„Azt akarod, hogy meghaljanak a bálnák?” – Hogyan ne neveljünk klímaszorongó ovist?
Papírhulladékból kunyhót építeni, kólásüvegből teaszűrőt barkácsolni remek móka. A gondok akkor kezdődnek, amikor a gyerek megkérdezi, hogy pontosan miért kell újrahasznosítani, na meg szelektíven gyűjteni a szemetet, és hogy miért nem ihatja már a kedvenc műanyag palackos üdítőjét. Válaszok vannak, de ha nem figyelünk oda, többet ártunk velük, mint használunk.
„Aminek el kell jutnia egy adott fülhöz, az el is jut” – Milyen az utcazenészek élete ínségidőben?
Ádám Kornél az élőzene talán legszemélyesebb műfaját választotta: utcazenész. A korlátozások miatt csak kompromisszumok árán művelhetné, amit a legjobban szeret – a maszkban éneklés viszont neki nem pálya, számára a muzsikálás a szabadságról szól. Amíg nem tud újra találkozni a közönségével, addig alkot, és ha már a négy fal közé szorult, ki is adta első saját lemezét.
„Ez nem arról szól, hogy a gyereknek mindent szabad” – Mi is az a Pozitív Fegyelmezés?
Hogyan neveljünk a gyerekeinkből magabiztos, önálló, boldog felnőtteket? A szülőtréningeket tartó Kepes-Végh Juli szerint a válasz a Pozitív Fegyelmezés. Oktatói szemlélete szerint segít, hogy „minden helyzetben megtaláld a büntetés- és megfélemlítésmentes eszközöket, és együttműködő, magabiztos, önálló, boldog gyereket nevelj, miközben te is jól érzed magad szülőként” Julit módszereiről és saját tapasztalatairól kérdeztük, éppen anyasága újabb fejezetének kezdetén.
Egy ízig-vérig környezettudatos apa is elbukik néha...
Szóval, az van, hogy én tényleg nagyon igyekszem környezettudatosan élni. Ezt a környezetemben élők valószínűleg nem ilyen finoman fogalmaznák meg, talán még mániákusnak is nevezne egyikük-másikuk, de ezzel együtt tudok élni. Nagyobb baj, hogy bármennyire is törekszem a természetbarát, zero waste-közeli életmódra, a hétköznapok valóságát nem tudom megkerülni. Vagyis, nem megy ez olyan gyorsan és simán, mint eleinte gondoltam.
Hősök, tanítók, példaképek, akiktől idén búcsúzunk
2020 borzalmas év, nem szükséges részletezni, hogy miért. A világ teljesen megváltozott, és olyan nagy emberek távoztak belőle, akik elviselhetőbb hellyé tették a Földet még ezekben az időkben is. Rájuk emlékezünk most.
Új munka után néznek a zenészek? – Szakmabeliekkel beszélgettünk
Létszámstop, időkorlát, elővigyázatosságból otthon maradó közönség: a koronavírus-járvány következményei az előadóművészek nagy részét lehetetlen helyzetbe sodorták. Míg a színházakban elindulhatott az új évad, a zenészek közül sokan azt vették észre, hogy a bevételük egyik napról a másikra szó szerint nullára csökkent. Márpedig ezt az időszakot valahogy nekik is át kell vészelniük, ezért arra kényszerültek, hogy részlegesen vagy akár teljesen pályát módosítsanak, és olyan területeken próbálják ki magukat, amikhez addig semmi közük sem volt. Három elismert zenészt faggattunk arról, hogyan érintették őket a korlátozások, meg tudnak-e még élni a zenélésből, vagy új, „civil” foglalkozással keresik a kenyerüket.
Mostan színes kockákról álmodom – Egy legós felháborodás margójára

Nagy nyilvánosságot kapott egy apai vélemény, miszerint egy LEGO készlet dobozában nincs helyük színesbőrű figuráknak. Ilyenkor persze érdemes továbbgörgetni, de ha az ember nemcsak apa, hanem a dán játékgyártó elkötelezett rajongója is, természetes, hogy nem tud szó nélkül elmenni a dolog mellett.

12 meghatározó külföldi filmklasszikus
Ha már új mozipremierek nincsenek, szánjunk egy kis időt a filmtörténet klasszikusaira! Melyik miért lett az? Fontosak ezek még? Miért érdemes újranézni egy fekete-fehér filmet? A cikkben megpróbálok meggyőző választ adni ezekre a kérdésekre!