Szép

Hajmosás nélkül is lehet élni! 5 érv, 5 technika és 5 tapasztalat, hogy kipróbáld te is!

„Mint a középkorban” – olvasom a közösségi médiában a hozzászólást. A komment egy öntisztuló hajról szóló poszt alatt virított. Vajon a kommentelő arra gondolt, hogy milyen jó, vannak, akik visszatérnek a nagyanyáink idejére jellemző természetességhez, vagy éppen ellenkezőleg, mennyire igénytelen, ha valaki nem mos hajat?

Egyre többen fordítanak hátat a „normális” hajmosási szokásoknak és a hagyományos samponoknak, hogy kíméletesebb megoldást válasszanak. Vannak, akik ettől is tovább mennek és teljesen elhagyják a samponhasználatot, helyette alternatív módszerekkel próbálkoznak. Ilyenkor lehet olvasni tojássárgás, alacsony gluténtartalmú lisztes, szódabikarbónás hajmosási tippekről, sőt, azok teljes hiányáról is. Bizony, a legbátrabbak csak tiszta vízzel mosnak hajat – vagy még azzal sem –, és hagyják, hogy a haj öntisztuló legyen. 

Miért kísérletezünk az alternatív technikákkal?

  1. Egészségügyi megfontolásból

Sokan szenvednek valamilyen, a fejbőrt érintő problémától: korpásodástól, száraz, viszkető fejbőrtől, erős zsírosodástól, hajhullástól, ekcémától. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az esetek bizonyos százalékában a hagyományos samponok a probléma előidézői, ezért érdemes kísérletezni az alternatív megoldásokkal.

  1. Környezettudatosságra törekszünk

Ha csak a hajápoló termékek csomagolását nézzük, többnyire műanyag flakonokban kerülnek a boltok polcaira. Szerencsére egyre több olyan hajtisztításra alkalmas készítmény létezik, ahol odafigyelnek a környezetbarát csomagolásra vagy az utántölthetőségre is.

  1. Pénztárcabarát megoldást keresünk

Az alternatív, hajtisztításra is alkalmas anyagok legtöbbje töredékébe kerül egy márkás samponnak. Gondoljunk csak pl. a rozslisztre vagy az almaecetre.

  1. Természetesség

A hagyományos samponok szulfátokat, szilikonszármazékokat, parabént, kőolajszármazékokat, tartósítószert és egyéb káros összetevőket tartalmazhatnak. Ha ezek használatát szeretnénk elkerülni, vásárlás előtt érdemes megnézni a termékek összetevőit!

  1. Elegünk van a sampon és balzsam használatának ördögi köréből

A lúgos kémhatású sampon felborítja az egyébként savas kémhatású fejbőr és haj természetes ökoszisztémáját. A sampon után használt balzsam arra hivatott, hogy a sampontól savasabb kémhatása révén igyekezzen helyreállítani azt, később pedig ezt is ki kell mosni a hajunkból. Ördögi kör.

Milyen alternatív hajmosás technikák léteznek?

1.low poo módszer annak a törekvésnek az általános elnevezése, amikor valaki csökkenteni szeretné a samponhasználatot. Ez jelenthet ritkább hajmosást, és így összességében kevesebb sampon fogy, vagy olyan hajtisztító készítmények, szappanok bevetését, amelyek kizárólag fejbőrbarát és természetes anyagokat tartalmaznak.

2.no poo technika ettől tovább megy, mert teljesen elveti a samponok, samponszappanok és egyéb készítmények használatát, és helyette természetes anyagokat részesít előnyben. Népszerű a lisztek különböző fajtája, a rozsliszt vagy a zabliszt, míg másoknak a tojássárgája a nyerő. A közösségi média ezzel foglalkozó csoportjaiban rengeteg tanácsot és tapasztalatot lehet olvasni, vannak, akiknek különleges keverékek, gyógynövényforrázatok váltak be, míg mások a lisztes hajmosásra és az almaecetes öblítésre esküsznek.

3. A sampont elvetők csoportjában népszerű a co-wash módszer is, ami azt jelenti, hogy csakis hajkondicionálóval tisztítják a fejbőrt és a hajat. A kondicionálós hajmosás mögött az áll, hogy a fejbőr és a haj egy kényes mikrobiomnak a része, és enyhén savas kémhatású. A hajkondicionálók szintén enyhén savasak, hogy semlegesítsék a lúgos samponokat, ezért sokkal közelebb állnak a fejbőr és a haj természetes kémhatásához.

