Szép

Sima bőr, akár tíz évre – mindent a villanófényes szőrtelenítésről

Sosem borotváltam a lábamat, a gyanta és az epilátor híve vagyok. Bírom a fájdalmat, de bármikor szívesen lemondanék a havi fél-egy óra kínzásról. A villanófényes szőrtelenítés (IPL) többek között erre is jó megoldás lehet, ha van hozzá türelmünk és kitartásunk. Meg sötét szőrünk és fehér bőrünk. Mi az az IPL, kiknek ajánlott, és lehet-e otthon, saját kezűleg kezelni magunkat? Ennek jártunk utána.

Számos módszer áll rendelkezésünkre a szőrtelenítéshez. Az alig egy-két napig tartó simaságtól kezdve a tartósabb, hetekre szőrmentességet biztosító módszerekig bárki megtalálhatja a számára legszimpatikusabb megoldást. Sőt, manapság már olyan eljárások is a rendelkezésünkre állnak, amelyek az éveken keresztüli szőrtelenséget is lehetővé teszik. Ilyen többek között az úgynevezett „villanófényes” szőrtelenítés is.

Hogyan működik az IPL?

Az Intense Pulsed Light (IPL) szőrtelenítés egy intenzív, pulzáló fénnyel történik. Működésének lényege, hogy a speciális fény lejut a szőrtüszőhöz, ahol hővé alakulva kiégeti a szőr gyökerét. Ez meggátolja a szőr újbóli kinövését egészen addig, amíg a szőrtüsző nem regenerálódik (ha egyáltalán regenerálódik). A regenerálódás többek között attól függ, hogy az illető hány éves, milyen gyors az anyagcseréje, milyen a genetikája, milyen gyors megújulásra képes a szervezete.

„Általános tapasztalatunk, hogy az idősebb hölgyek esetében a kezelés tartósabb, mert az ő szervezetük már nem regenerálódik olyan gyorsan, mint a fiatalabbaké. Ugyanakkor a fiatalok esetében is akár 4-5 évig tartó eredményről beszélhetünk. Viszont az idősebbeknél az okozhat problémát, hogy ez a módszer az ősz szőrszálak esetében nem működik” – magyarázza Tárczy Judit, aki a budaörsi üzletében kolléganőivel együtt már több mint tíz éve foglalkozik az IPL-módszerrel.

„A kezelés szempontjából az a legjobb, ha valakinek minél fehérebb a bőre és minél sötétebbek a szőrszálai. Ugyanis a szőr festékanyagába, az úgynevezett melaninba bejuttatott fényimpulzusok roncsolják a szőr gyökerét.

A sötét szín elnyeli a hőt, vagyis minél sötétebb a felület, annál hatékonyabban tudja kiégetni a szőrtüszőt.

A fehér bőrben pedig az alacsony melanintartalom miatt nem tud a fény elnyelődni, így nem gyengíti a fény hatásfokát. Éppen ezért a világosszőke vagy vörös szőrszálak, valamint a sötétebb tónusú bőrszín esetében kevésbé hatékony az eljárás, ilyenkor jellemzően kétszer több kezelésszám szükséges, mint a sötétebb szőrű, világosabb bőrű vendégeknél” – avat be minket az eljárás titkaiba a szakember hozzátéve, hogy bár sokaknak nyár elején jut eszébe a szőrtelenítés szükségessége, ezt a módszert érdemes télen vagy kora tavasszal elkezdeni, amikor a bőrünk jól kifakult, a szőrszálak pedig visszanyerték sötétebb színüket.

Kezelés közben fontos figyelembe venni a bőr színét és típusát, a gép erősségét annak megfelelően kell beállítani: „Az IPL eszközök ugyanolyan bőrkárosodást okozhatnak, mint amikor valaki leég a napon, kivéve, hogy ezekben a gépekben nincs UV-fény. Például ezért is takarjuk le vagy satírozzuk be fehér szemceruzával kezelés közben a szemölcsöket, anyajegyeket, sőt, még a tetoválásokat is. Nem történne nagy baj, ha egyszer-kétszer véletlenül rájuk villantanánk, mégis jobb védeni ezeket a területeket” – így az üzletvezető. Vagyis érdemes tapasztalt szakemberhez menni.

Villanófényes szőrtelenítés saját kezűleg

Mivel több kezelésre van szükség, sok családban pedig több nő és nagyobb leány van, sokan úgy gondolják, inkább beszereznek otthonra egy készüléket, és maguk végzik el az eljárást. Ha valaki ismeri a bőrét, a bőrtipusát, valamint előzetesen tájékozódik, kellőképpen utánajár, biztonságosan tudja használni a saját IPL-gépét.

„A legtöbben azt a hibát követik el, hogy azt hiszik, ha a legmagasabb fokozatra állítják a készüléket, akkor gyorsabb, hatékonyabb és tartósabb lesz a szőrtelenítés, pedig azzal csak megégetik magukat. Egy teljes, villanófényes kezelés több hónapig eltart, türelem szükséges hozzá” – magyarázza Tárczy Judit.

