Stílus

Ágyneműk kifőzése ihlette – kotyogós, ezért imádunk közel száz éve

Az elmúlt évtizedekben a kávé szépen lassan a mindennapi életünk szerves részévé vált. Csaknem megszámlálhatatlan fajtája létezik, és elkészítésének módjai is szerteágazóak. Van azonban egy módszer, ami minden bizonnyal a maga több mint kilencvenéves múltjával immár örök klasszikus marad: egy olasz találmány, a kotyogós!

Miért imádjuk ennyire a kávét és magát a kávézást?

Talán azért, mert van benne valami meghitt, valami otthonos, valami nyugodt és egyben szerethető. Odatenni a tűzhelyre a kávéfőzőt, hallgatni, ahogyan a víz két perc alatt felforr, azaz kotyogni kezd, érezni a kávéból áradó aromákat, amelyek percek alatt elterítik a konyhát, majd kiönteni a kedvenc bögrénkbe a friss, sötét színű folyadékot olyan, mintha egy pillanatra megállna körülöttünk az idő és vele együtt az egész világ, és annak minden öröme és bánata egyszer ömlik bele abba a kis csészébe.

A kotyogós útja a nagyvilágban

A kotyogós kávéfőzőről kijelenthetjük, hogy elmúlt kilencven évében igen sikeres utat járt be. Atyja Alfonso Bialetti volt, aki 1919-ben megalapította saját vállalkozását, ahol először általános fémfeldolgozással és gépgyártással foglalkozó üzemet vezetett. Mindeközben elkezdte a legendás Moka Express tervezését. Alfonsot ebben egy teljesen hétköznapi, átlagos házimunka, a mosás ihlette meg. A nők ugyanis az akkori szokásoknak megfelelően egy nagy kádban főzték ki az ágyneműket, amelybe a meleg víz egy központi, lyukacsos tetejű vezetéken keresztül, fentről lefelé érkezett.

Alfonsoban ezt látván felmerült a kérdés: „miért ne lehetne ugyanezt a módszert használni a kávékészítésnél is?” Így született meg 1933-ban a kotyogós kávéfőző, ami később Olaszország után a világ minden táján (így Magyarországon is) csak akkor vált igazán ismertté, amikor Renato Bialetti, a masina megálmodójának fia 1946-ban átvette a gyár vezetését, és elkezdte exportálni a háztartási eszközt. A már említett sikerhez vezető út azonban nem is volt olyan egyenes és akadályoktól mentes.

Az első hat évben ugyanis mindössze 70 000 darabot gyártottak belőle, a második világháború alatt pedig egyenesen le is állították a gyártását. Nem bizonyult üdvös taktikának a helyi piacokra koncentrálni, ám később, részben a jó marketingnek köszönhetően, annál gyorsabb és nagyobb sikerrel járt a nemzetközi piacokra való kikacsintás. Marketingstratégiájuk egyik legerősebb eleme az Alfonso Bialettiről mintázott világhírű bajszos figura lett, ami innentől kezdve rákerült az eszközre, és egyes elméletek szerint ettől vált igazán érdekessé és keresetté pillanatok alatt. A bábu felemelt ujjával azt kívánta jelképezni, hogy épp egy eszpresszót rendel.

A kotyogóst megelőző kávéfőzők egyébként meglehetősen drágák voltak, és nehezen kezelhetőek ahhoz, hogy egy átlagos reggelihez lefőzzenek vele egy-egy adagot rajtuk, így a könnyed, nem túl drága és előbb-utóbb mindenki számára elérhető kotyogós kávéfőző lassan, de biztosan forradalmasította a kávézás szokását. Működése egyszerű, praktikus, gyors, ráadásul rendkívül gazdaságos is volt, így a baristákká avanzsált háziasszonyok otthon is éttermi minőségű kávét tudtak előállítani, minek következtében a kávézás már nemcsak a jómódúak kiváltsága volt. A kis masina aztán annyira keresett lett, hogy a mai napig is a csúcstartó termékek közé tartozik: a legtöbbet értékesített, eredeti gyárban készített kis kávéfőző a világon, mivel több mint 330 millió kelt el eddig belőle. Kétségtelen tehát, hogy igazi ikonról beszélünk.

