Szép

Befolyásolhatja a Hold, hogyan szépülünk: erre érdemes figyelni a rutinodban

Az ember az ősidők óta fürkészi az eget, figyeli a csillagokat, a Napot és a Holdat. A Hold változásairól úgy hitték, hiszik, hogy befolyásolhatja például a termést, de az állatok és az emberek viselkedésére is hátassal lehet – bár feltételezhetjük, csak közvetett hatások révén. Mégis, akár még a szépségápolásban is érdemes lehet követni a Hold fázisait, hogy hatásosabbak legyenek az igénybe vett kezelések.

„Pont jókor jöttél, a Hold állása szerint is tökéletes ez a nap a gyantázásra” – ezzel a meglepő mondattal fogadott a kozmetikusom, amikor megköszöntem neki, hogy beszorított két előrelátóbb vendég közé. Meglepődöttségemnek hangot is adtam, mire nevetve elmesélte, hogy hisz is meg nem is az ilyesmiben. S bár nem veszi készpénznek a hétköznapi asztrológiával, jóslásokkal és a csillagok állásával foglalkozó írásokban összefoglaltakat, szerinte a Hold állásának (és járásának) igenis van köze a szépségápoláshoz.

Bár magam sem különösebben hiszek az ilyesmiben, az tény, hogy a Hold (mint égitest és mint misztikus jelenség) mindig izgatta az emberek fantáziáját. Az éjszakai égbolton nincs fényesebb objektum, főleg, amikor telihold vonul át a fejünk felett. Az örökös érdeklődésnek hála az elmúlt évszázadok során sok mindent megtudtunk a témában, ugyanis a holdciklust (meg)figyelik az ősidők óta.

Legyen szó aratásról vagy vetésről, vadászatról vagy gyűjtögetésről, a Hold járása meghatározza életünket. Ezen hatások közül az egyik legfontosabb, hogy a Hold gravitációs vonzása hatással van a Földön található vizek felszínére, ez produkálja az ár-apály jelenséget. Ebből kiindulva gondolják egyes szakemberek azt, hogy mivel az emberi test 60-75 százaléka víz, a Hold a szervezetünk működésére ugyancsak hatással lehet. Megfigyelések szerint a Hold felelőse például a növények növekedésének alakulásáért, de az emberek és állatok viselkedését is befolyásolja.

Azok, akik ebben valóban hisznek, úgy vélik, a szépségápolást is érdemes összehangolni a Hold járásával.

A holdfázisok ereje

A Hold a Nap fényét veri vissza, és mivel a Föld körül kering, a Nap-Föld-Hold hármasa örök mozgásban van. Ennek köszönhető, hogy éjszakáról éjszakára többet vagy éppen kevesebbet látunk a Holdból. Ezt a körforgást érzékeljük a holdfázisok megfigyelésekor. 

Az első ciklust, az újholdat nem látjuk, mert ilyenkor az égitest a Nap közelében van, és a sok fényben nem tudjuk kivenni a Hold alakját. Egy hét „növekedés” után eléri az első negyedet, amikor a Föld, a Hold és a Nap pontosan derékszöget zár be. Egy újabb hét elteltével érkezik a telihold, amikor a Föld nagyjából a Nap és a Hold között van. Ezt egy hétre követve következik be a negyedik negyed, amikor újra derékszögben állnak az égitestek, csak ezúttal a Hold keringési pályájának túloldalán. Ez a ciklus átlagosan 29 nap 12 óra 44 perc alatt megy végbe. 

A Lunar Self-Care (szabad fordításban nagyjából holdalapú szépségápolást mondhatnánk) hívei azt mondják, ha ezen ciklusokhoz igazítjuk a különböző szépészeti beavatkozásokat, befolyásolhatjuk hajunk növekedési sebességét vagy éppen csökkenthetjük a fájdalmas kezelésekkel járó kínoztatást.