A kezelés előtt teljesen le kell borotválni a szőrtelenítendő felületet. Szőrtelenítőkrém használata azért nem ajánlott, hogy ne terheljük a kezelés előtt különféle vegyi anyagokkal a bőrünket, ráadásul az IPL-eljárásnál éppen az a lényeg, hogy a fényt a szőr vezeti le a szőrtüszőhöz, márpedig a krém eltünteti a bőr alatt lévő szőrt is. A szőr szükséges, mert a szőrtüszőt a bőrrel összeköti, s elnyeli a fényt. Mivel a szőrszálak nem egyenletesen nőnek, a kezelést kéthetente (a szőrszálak körülbelül kéthetente vannak biológiailag aktív fázisban)

ismételni kell egészen addig, amíg azt nem vesszük észre, hogy hiába borotváljuk és hiába várjuk, már nem nő egyetlen szőrszál sem az adott testrészünkön.

„Fontos, hogy fényérzékeny lehet a kezelt terület, vagyis a gép használata után nagyobb eséllyel éghet le a napon az érintett testrészünk” – figyelmeztet a szakember. „Többek között ezért is javasolt inkább az őszi, téli hónapokban megcsinálni a kúrát, valamint ajánlott fényvédő krém használata is. A bőr három-négy nap alatt pihen, regenerálódik, helyes alkalmazás esetén hosszú távon nem okoz károsodást az eljárás.”

Mennyi az annyi?

Általánosságban elmondható, hogy egy átlagos, világos bőrű, sötét szőrszálakkal rendelkező nő esetében a kéz vagy

a lábszár teljes szőrtelenítéséshez körülbelül 10-15 kezelésre van szükség.

A kezeléseket tehát kéthetente kell elvégezni, és be kell tartani a napozásmentes szabályt is. Az intim területek vagy a hónalj szőrtelenítése lehet ennél hosszabb, mivel ott jellemzően erősebbek a szőrszálak – és érzékenyebb a terület, így ott kisebb intenzitással lehetséges a kezelés. A folyamatot siettetni azonban egyik helyen sem szabad. „Az otthoni gépek Joule-értéke alacsonyabb, hogy biztonságosan használhassák a vásárlók, a kozmetikai szalonokban található készülékek erősebbek, ezáltal a kezelési idő rövidülhet. A nagyobb erősség miatt védőszemüveg viselés szükséges a kezelő és a kezelt személynek is egyaránt” – tudtuk meg az üzletvezetőtől.

Készülékvásárlás esetén fontos megnézni, hogy hány villantásra elegendő a gép kapacitása. Manapság jellemzően százezer villantásszám feletti készülékeket lehet beszerezni, ami bőven elegendő, mivel egy átlagos nőnek körülbelül 20-25 ezer, de

maximum harmincezer villantás szükséges ahhoz, hogy a teljes testét leszőrtelenítse.

Vagyis egy készüléket akár hárman is nyugodtan használhatnak. Ahogyan a villanykörtének, úgy az IPL-izzóknak is megvan a maguk élettartama. A korábbi gépeket sokkal kevesebb ideig lehetett használni. Mivel az izzók nagyon drágák és a készülék hatékonysága is romolhat, ha izzót cserélnek benne, manapság inkább magas villanásszámmal bíró gépeket gyártanak. A legújabbakon digitális kijelző is mutatja, hogy hol tart a készülék, így könnyebb kiszámolni, beosztani a rendelkezésre álló kapacitást. Ha valaki félbehagyja a kúrát, annak legközelebb nem kell elölről kezdenie, de az újrakezdéssel egy harmincalkalmas kezelés akár  35-40 alkalomra is nőhet a szünet hoszzától függően.

Akár 10-15 éven keresztül is szőrmentesek lehetünk egy kezeléssorozat után, bár ez idő alatt is javasolt fenntartó kezeléseket végezni. „Egy-egy pihe vagy kóbor szőrszál előbújhat, ezért szoktuk javasolni, hogy 4-6 havonta egyszer érdemes átmenni a kezelt területen. Ez azért még mindig kényelmesebb, mint kétnaponta borotválkozni vagy három-négyhetente epilálni. Fenntartó kezelés nélkül rövidülhet a szőrmentes időszak” – mondja Tárczy Judit, s hozzáteszi, hogy a villanófényes szőrtelenítés

nem fájdalommentes, de korántsem fáj annyira, mint például a gyantázás.

Aki kevésbé bírja a fájdalmat, az jobban megérezheti, de aki a gyantázáshoz van szokva, annak valószínűleg meg sem kottyan.

Tapasztalatok szerint az üzletekben kapható akkumulátoros készülékeknél jobbak azok, amelyek hálózatról működnek. Az akkumulátorok ugyanis lemerülés közben nem tudják ugyanazt az erős teljesítményt nyújtani, így a kezelés hatékonysága csökkenhet. Ugyanakkor megnőhet az esélye a meghibásodásnak, valamint csökkenthet a gép élettartama is.

Természetesen a férfiak is igénybe vehetik a villanófényes szőrtelenítést, a tapasztalatok szerint ők leggyakrabban a hátukat és a mellkasukat kezelik, illetve kezeltetik. Rossz hír számukra azonban, hogy a szőrzetük jellemzően erősebb, tehát több kezelésre van szükségük.

Ahogy minden szépészeti beavatkozás esetében, úgy a villanófényes szőrtelenítésre is igaz, hogy egyrészt nem való mindenkinek (például egyes bőrhibák, (bőr)betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése vagy fényérzékenység, egyéb betegségek esetén), másrészt fontos, hogy szakszerűen használjuk az otthoni gépet vagy tapasztalt szakemberhez forduljunk, harmadrészt pedig túlzásba sem szabad vinni, mert azzal a bőrünk egészségét veszélyeztethetjük.

 

Már követem az oldalt

X