápoló szerek frontján is. Kísérletezni szeretek, ráadásul több helyen olvastam, hogy a rozslisztsampon akkor is jól teszi a dolgát, ha zsíros, akkor is, ha száraz a hajunk.

Az enyém vékonyszálú (most már kevés is), a vége száraz, a hajtő viszont zsírosodásra hajlamos. Nem túlzok, ha azt írom, csak a naponta bevállalt hajmosás mellett érzem komfortosnak és vállalhatónak a külsőmet. Éppen ezért aligha van olyan módszer, amit ne próbálnék ki azért, hogy elfogadható, sőt szebb legyen a hajkoronám.


Mivel a rozsliszt teljesen natúr alapanyag, és nem terheli jobban a környezetet, mintha cipócskákat sütnék belőle, bevállaltam, hogy a hajamra kenem. Ezt is. Mivel nem találtam arra vonatkozó információt, hogy száraz vagy vizes hajra kell-e e felvinni, én úgy döntöttem, pontosan úgy használom, mint egy „normál” sampont. Beálltam a zuhany alá, bevizeztem a hajam, és fejemre kentem a sampont. Jól beledörzsöltem a hajamba, hogy a hajszálak tövére, a fejbőrre is jusson belőle. Vártam két percet, majd leöblítettem.

Ettől a fázistól tartottam igazán, mert volt egy olyan sanda gyanú bennem, hogy ez nem lesz egyszerű menet. Ha a nokedlis tálból nehéz kimosni a tésztát, hogy fogom én kiszedni azt a hajszálak közül?


A gyanúm azonban nem igazolódott be – ebből is látszik, hogy ahogy a mosogatásnál működik a „ma tenyérrel, holnap körömmel”-alapelv, a hajmosás is a friss, azonnali megoldásokat kedveli.

Kétperces várakozás után minden további nélkül kiöblíthető volt a massza. Ez derűs meglepetés volt, de még inkább meglepett, hogy annak ellenére, hogy utána – a  természetes alapanyagok elve miatt – nem használtam semmilyen vegyszert – mégis ragyogóan csillogó lett hajam. Sőt! tapintásra lágy és valahogy többnek látszott, mintha valami  bitang erős hajszálvastagító balzsammal támogattam volna meg a hajszálakat.

Nem tagadom, rögtön beleszerettem ebbe a házi termékbe, és még inkább megkedveltem, amikor felfedeztem, hogy egyre több sampon alkotóeleme a rozs. Mégpedig azért, mert a rozs pantoténsavat, vagyis B5-vitamint tartalmaz, és ennek erejét vetik be a gyártók is. Egyébként akad még benne tiamin (B1-vitamin), riboflavin (B2-vitamin), nikotinsav (B3-vitamin), B6-vitamin, folsav és E-vitamin is. Amikor erre ráébredtem azonnal tudtam, hogy a hajápolás nálam szintet fog lépni.

Nemcsak sampon, hanem balzsam is lesz a rozslisztből.

Vagyis a következő alkalommal már nemcsak sampont varázsoltam belőle, hanem egy adagot félretettem, raktam még bele teljes kiőrlésű rozslisztet is, hogy biztosabb legyen a hatás. Az egészből kicsit sűrűbb, inkább nokedlitésztaszerű masszát kavartam. Raktam még bele pár csepp, gyógyszertárban vásárolható E-vitamint, valamint egy kis jojobaolajat is. Alaposan összekevertem az egészet, és a sampon leöblítése után ezt a masszát kentem fel a hajamra. Nagyon ügyeltem arra, hogy a fejbőr is kapjon ebből a vitaminos „elixírből”. Pár perc után lemostam az egészet, és a szokott módon szárítottam a hajam (langyos levegőt fújó hajszárítóval, mert a forró levegő szárítja a hajszálakat).

Csupán pár hete használom a rozslisztet, és szívesen írnám, hogy igazi csoda történt, de én már régóta tudom, hogy a hajápolásban nincsenek csodák – főleg, ha ennyire vékonyszálú, sérülékeny és kevés hajról van szó, mint az enyém.

A csoda elmaradt, mégis bátran ajánlom mindenkinek, mert a hajam állapota igenis javult. Nem érzem szükségét a napi hajmosásnak, sőt, még a harmadik, negyedik nap is vállalható a frizurám. Vastagabbnak, erősebbnek érzem a hajszálakat, és ez azért mégiscsak egy kisebb csoda. Ráadásul a vásárolható termékek árának töredékéből érem el ezt a hatást.

A rozssampon receptje a következő: 4-5 kanál (fehér) rozsliszt és annyi víz, hogy sűrű, palacsintatésztaszerű krémet tudjunk belőle kavarni. Nedves hajra kenjük fel, alaposan oszlassuk el a hajszálakon és a fejbőrön. Majd alaposan öblítsük ki a hajszálak közül.

Nekem bevált, remélem másnak is be fog!

Ha nyitott vagy az ehhez hasonló alternatív hajápolási módokra, tudd meg, milyen természetes hajápolókat készíthetsz házilag! Ha pedig kipróbálnád a no poo módszerét (hajmosás nélküli, samponmentes haj gondozása), akkor olvasd el szerzőnk saját beszámolóját!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X