Szép

Így ápold az arcbőrödet: tuti nappali és esti rutin lépésről lépésre

Ismerjük az arcbőrünket, remélhetőleg tudjuk, hogy mire van szüksége, mely termékek váltak be az évek során. Nem mindegy azonban, hogy ezeket a készítményeket egymás után hogyan kenjük a bőrünkre. Összeírtunk egy listát, aminek segítségével kihozhatod a maximumot kencéidből!

Míg a férfiak egy „sok az egyben” tusfürdővel és meleg vízzel könnyedén kipipálhatják a napi bőrápolási rutinjukat, addig sok nőnek legalább három kozmetikum lapul a táskájában – a húszas éveikben, az idő teltével ugyanis egyre nagyobb lesz az a bizonyos neszesszer. Túlzás ez, nyilván, hiszen a férfiak számára is készülnek arckrémek, pakolások, a borotválkozás előtti és utáni készítmények, de általánosságban mégis a nők esetében téma a napi arcápolás mikéntje – ami egyébként nemtől független, ugyanis a bőrünknek nagyjából ugyanarra van szüksége. 

De ha már egyszer kenekedünk, nem mindegy, hogyan csináljuk! Függetlenül attól, hogy három, négy vagy kilenc lépésből áll a napi rutinunk, egy dolgot bárki megtehet annak érdekében, hogy javítsa a hatékonyságot: kialakíthatja az alkalmazott szérumok, tonikok, krémek megfelelő sorrendjét.

Tisztítani kötelező, de a dupla tisztítás már nem az

Reggel és este is egy alapos tisztítással kezdődjön az arcápolás. Reggelente elegendő lehet, ha bő, langyos vízzel megmossuk az arcunkat, az estihez azonban keressük meg a bőrtípusunknak legmegfelelőbb arctisztító, arclemosó terméket. Az lesz a jó tisztító, ami után nem érezzük csikorgóan tisztának az arcunkat, de lemostunk róla minden sminket és koszt!

Sokaknak beválik a dupla tisztítás,

aminek során egyszer egy olajos, aztán egy vizes bázisú lemosóval távolítják el a szennyeződéseket bőrükről. Van, akinek ez a fajta tisztítási módszer segít megszüntetni a pattanásokat és egyéb konkrét problémákat, mások jól elvannak nélküle akár évtizedekig is – érdemes tesztelni, nekünk jót tesz-e.

Fontos, hogy a tisztítás végén bő vízzel öblítsük le az arcunkat, hogy a szennyeződés mellett az arctisztító kozmetikumot is biztosan eltávolítsuk. Alapesetben jó, ha puha töröközővel törölközzünk szárazra az arcunkat, de ha gennyes pattanások, vagy valamilyen fertőző betegség nyoma látható az arcunkon, inkább egyszer használatos papírtörlőt használjunk!

Toner: kell vagy sem?

A toner használata sokunk rutinjából hiányzik, pedig meghálálja a bőrünk, ha beépítjük a mindennapjainkba. Amikor megmossuk az arcunkat, a szappanok és lemosók után megváltozhat a bőr pH-értéke, jellemzően lúgosabb lesz. Ettől sérülékenyebbé válik a bőr, az úgynevezett „toner” használatával azonban visszaállíthatjuk az arcbőr pH-egyensúlyát. Egy keveset kell csak a termékből tenni egy vattakorongra vagy a tenyerünkbe, és át kell törölni vele az arcunkat. Naponta kétszer is használhatjuk. Arra azonban fontos ügyelni, hogy például bőrradírral vagy hámlasztó tonikkal egyszerre ne alkalmazzuk!

Sokan jól megvannak tonerek nélkül, de ha azt érezzük, van még egy-két szuper hatóanyag, amit becsempésznénk a bőrápolási rutinunkba, de nincsen helyünk, időnk több szérumnak vagy krémnek, érdemes lehet egy jó tonikkal próbálkozni. Mivel ezek egészen vizes állagúak a legtöbbször, az arcmosás után bevethetjük őket, és folytathatjuk is a szérumokkal.

Szérumok

A reggelek szuperek arra, hogy antioxidánsokkal „bombázzuk” az arcbőrünket. Jó választás erre valamilyen élénkítő hatású, C-vitaminban gazdag termék, ami táplálja és megvédi a bőrünket a szabad gyökökkel szemben. Ezek a kozmetikumok egészséges és üde színt adhatnak az arcbőrünknek. Azért is jó reggel használni a C-vitaminos termékeket, mert ezek természetes fényvédelemmel szolgálnak, illetve támogatják a fényvédő krémek működését!

Tévhit, hogy reggel ne lehetne hámlasztó hatású kencét használni, ugyanakkor az biztos, hogy a fényvédelem ezek mellett (is) kiemelten fontos. BHA- és PHA-termékeket nyugodtan használj reggel, de AHA-hámlasztókat inkább ne. Ezek jó helyen lehetnek az esti rutinban.

Szintén este érdemes használni a hialuronsavas szérumokat, ami megakadályozhatja, hogy a bőrünk kiszáradjon, különösen akkor, ha valamilyen öregedés- vagy pattanásosodást gátló készítményt is alkalmazunk a napi bőrápoláskor. Mivel sok fényvédő terméket „ledobhat” magáról a hialuronsav, érdemes inkább este használni. 