Hajvágás

A városi legendák szerint, ha azt szeretnénk, hogy gyorsabban nőjön a hajunk, akkor a növekvő hold idején kell fodrászhoz mennünk, érdemes azonban kerülni a hajvágást a fogyó hold fázisában, mert ez lelassíthatja a növekedést. Ha viszont éppen ez a cél, és azt szeretnénk, hogy a rövidre vágott hajunk sokáig rövid maradjon, kérjünk a telihold utáni hétre időpontot a fodrászunktól. Egyébként, ha telihold vagy újhold napján vágatjuk le a hajunkat, akkor a növekedő hajszálak várhatóan erősebbek, vastagabbak, hosszabbak lehetnek.

Hajfestés

Azt mondják, hogy aki hosszabb ideig szeretné megtartani új hajszínét, annak érdemes fogyó hold idejére időzítenie a festést – akár otthon, akár egy szalonban tervezzük ezt a beavatkozást.

Körömvágás, manikűr

A köröm növekedését is lassíthatjuk, ha fogyó hold idején vágjuk le. Ha azonban igazán erős körmökre vágyunk, tervezzük a manikűrt a következő telihold napjára.

Bőrfiatalítás, hajpakolás

Ezeket a kezeléseket is a fogyó holdhoz érdemes igazítani, ebben az időszakban ugyanis a bőr rugalmasabb és fogékonyabb a hidratáló kezelésekre, így várhatóan jobb eredményeket érhetünk el a különféle (frissítő és regeneráló) pakolások segítségével.

A ragyogó és selymes hajkoronához pedig időzítsük a hajmosást és az ápoló kezeléseket arra a napra, amikorra a telihold várható. A növekvő hold idejében inkább az energiát adó, vitalizáló pakolások lehetnek hatékonyabbak a bőrünk és a hajunk számára.

Szőrtelenítés, fájdalmak

A megfigyelések szerint telihold napján érdemes inkább elkerülni mindenféle fájdalmas szépészeti beavatkozást,

így például a gyantázást is. Ekkor ugyanis alacsonyabb a fájdalomküszöbünk, érzékenyebbek vagyunk, vagyis minden rosszabbul esik, minden jobban fáj. Tegyük ezeket a kezeléseket a már említett fogyó hold időszakára. Így lassabban nőnek vissza szőrszálak – ezért mondta nekem is azt a kozmetikusom, hogy pont jókor mentem hozzá szőrteleníteni.

A fogászati beavatkozásokat és műtéteket is inkább kerüljük teliholdkor – az alacsonyabb fájdalomküszöb miatt előfordulhat, hogy a szokásosnál is kellemetlenebbek ezek a kezelések. 

Méregtelenítés, fogyás

A fentiek ismeretében talán már nem meglepő, hogy a különféle tisztító- és fogyókúrák is hatékonyabbak egyesek szerint, ha azokban a napokban végezzük ezeket, amikor a hold fogyó fázisban van. Ez az időszak a telihold után kezdődik és az újhold előtti napokig tart. Ha éppen szeretnénk megszabadulni néhány kilótól, vagy párnapos méregtelenítő kúrát tartanánk, érdemes lehet elővenni egy holdnaptárt és az alapján beütemezni.

Tudomány a mítoszok mögött

Az évezredes vélekedéseket és házi tapasztalatokat több kutató bírálta.

Niall McCrae, a téma egyik vizsgálója például nem ért egyet azokkal a tanulmányokkal, amelyek a Hold és az emberi egészség alakulása között kapcsolatot írtak le, de maga sem tagadja a holdhatást.

„Biztosak lehetünk abban, hogy a Hold a legtöbb ember életére általánosan nem gyakorol észrevehető hatást, de nem zárhatjuk ki annak lehetőségét, hogy szerepet játszik a különböző környezeti tényezők alakulásában, amelyek hatással lehetnek alvásunkra, hangulatunkra és vitalitásunkra” – állítja ő.

Hogy kinek hiszünk, csak rajtunk múlik. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X