Szép

Most akkor kell a púder vagy sem? – Női és férfi vélemény a sminkről

Mit gondol a férfi? Mit gondol a nő? Durucz Dávid és Kassai Tini elmondják. És hogy miben értenek egyet? Ezt még mi sem tudjuk. De hisszük, hogy megtaláljuk a közös pontokat, és addig is élvezzük, hogy vitázhatunk. Mert másokat meghallgatni, megérteni, és magunkat képviselni jó dolog. Férfi szemmel, női szemmel, mindenhogyan.

KASSAI TINI SZERINT:

Nem tudom, hogy generációfüggő vagy sem, de én nem tanultam meg ügyesen sminkelni, csak ügyetlenül. Bosszankodik is sokszor a lányom, amikor kézbe ragadom a kék szemceruzát. Forgatja a szemét, mert azt nem úgy kell. Szerintem meg úgy kell, vagy leginkább sehogy, de azért látom, hogy nőtársaim kortól függetlenül festik magukat. Festik magukat szépre, de leginkább másmilyenre, mint amilyenek.

A sminkelés valahogy kimaradt az életemből, fiatal lányként nem nagyon volt pénzem sminkcuccokra, az első szempillafestési kísérletem meg, amit az intézetben a többi lánytól tanultam, csúfos eredménnyel zárult.

Azóta tudom, hogy nem, nem jó a fekete cipőkrém a szempillákra, mert az nem oda való és pont.

Hetekig tartó könnyezés során vontam le a tanulságot. El is vette évtizedekre a további kísérletezéstől a kedvem, pedig nekem szőke a pillám, a szemöldököm – alig látszik – elbírná a festéket.

A rúzs használata is kimaradt az életemből, szerintem bőven elmúltam már 30 éves, amikor a legelső rúzsomat megvettem, egy halvány rózsaszín árnyalatot, és még jó pár évnek kellett eltelnie, mire az első vörös rúzs az ajkaimra került. Alapozót nem használtam sose, és a púdernek is csak az illatát szeretem. Azt se tudom igazából, mire való a púder, de azért van a neszeszeremben (az egyikben) valahol, de lehet tán több is. Időről időre elcsábulok, leginkább a csomagolása miatt, meg mert egy nőnek kell a púder és kész. A lányom is megmondta. Ahogy kell a tus (én persze ferdén húzom), a szemhéjfesték, a sokféle alapozó, a highlighter is, meg hozzá az eltérő nagyságú ecsetek. Ecsetem is van, csak nem tudom, hogyan kell azt professzionális módon használni. Azért kézbe veszem időről-időre, mert olyan szép csillogó-arany színű a nyele.

Körömlakkom viszont sok van. Temérdek, lakkra vagyonokat költök, mert lakkozni szeretek.

Azt hiszem nekem a lakk az, ami más nőnek a vörös rúzs. Nőiességem pasi-sokkoló kinyilvánítása.

És mivel a női szempontot képviselem, be kell vallanom, hogy mint nő, azt azért felfedeztem magamon én is, hogy a világ legkényelmesebb dolga eltakarni azt, amit takargatni vágyunk és kiemelni azt, amit ki lehet emelni.

Még ha én nem is értem a csíziót, azt látom, hogy a festék megéri az árát. Elfedi a valóságot. Bujkálunk a smink alatt – hát nézzétek el nekünk!

Nem csak azért sminkelünk, hogy szebbnek vagy kívánatosabbnak lássatok minket, azért is, mert így időt nyerünk: a smink tökéletesnek vélt leple alatt egyéb értékeinket is feltárhatjuk majd. A logikai sorrend szerintem a következő: sminkelünk, így minket szúrtok ki a tömegből, vagyis van egy fajta vonzódás közöttünk, aztán szóba álltunk, így van esélyünk egyéb módon, a csinosságon felüli értékek megmutatására is, vagyis van esély kapcsolatra. Végső soron, mindenki azt akarja, vagy nem?

Elsősorban ezért kell a smink: mert az egyszerre takargat és kínál. Trükközik.

A vörös rúzs meg egyenesen szexi. Szexi üzenetet közvetít felétek – ezt veszitek? Vagy teljesen más a pálya? És teljesen mellélövünk, totál feleslegesen kenjük, maszkoljuk magunkat idegenné? Ha megláttok két nőt egymás mellett, két hasonló korú és átlagos külsejű nőt, akik közül az egyik ki van sminkelve, a másik nem....kire figyeltek fel először? Melyiknek a csábereje hat rátok először, erősebben vagy igazán? Befolyásolja a vonzalmatokat a festék?

