Szép

Makacs narancsbőr: milyen természetes módszerek segíthetnek?

A hasi zsírpárnák mellett alighanem a combunkon megjelenő narancsbőrrel harcolunk a legtöbbet. A nők jelentős részénél jelentkezik kisebb-nagyobb mértékben a cellulitisz, de a drága orvosi beavatkozások és géppekkel végzett kúrák helyett otthon is tehetünk a csökkentése érdekében. Ehhez gyűjtöttünk megoldásokat.

Együtt nyaraltam egyszer néhány barátnőmmel a Balatonnál. A strandon hasalva beszélgettünk, a témák sokaságában előkerült a narancsbőr problémája is. Az egyik lány, aki közöttünk a legszebbnek, legcsinosabbnak tartotta magát (mindig van ilyen), váratlanul nekünk szegezte a kérdést: „Nem értem, miről beszéltek, mi az a narancsbőr?” Mire a csapat szókimondó tagja rögtön lecsapott, és kérlelhetetlenül kijelentette: „Hát az, ami a combodon van!”

Tetszik vagy sem, a cellulitisz a nők egyik legnagyobb ellensége, a hasi zsírpárnák mellett alighanem ennek eltüntetésével foglalkozunk a legtöbbet. A gödröcskék leggyakrabban a combon fordulnak elő, úgy alakul ki, hogy a bőr mélyén lévő zsírszövet felnyomja a kötőszövetet. Becslések szerint a 21 éves kor feletti nők több mint 85 százalékánál felfedezhető, férfiaknál – persze – nem gyakori.

Azért a comb a legkritikusabb hely a narancsbőr szempontjából, mert itt alapvetően több zsírszövet található, mint más testrészeken.

Kialakulásának esélyét több tényező befolyásolhatja, például

  • a kor,
  • a hormonok,
  • a genetika,
  • valamilyen szövetszintű gyulladás,
  • a súlygyarapodás miatt megnövekedett zsírszövet,
  • a kollagénszint csökkenése,
  • a rossz vérkeringés, ami egyébként gyakori probléma a lábaknál,
  • a nyirokrendszer nem megfelelő működése,
  • a bőr külső rétegének elvékonyodása.

A cellulitisz valójában nem okoz különösebb egészségügyi problémát, mégis sokan szeretnénk csökkenteni vagy akár eltüntetni a combunkról azokat a fránya gödröcskéket. Többféle módszer is a rendelkezésünkre áll ennek érdekében attól függően, mennyi időt és energiát fektetnénk a narancsbőr eltüntetésébe.

A megfelelő eljárás kiválasztásánál fontos szempont lehet az is, mennyire súlyos a helyzet. A tünetek enyhének mondhatók, ha csak néhány felületi gödröcske jelenik meg a combokon. A második fokozat esetében a gödrök mélyebbek és a számuk is megemelkedik. A legsúlyosabb eset az, amikor a cellulitisz mélyen hullámzó gödröcskékkel jelentkezik, amelyek száma pedig tíznél is magasabb.

Mit tehetünk a narancsbőr ellen?

Naponta átmasszírozhatjuk a problémás területeket. Ez javíthatja a vérkeringést és serkentheti a nyirokrendszer működését, ami a narancsbőr mérséklődéséhez vezethet, továbbá méregtelenítheti a szöveteket. Használhatunk a maszírozáshoz krémet is, némelyik terméket kifejezetten javasolják a narancsbőr eltüntetéséhez.

Ugyancsak a vérkeringésr és a nyirokrendszer működésére hathattunk, ha egy száraz kefével átdörzsöljük a száraz combokat. Állítólag ez az egyik leghatékonyabb természetes módszer. Lassan és óvatosan haladjunk, ne sértsük fel közben a bőrünket.

Az ötperces műveletet naponta akár kétszer is elvégezhetjük.

Gyűjtsük össze a kávézaccot és készítsünk belőle bőrradírt. Itt van hozzá egy receptünk, keverjük össze kevés vízzel és kókusz- vagy olívaolajjal, adhatunk hozzá tetszés szerint még valamilyen vitamindús összetevőt. Az elkészült bőrradírral masszírozzuk a combokat: eltávolíthatja az elhalt hámsejteket és fokozhatja a vérkeringést.

A zöld tea egyik nagy ereje a narancsbőr ellen, hogy segít eltávolítani a méreganyagokat a szereveztünkből és javítja az anyagcserét. Ráadásul serkenti a vérkeringést, és segíthet az egészségesebb és egyenletesebb bőr kialakításában.

Lehet, hogy már a könyökünkön jön ki, de biztos, hogy odafigyelünk a hidratálásra? A megfelelő mennyiségő víz elfogyasztása nemcsak a súlycsökkenésben lehet a segítségünkre, de szabályozhatja, csökkentheti a narancsbőr megjelenését is azzal, hogy átmossa, méregteleníti a szervezetünket.

Természetesen az étrendünkre is fontos odafigyelni, amikor a cellulitisszel harcolunk. Egyes ételek nagy szerepet játszanak a súlygyarapodásban és a szervezetünket méreganyagokkal terhelik, mások azonban segíthetnek csökkenteni a narancsbőr mennyiségét. Ilyenek az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint például a lazac. Ráadásul az omega-3 zsírsavak hozzájárulhatnak ahhoz, hogy erősebb legyen az immunrendszerünk, valamint feszessebbé és élettel telibbé varázsolhatja bőrünket. Együnk több rostot is – teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöket és zöldségeket – egyszerű vagy „finomított” szénhidrátok helyett.

Fontos, hogy rendbetegyük a hormonháztartásunkat. A hormonális egyensúlyhiány ugyanis nagyban hozzájárulhat a cellulitisz kialakulásához. Viszont ebbe a folyamatba ne kezdjünk bele szakorvos véleménye nélkül!

Ugyancsak utánajárást igényel, de ha az orvos is engedélyezi, szedhetünk kollagént tartalmazó étrendkiegészítőt. Egyes kutatások szerint ugyanis a kollagén rendszeres szedése is hozzájárulhat a narancsbőr mérsékléséhez.

A végére hagytuk a két klasszikust

Diétázzunk. A túlsúly és az elhízás ugyanis a narancsbőr megjelenésének egyik leggyakoribb oka, ha azonban sikerül fogynunk, a cellulitisz is mérséklődhet. Persze, a vékony nőknél is előfordulhat narancsbőr, de a másik klasszikus módszer rajtuk is segíthet. Ez pedig a sport.

Rendszeres mozgással kiválóan csökkenthető a narancsbőr, sőt, idővel akár el is tűnhet (persze nem mindegy a korunk, az életmódunk és az egészségi állapotunk). Végezzünk olyan gyakorlatokat, amelyek kifejezetten a comb környékére koncentrálnak, mint például a guggolások, a lábemelgetések vagy a lépcsőzés.

De többek között a kerékpározás, a tánc, a túrázás, a futás, az úszás és a gyaloglás is segíthet a zsírégetésben.

Ne csüggedjünk, ha mégsem sikerül eltüntetni: nem vagyunk egyedül a problémával. De ha teszünk azért, hogy egészségesebben étkezzünk, rendszeresen mozogjunk és még egy kis masszázzsal vagy bőrradírozással is kényeztetjük magunkat, minden bizonnyal sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben. Az ebből nyert magabiztosság pedig felvértezhet bennünket annyira, hogy ne foglalkozzunk a combunkon maradt, apró gödröcskékkel.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X