 Lepipálta a török kávét, majd megbirkózott a modern gépekkel is

Pedig a török kávé a legrégibb és leghíresebb kávé. Elkészítése előtt a pörkölt kávét többször átdarálják, majd egy hosszú nyelű sárgaréz edénybe – amit dzsezvának hívnak – vizet öntenek, ahhoz cukrot adnak, majd, amikor az felforrt, annyi teáskanál kávét tesznek hozzá a már finomra pörkölt szemekből, ahány bögrényit le akarnak főzni belőle. Mielőtt a kávé kiforrna, leveszik a tűzről, majd még egyszer felforralják, és csészékbe öntik. A tetejére egy-egy csepp hideg vizet tesznek, így a zacc gyorsabban leülepszik a bögre aljára.

Markáns, karakteres ízét azonban a kotyogós pillanatok alatt lepipálta. Pont úgy, mint a modern kávégépekkel lefőzöttekét, pedig azokra sem panaszkodhatunk. Pláne nem a magyar gyártmányú Szarvasi kávékészülékekben lefőtt kávéra. A fénykorukat élő kapszulás kávéfőzőknél már több száz íz és aroma közül választhatunk, különböző nagyságú bögrékben és poharakban, meg persze különböző technikák által nyújthatnak remek élményt a számunkra. Mindezek mellett nem feledkezhetünk meg az instant kávékról sem, amelyek a hiedelmekkel ellentétben ugyanolyan hatásosak lehetnek koffeintartalmukat illetően, mint a már felsorolt eljárások segítségével készült nedűk. Ennek ellenére 2021-ben a kotyogós még mindig verhetetlen.

A kotyogós azonban tett arról, hogy ne menjen ki a divatból

A jó öreg kotyogós mindig tett róla, hogy ne menjen ki a divatból. Alakja ugyan nem, vagy legalábbis nem annyira, a színe azonban a trendeknek megfelelően változott. Ugyan nem sokszor, de ment keresztül némi átalakuláson. Ennek köszönhetően ma már akár rózsaszínben vagy épp narancssárgában is kapható, különböző mintákkal dekorálva.

A magyar háztartások jó részében még ma is megtalálható ez a csinos kis kávéfőző. A selymes, mégis nagyon karakteres ízzel bíró koffeinbomba pedig még mindig óriási sikert arat az álmos, kócos, rohanós reggeleken. Nem mellesleg kiváló társ egy több időt igénylő munka megvalósítása során, de sok esetben a délutáni beszélgetések és a vendégfogadások elengedhetetlen elemeként szolgál. Sőt az egyetemisták körében a különböző megmérettetésekkor és vizsgák alkalmával is biztos szponzorként van jelen. Elfogultság ide vagy oda; a kotyogósban főtt kávé mindig képes arra, hogy élményeket adjon.

Nyitókép: Eric BARBEAU/Unsplash

Felhasznált irodalom: ITT és ITT.

Ajánljuk még: 

10 TIPP A TÉLI DEPRESSZIÓ ELLEN – A SZAKEMBER JAVASLATA
NEM HARAP A NOVELLA! – ÖT IZGALMAS, KORTÁRS NOVELLÁSKÖTETET AJÁNLUNK
ELHUNYT SZERETTEINK UTAT TALÁLNAK HOZZÁNK: A KÉK SZEGÉLYŰ BÖGRE TÖRTÉNETE

Kevesebb képernyőbámulás, és jutalmunk több lesz, mint bármennyi lájk!
Mondhatni, észrevétlenül hálózta be az életünket az internet, mostanra szinte elképzelhetetlenek nélküle a mindennapok. De ha sikerül megtalálnotok az egyensúlyt az online és az offline jelenlét között, máris sokat tettetek a mentális egészségetek érdekében. A kevesebb online az életünkben több énidőt eredményez, és ha eközben sikerül önmagunkhoz visszatalálnunk, talán teljesebb életet élhetünk. 

 

Már követem az oldalt

X