4. Az alternatív hajtisztítási módszerek közül sokan próbálkoznak a tiszta vizes hajmosással. Ők semmilyen mesterségesen előállított vagy természetes anyagot nem használnak a haj tisztítására. A többi technikára is igaz, de a wash-only módszerére különösképpen, hogy sikerességét nagyban befolyásolja a víz keménysége.

Ha kemény a víz, a benne található ásványi anyagok megtapadnak a hajszálakon, és ragacsos érzetet okoznak,

amelytől fésülködéssel is nehéz megszabadulni. Megoldás lehet a szűrt víz vagy esővíz alkalmazása.

5. Kevesen vannak, akik egészen addig elmennek, hogy teljes egészében elhagyják a hajmosást. De akadnak. Az öntisztulás módszerét követők hagyják, hogy a természet oldja meg a fejbőr és a haj tisztulását. A fejbőrben található faggyúmirigyek faggyút, azaz zsírt termelnek, ez a természetes védőréteg nemcsak a fejbőrt védi a külső behatásoktól, de a hajszálakat is. Az öntisztulás során beáll a fejbőr és haj egyensúlyi állapota, és a fejbőr által termelt faggyút a rendszeres fésülködéssel kell szétoszlatni a hajszálak teljes hosszán. Akik eljutottak erre a szintre, arról számolnak be, hogy a hajuk nem mindig ugyanolyan állagú, hiszen sok külső és belső tényező befolyásolja a faggyútermelést. A stressz, a levegő szennyezettsége, a hormonháztartás, a táplálkozás, a betegségek mind-mind hatnak ránk, egyúttal a fejbőr és haj állapotára is.

hajmosas_nelkül

 

Tapasztalatok az alternatív hajmosással

1. „Sok idő és türelem kell az átálláshoz”

Abban mindenki egyetért – és én magam is ezt tapasztaltam –, hogy időt kell hagyni a fejbőrnek, hogy az új módszerre átálljon. Hónapok is eltelhetnek, mire beáll az új egyensúly, és az is előfordulhat, hogy egy-egy módszer valakinél nem működik. Érdemes mással is próbálkozni, ám sokszor csak apróságok miatt nincs sikerélmény: például túl kemény a víz.

2. „Nem tudtam megszokni a mindig sprőd tapintású hajamat”

El kell fogadni, hogy a haj nem lesz olyan tapintású, mint a samponos hajmosás után – valójában ez a természetes állapota. A sampon folyamatos használata újra és újra lemossa a fejbőr természetes védőrétegét, amely sok esetben zsírosodással vagy kiszáradással reagál rá. Az alternatív módszerek alkalmazásakor több faggyú marad a fejbőrön és a hajszálakon is, és arra hivatott, hogy megvédje azt a külső behatásoktól és a kiszáradástól. Ezért

cserében más lesz a tapintása.

3. „Hiányzott a megszokott, frissen mosott haj érzése”

Ha beáll az egyensúly, a haj „emberillatú” lesz. Vannak, akik ezt nem tudják hosszabb távon megszokni, és hiányzik nekik a frissen mosott haj illata. Valamit valamiért.

4. „A városi kosz sampon nélkül kimoshatatlan”

A városban élők egy része azért adja fel a kísérletezést, mert úgy érzi, nem lehet másképp megszabadulni a város porától, mint sampon igénybevételével. Mások szerint a rendszeres és alapos fésülködés elegendő a mechanikus tisztításhoz, még városi környezetben is.

5. „Büdös a hajam”

Az első időszakban valószínűleg lesz szaga a hajnak, hiszen megnőhet a természetes faggyúképződés. Ha ez az időszak eltelik, és beáll az egyensúly, máris normalizálódik a haj illata is – a saját illatunkat érezhetjük. Ez pedig egészen jó, higgyétek el! 

Más szerzőnk is tesztelte már ezt a módszert, neki is bevált. Az ő útjáról itt olvashattok.

Ajánljuk még:

„Előbb gondolják, hogy muszlim vagyok, mint rákos, és ez nekem jó” – Dia küzdelme a hajveszteséggel

A fiatalság és az egészség szimbóluma a hosszú haj. De mi történik akkor, ha valakit megfosztanak nőiességének e meghatározó jelképétől? Mit él át egy kemoterápián átesett nő, aki egyik reggel úgy ébred, hogy a fél hajkoronája a párnán hever? Hogyan hat a párkapcsolatára, és talán ami a legfontosabb: hogyan barátkozik meg önértékelése az új tükörképpel? Egy érintettel beszélgettünk.

 

Már követem az oldalt

X