Szintén a napvégi rutinban van jó helyen a retinol/ retinal hatóanyagtartalmú készítmények. Ezek az A-vitamin-származékok bizonyítottan képesek késleltetni a bőröregedést, ráadásul pattanások és pigmentfoltok kezelésében is fantasztikus eredményeket érhetünk el vele. Este érdemes használni, és hámlasztóval ne tegyük egy rutinba! (Vagyis ha egyiket este használjuk, a másikat reggel, vagy éppen váltott napokon vessük be őket.) Használatukkor legyünk óvatosak: nagyon kényesek! Bármelyik bőrtípusnak, de kifejezetten az érzékeny bőrűeknek érdemes jobban odafigyelni, mert többek között nagyon kiszáradhat tőle a bőr.

Pont a pattanásokra: éjszakánként használhatunk kifejezetten a pattanások leszárítására alkalmas krémeket. Ezeket kizárólag a problémás bőrfelületre kell felvinni, mintegy pontszerűen, hogy csakis a pattanásokat szárítsák le, de a bőrt máshol ne szárítsák ki fölöslegesen. Éjszaka a bőrünk egyébként is tisztul, regenerálódik, a makacs pattanásokkal ilyenkor a legjobb felvenni a harcot.

Bármit is használunk, egy dolgot fontos észben tartani: a vízbázisú szérumoknak a hidratáló krém alá kell kerülniük, az olajos alapú szérumokat pedig a hidratáló krém után kell a bőrre felvinni. Ha több szérumot is használunk, előbb a „hígabb”, könnyebb termékek kerüljenek az arcra, aztán a nehezebbek.

Szemkörnyékápolás profi módra

Egy jó minőségű hidratáló ápolókrémet is felvihetünk a szem környékére, de ha valamilyen speciális hatással rendelkező ápolót használunk, azt általában érdemes még a hidratálókrém előtt felvinni, mivel ezek a szemkörnyékápoló kozmetikumok jellemzően könnyebbek, finomabbak, mint a többi arcápoló termék. Reggelente használhatunk valamilyen fémgolyós applikátorral ellátott hidratáló készítményt, amit akár a hűtőszekrényben is tárolhatunk – ezek kiválóan eltüntethetik a puffadást a szem környékéről.

(Szinte) kötelező a hidratálás, de a fényvédelem tényleg az!

Eljutottunk a hidratáláshoz: ez a lépés, amire kortól (és nemtől) függetlenül szinte mindenkinek szüksége lehet. A hidratáló készítmények feltöltik, energiával telítik az arcunkat, emellett rögzítik az összes többi, addig felvitt réteget a bőrünkön. Reggelente egy könnyebb, lazább állagú hidratáló terméket érdemes használni, ami nem tömíti el a pólusokat és amiket egész nap kényelmes viselni.

Erre kerül az ideális esetben SPF 30, vagy ennél magasabb faktorút fényvédő. Mindennap, télen is, akkor is, ha ki sem lépünk a házból – az UV-fény odatalál, ha egyszer van ablakunk. Fontos ez, mert az UV-sugarak elleni védelem segíthet megelőzni, késleltetni az öregedés korai jeleinek kialakulását, valamint

a bőrrák kockázatát is csökkenthetjük vele. 

Az éjszakai hidratálókrémünk lehet sűrűbb, nehezebb. Alvás közben bőven van ideje (és igénye) az arcbőrnek a regenerálódásra, szépülésre. A száraz bőrűeknek ajánlott reggel és este is valamilyen hidratálókrém alkalmazása.

Figyeljünk a sorrendre

A jó napi arcápolási rutin kialakítása nem nagy ördöngősség, késő tinédzserkorunkra már nagyjából kialakul valamilyen szokás. Nem árt azonban olykor átgondolni, mit miért használunk, különösen akkor, amikor egy új lépést, egy új terméket építünk be a megszokottak közé. Az idő előrehaladtával egyébként is változunk, változik a bőrápolás mikéntje. A felsorolásunk iránymutatás, nem baj, ha egyik-másik lépés kimarad. A meglévő lépéseket azonban érdemes megfelelő sorrendben elvégezni, hogy valóban kihozzuk a termékekből a maximum hatékonyságot.

 

Ajánljuk még:

Magad ellen dolgozol, ha túl sokat takarítasz durva vegyszerekkel – kutatások bizonyítják, hogy jó ötlet a régiek módszerével fertőtleníteni

Azt hiszem, sokan élünk tévhitek közepette. Nem mintha ez akkora nagy baj lenne, hiszen nincs az az ember, akinek mindennapjai között ne bújnának meg a helytelen tanítások vagy rosszul levont következtetések apró részletei. Vannak azonban olyan területek, ahol érdemes képbe kerülni: ilyen a fertőtlenítés. Legyen szó egy óvodai csoportban végigsöprő járványról, betegségről a családban, a vágódeszkák lemosásáról vagy éppen otthonunk takarításáról – nem mindegy, valódi-e a fertőtlenítés. Pláne, ha a kórokozók rezisztenssé is válhatnak.

 

Már követem az oldalt

X