Szép

De tényleg: mire jó tulajdonképpen az arcszőrzet?

Az emberiség fele boldogan megvan nélküle, akkor mégis miért olyan fontos a másiknak?

Bár manapság divatos tőle (vagy legalábbis a nagyjától) megszabadulni, a testszőrzetnek igenis van haszna. A testszőrzetünk a hőszabályozásban segít, a hajunk véd a naptól, de hidegebb időben a testmeleget is megtartja. A szempilláknak köszönhetően nem megy tele a szemünk apró dolgokkal, például bogarakkal, a szemöldökünk pedig az izzadságot tartja távol tőle. Aki borotválja a hónalját, az tudja, hogy a hónaljszőr nélkül mennyivel hamarabb kidörzsölődik a bőr – ráadásul ez a szőrzet mindenféle feromonok terjesztésében is fontos szerepet játszik. Sőt, még a fanszőrzet is hasznos, hiszen (többek között) a baktériumoktól és más kórokozóktól véd.

A tudósok viszont arra nem tudnak magyarázatot találni, mi haszna lehet annak, hogy a férfiaknak (legalábbis a férfiak nagy részének) az arcát dús szőrzet borítsa.

Thomas S. Gowing már 1854-ben előállt azzal a feltételezéssel, hogy egy jól megtermett bajusz és szakáll megvédheti „a testünk egyik legérzékenyebb pontját a hideg ellen.” Ez így igaz is, hiszen mérések is bizonyítják, hogy nemcsak egy szépen fejlett Kossuth-szakáll, de akár már pár szőrszál is segíthet abban, hogy az arcunk 1-2 fokkal melegebb maradjon még a legnagyobb hidegben is. Van viszont ezzel a teóriával egy bökkenő:

ha valóban annyira hasznos lenne az arcszőrzetnek ez a melengető tulajdonsága, akkor a természet valószínűleg a nőknek is adott volna belőle.

Az evolúció ugyanis ritkán tesz olyat, hogy egy mindkét nem számára egyértelműen hasznos tulajdonságból csak az egyiknek „adjon”. Az arcszőrzet viszont csak a férfiaknak hasznos – és valószínűleg náluk is csak díszként szolgál, ahogy például a hím pávák csodálatos farktollai. 

Az Új-Mexikói Egyetem kutatója, Geoffrey Miller szerint a bajusz és a szakáll mind a férfiak, mind a nők felé üzenetet közvetít. „A férfi arcszőr kétféleképp működik” – magyarázza Miller – „egyrészt a nemek közötti vonzalmat fokozza (tehát a nőket csábítja), másrészt szerepe van az azonos neműek közötti versengésben (azaz elrettenti a rivális férfiakat).” A nőket tehát arról próbálja meggyőzni, hogy a viselőjük erős és nemzőképes, többek között azzal, hogy hangsúlyosabbá teszi az állat, és tudvalevő, hogy az erős állat a nők vonzónak találják, a férfiakat pedig arról, hogy

egy ilyen férfias férfinak inkább át kellene engedniük a terepet. 

Érdekes, hogy a férfiak arcszőrzete nagyobb hatást gyakorol más férfiakra, mint a nőkre – erről pedig a legtöbbünknek első kézből származó tapasztalatai is lehetnek, hiszen amíg a férfiak kedvelt időtöltése társaságban egymás arcszőrzetét dicsérgetni, esetleg arról beszélni, milyen szívesen növesztenének ők is egy szép nagy szakállt, ha tudnának/engednék nekik otthon vagy a munkahelyükön, addig a nők egy része a párválasztásnál inkább a sima arcbőrt részesíti előnyben.

Ez az evolúcióbiológusok szerint azzal magyarázható, hogy a párválasztásnál az egyedi, különleges jellemzők vonzóbbá tesznek egy potenciális partnert, például bizonyos guppiknál az egyedi mintázatú hímek könnyebben párzanak. Azonban ha ezt tényleg sokat teszik, a tovább örökített mintázatuk már nem lesz annyira különleges, és nem lesznek annyira vonzók a nőstény guppik számára sem... Vagyis a különlegeshez való vonzódás abban segít egy fajnak, hogy genetikailag minél változatosabb legyen, mert a változatosság egy egészségesebb populációt eredményez.

Nincs ez másképp a nők és az arcszőr vonatkozásában sem: ha sok körülöttük a szakállas, a nők inkább a sima archoz kezdenek el vonzódni, ha pedig kevesebb, akkor ismét az arcszőrzetet találják majd csábítóbbnak. Tehát mielőtt férfiként azt feltételeznénk, hogy a szépen ápolt, dús szakállunk mindenképpen több telefonszámot szerez majd nekünk, azért nézzük meg azt is, éppen mi a divat borotválkozás-fronton! 

Ajánljuk még:

MOST AKKOR KELL A PÚDER VAGY SEM? – NŐI ÉS FÉRFI VÉLEMÉNY A SMINKRŐL
„A FAZON EPILÁLÁSA EGY TELJESEN MÁS TUDATÁLLAPOT” – NYÍRNI VAGY NEM NYÍRNI, EZ ITT A KÉRDÉS
DEZODOR NÉLKÜL ÉLEM AZ ÉLETEM, ÉS SEM HIPPI, SEM BÜDÖS NEM VAGYOK

Így lehelj újra életet a fertőtlenítőtől kiszáradt kezedbe!
A fertőtlenítő gélek és az antibakteriális kézmosók most fontos szerepet töltenek be abban, hogy minimalizálják a fertőzések terjedését, de sajnos van egy kellemetlen mellékhatásuk is: eszméletlenül szárítják a kezünkön a bőrt, az arra hajlamosabbaknál gyulladást, smirglis bőrt is kialakítanak. Kellő odafigyeléssel azonban újra életet lehelhetünk kacsóinkba.

 

 

Már követem az oldalt

X