Alig festem magam, de ha igen, annak oka és üzenete van. Miattatok van. Miattatok van elsősorban, hogy néha még az ebédfőzéshez is rúzst használunk, vagy a futáshoz az edzőteremben. Miattatok öltözünk át százszor és kezdjük elölről a kenceficét, ha egyetlen festékpötty elmászott a helyéről.

Miattatok (is) hisszük azt, hogy a jó az nem elég jó, a valóság kevés, és hogy minket vegyetek szemügyre, és ne mást, na, ahhoz kell a púder.

Elmondhatnátok nekünk egyszer végre az igazságot. Púder nélkül. Őszintén.

DURUCZ DÁVID SZERINT:

Ha sminkről van szó, empatikusabb vagyok az átlag férfinál, hiszen egykori tévésként én is sokszor kaptam mindenféle „vakolatot” az arcomra felvétel előtt. Így hát tudom, hogy a smink viselése közben nem nagyon lehet a fejünkhöz nyúlkálni, „bevetés” után pedig külön procedúra megszabadulni a cucctól.

És ha belegondolok, hogy valaki ezzel él együtt napi 12 órán keresztül, az év szinte minden napján, csendes tisztelettel gondolok az illetőre.

A sminkeléshez idő kell. Persze rutin kérdése, hogy mennyi, de semmiképp sem irigylem azt a nőt, aki ezért kel korán – mint ahogy azt a férfit sem, aki a klasszikus hollywoodi jelenetet éli át minden színházlátogatás vagy vendégség előtt: „Drágám, siess már, késésben vagyunk!”– amire a válasz általában a nagy semmi, mert összeszorított ajkakkal rúzsozza magát a drága.

Én is voltam ez a férfi, én is voltam türelmetlen, de egy dolgot baromira tudomásul kell venni: a nők nem nekünk sminkelnek.

Vagy ha mégis, csak sokadikak vagyunk a sorban. Azért melóznak ennyit a külsejükön, hogy ők elégedettek legyenek, jól érezzék magukat a bőrükben. Nem mellesleg szerintem a többi nőnek is bizonyítani akarnak. Na, ezután jövünk mi, jó esetben.

Ez pedig nekem nagyjából rendben is van, mert cserébe semmilyen elvárásom sincs smink terén. Tudom, hogy része vagyok a célközönségnek, de azzal is tisztában vagyok, hogy nem értek a dologhoz: fogalmam sincs, milyen pirosító vagy rúzs használatát kellene elvárnom a páromtól.

Nagyvonalúan – és nagyképűen – azt szoktam mondani: „én az összhatást nézem”. Ha az rendben van, akkor a nő vonzó, minden oké. Egyébként is, nálam jobban dominál az illat, ha azt eltalálják, a többire már nem is nagyon figyelek.

Persze, milyen könnyű ezt mondani, hogy legyen rendben az összhatás. Közben meg a nő tizensok éve ezen dolgozik, hogy úgy tűnjön, mintha nem csinált volna az arcával semmi különöset.

Arról már nem is beszélve, amikor valakinek a bőrhibái miatt muszáj vastag alapozót használnia. És ki tudja, hányadik randin, a kapcsolat hányadik hónapjában meri lemosni, anélkül mutatkozni a társ előtt.

Maradjunk tehát annyiban, hogy én a smink ügyét teljes mértékben a nőkre bízom, úgyis náluk van a legjobb helyen. Lusta, kényelmes hozzáállás, de legalább nem kontárkodok bele. És ha a végeredmény szép, minden esetben megdicsérem. Talán ez is számít valamit.

Ajánljuk még:

„MÁRPEDIG ITT REND VAN, DRÁGÁM!” – TERÜLETFOGLALÁS A KÖZÖS OTTHONBAN: ILYEN A NŐNEK, ILYEN A FÉRFINAK
BŰN ELFELEJTENI EGY ÉVFORDULÓT? – EZT JELENTIK A FONTOS DÁTUMOK EGY NŐNEK ÉS EGY FÉRFINAK

 

 

Már követem az oldalt

X