Szép

Lehet szép a tökéletlen?

A huszonegyedik századi nő igyekszik mindig a legjobb arcát mutatni. Tökéletesnek, vonzónak, szépnek lenni nulla-huszonnégyben. Az elvárás adott, az pedig már egy másik kérdés, hogy pontosan milyen az, aki szép?

Persze tudjuk, hogy a szépség belülről fakad, illetve, hogy mindenkinek más a vonzó. Mégis, valószínűleg a legtöbbünk fejében hasonló – a média által körvonalazott ideálnak megfelelő – kép él a szépségről. De mi van azokkal, akik nem passzolnak teljesen a kategóriába? Magyarul: a „láthatatlan” többséggel.
Egyszerre teher és könnyebbség a huszonegyedik században kilógni a szépségideál keretei közül. Nehezített pálya, hiszen a különböző médiumok és a közösségi oldalak ontják magukból a tökéletesre retusált és plasztikázott férfi és női mintákat, ugyanakkor

talán soha nem volt még ekkora nyitottság a szépség változatosságának és viszonylagosságának elfogadására.

Egyre több nagy márka alkalmaz hagyományosan mellőzött testalkatú, etnikumú vagy életkorú modelleket. Olyan bőrhibákkal, narancsbőrrel vagy testi rendellenességgel rendelkező emberekkel találkozhatunk hirdetésekben és plakátokon, akik néhány évtizeddel ezelőtt biztosan nem kaptak volna esélyt. Mi az a body positive mozgalom és örülhetünk-e neki szívből?

Az a minimum, hogy legyünk tökéletesek!

A testpozitív mozgalom abból a gondolatból született, hogy a média által közvetített testideálok nagyon nehezen elérhetők vagy teljes mértékben elérhetetlenek sokak számára. Az amúgy is átlagon felüli adottságokkal és genetikai lottóval megáldott modellek, színésznők, énekesnők, celebek ugyanis az általunk látott képeken nemcsak egy egész stáb több órás munkájának eredményei, de még alaposan ki is vannak retusálva.

A body positive mozgalom célja, hogy olyan világot teremtsen, ahol csökkenek a külcsínnel szembeni elvárások.
Az irányzat gyökerei a hatvanas évek „fat shaming” jelenségével szembeni fellépésekig vezethetők vissza. Ma már ennél többről szól a mozgalom, nemcsak azokról, akik plusz kilók és nagyobb méreteik miatt szorulnak ki a médiából. Az üzenet univerzalizálódott. Fogadd el és szeresd önmagad, olyannak, amilyen vagy, hibáiddal, vastag combbal, kis mellekkel, szőröstül-bőröstül!

 A változatosság gyönyörködted?

Természetesen nem mindenki ért egyet a body positive mozgalommal. A támogató hozzászólások mellett szinte minden kampány esetében ugyanúgy megjelennek a negatív hangok is, akik nem értik, miért kell szerintük kövér és/vagy csúnya modelleket nézniük. Mivel a mozgalom célja éppen a szemléletformálás, valamennyire várható, hogy nem megy egyik pillanatról a másikra. Vannak azonban olyan kritikusok is, akik az üzenet érvényességét kérdőjelezik meg. Szerintük a testpozitív képek és felvételek sokszor károsan sugallják, hogy elég, ha elfogadjuk magunkat. Például a túlsúlyosság nem csak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi kockázat is lehet. Az aktivisták szerint viszont az ellenzők közül sokan félreértik a mozgalom üzenetét.

A külsővel kapcsolatos megaláztatásokat szeretnék eltüntetni, hogy ne egy idealizált testalkat elérése határozza meg a boldogságunkat.

Az már egy másik kérdés, hogy a testpozitív mozgalom ugyanúgy kitermelte saját insta-sztárjait és influenszereit. Ők pedig akárhogy is nézzük, „tökéletes testű” társaikhoz hasonlóan ugyanúgy pusztán a külsejük miatt kerültek a reflektorfénybe. Az még a jövő zenéje, hogy mit sikerül a továbbiakban elérniük, az biztos, hogy az utóbbi öt-tíz évben alaposan felforgatták a szépség- és ruhaipart. Attól pedig még senki nem járt rosszul, hogy nem kizárólag másoknak akart megfelelni.

Ajánljuk még:

„A tartós sikerhez nem lesz elég a női megérzés” – Interjú Tabár-Halász Mariann zenei menedzserrel

Az utóbbi hetekben, amikor megbeszélésről megbeszélésre vitt az utam, az egyik ebédszünetben, a közösségi oldalakat böngészve realizáltam, hogy nekem mennyi, de mennyi tehetséges vállalkozó ismerősöm van – akik történetesen nők. Egy közülük Tabár-Halász Mariann zenei menedzser, a KoncertBooking.com nevű startup társalapítója. Vele beszélgettem zeneiparról, családról, spiritualitásról és szakmai célokról.

 

Már követem az oldalt

X