Pszicho

Így hajlamosíthat a személyiségtípusod a rákra vagy a szívinfarktusra

A személyiség bizonyos jellemzői hajlamossá tehetnek különböző testi betegségekre. Az 1950-es években Meyer Friedman és Ray Rosenman kardiológusok vezették be az A-B-C-D személyiségtípust, amelyet azóta különböző preferenciákkal, egészségügyi kockázatokkal, stresszkezelő módokkal, de még jellemző karrierutakkal is összekapcsolták már az évek során. Közülük az A-típus a legismertebb.

Senkit nem lehet tisztán besorolni valamelyik kategóriába, de mindenkire jellemző, hogy valamelyik dominánsabb a személyiségében, és ez bizony megnöveli nála bizonyos betegségek kockázatát.

Munkamánia és verseny

Az A-típusú személyiségről sokan tudják, hogy rendkívül nagy a verseny iránti igénye és teljesítményorientált. Ez általában a munka, karrier szintjén jelenik meg, ahol ennek köszönhetően akár előnyökre is tehet szert. Ha valaki törtető, gyorsan dolgozik, miközben pontos és a maximális teljesítményre törekszik, egyre magasabbra fog lépkedni a pozíciókban. Ugyanakkor a túlzott mértékű ambíciózusságnak is megvan a maga árnyoldala: az A-típusú személyiségek

gyakran indulatosak, lobbanékonyak,

és kifejezett nehézséget okoz számukra, ha valaki olyan feladat elvégzésével próbálkozik, amiről tudják, hogy nekik jobban megy. A mérce, amelyet magasra állítanak saját maguk számára, másoknak sem alacsonyabb. Ennek köszönhetően hamar kritikussá és önkritikussá tudnak válni.

Állandó sürgetettség-érzéssel élnek, ami nemcsak abban nyilvánul meg, hogy ők maguk több feladatba is bele-belekapnak egyszerre, hanem másokra is időnyomást helyeznek. Sürgetik, hogy haladjon, dolgozzon, vagy éppen beszéljen gyorsabban. Türelmetlenek, hiszen nincs idő lazsálni. Mindettől akár ellenségesnek, már-már agresszívnek is tűnhetnek mások számára.

A-típusú karrier

Vannak olyan munkakörök, amelyek gyakran járnak együtt ezzel a személyiségtípussal, hiszen a munka jellege megkívánja a jó szervezőkészséget és az időnyomás alatti helytállást. Kutatások eredményei alapján ezek a karrierutak kifejezetten előnyösek az A-típusú személyiségek számára:

  • ügyvéd és bíró
  • mérnök
  • értékesítő
  • politikus és egyéb köztisztviselő
  • pénzügyi elemző
  • sportoló és sportedző
  • egészségügyi szakember, például sebész
  • vállalkozó

Feszültség a testben

Ez a fajta feszített tempó nem meglepő módon testi feszültség szintjén is megjelenik. Az A-típusú emberek gyakran mocorognak, babrálnak a kezükkel, rázzák a lábukat vagy dobolnak az ujjaikkal, gyorsan beszélnek, mozognak és esznek. Ugyanígy megfigyelhető náluk az izomfeszülés is, például az állkapcsok vagy a száj összeszorítása, fogcsikorgatás, a vállak erőteljes feszülése. Ez sokszor kívülről merevségben, görcsös testtartásban figyelhető meg. Feszültségük a légzésükön is hallható, sokszor sóhajtoznak, akár tudtukon kívül nagy lélegzetvételekkel próbálnak megszabadulni a felgyülemlett stressztől. A versengésre való állandó készenlét és a testi feszültség együtt kevéssé teszi lehetővé a lazítást.

A pihenést kidobott időként, elvesztegetett lehetőségként élik meg, amelyet erős bűntudat kísér,

így ezek az emberek gyakran nagyon fáradtak, ami az arcukra is kiülhet, szem alatti sötét karikák formájában.

Egészségügyi kockázatok

Mivel tudjuk, hogy a személyiség és az egészség között bizony van kapcsolat, mára már az is ismert, hogy az A-típusú személyiség leginkább a különböző szív-és érrendszeri megbetegedésekre hajlamosít. Nem véletlen, hogy kardiológusok különítették el ezt a személyiségtípust.

Leggyakrabban magas koleszterinszint és vérnyomás jelenik meg az esetükben, ami fokozza a szívinfarktus kockázatát, de éppúgy nagyobb arányban alakul ki náluk stroke is.

A feszített tempó és a magasra tett mércék fokozott stressz-szinttel járnak, így kulcsfontosságú, hogy megfelelő stresszlevezetési technikákat alkalmazzanak az A-típusú emberek. A nagy lángon égés előbb-utóbb egyenes út lehet a kiégés felé, ami ilyen jellemvonásokkal szintén különösen megterhelő lehet. Ráadásul náluk a munka-magánélet egyensúlya is könnyen elcsúszhat, ami megintcsak negatívan befolyásolja mind a testi, mind a lelki egészségüket.

A többi típus

Ha már részletesen tárgyaltuk az A-típus jellemzőit, érdemes megnézni röviden azt is, mi jellemzi a többi három kategóriát.

B-típusú személyiség

Gyakorlatilag az A-típus ellentéte. Ők azok a nyugodt, türelmes, toleráns emberek, akik megélik a pillanatokat, és könnyen alkalmazkodnak a változásokhoz. Kevésbé hajtja őket a siker vágya, így nem szívesen dolgoznak nagy időnyomás vagy magas teljesítményelvárások mellett. Ez nem azt jelenti, hogy nem sikeresek, vagy nincs, amire büszkék lehetnek, hanem azt, hogy nem hajtják túl ezért magukat, vagy nem érinti őket olyan mélyen, ha valami mégsem az elvárások szerint alakul.

Persze, könnyebben is válnak a feladataik halogatás áldozatává.

A személyiségtípushoz jól illeszkedik például a művészi karrier, az írói, színészi vagy zenészi lét. Hasonlóan testhezálló karrierutak lehetnek például a könyvtárosi vagy pedagógiai pálya, a szociális munka, a tanácsadói vagy terapeuta hivatás, vagy éppen a vendéglátás.

C-típusú személyiség

Analitikus gondolkodású, precíz, megfontolt emberek. Kevéssé a társaság középpontjai, inkább visszahúzódók, halkszavúak. Mivel inkább egy-egy gondolat részleteivel foglalkoznak, az emberi kapcsolatokban, így érzelmeik kifejezésében kevésbé erősek, viselkedésük túlkontrollált, ami miatt gyakran stresszt élhetnek át. Negatív érzéseiket elfojtják, és hajlamosak saját szükségleteiket háttérbe helyezni másokéhoz képest. Kutatási eredmények szerint

ezek a jellemvonások gyakoriak a rákos megbetegedésekkel küzdőknél, így ez a személyiségtípus egészségügyi kockázatának tekinthető.

Működésmódjukhoz illeszkedő karrierút lehet például a könyvelés, adatelemzés, statisztikus, informatikus, piackutató, közgazdász, minőségellenőr.

D-típusú személyiség

Empatikus és érzékeny személyek, akik könnyen és nagymértékben ráhangolódnak mások állapotára. Magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, könnyen dekódolják a saját és mások megéléseit, szívesen segítenek másoknak, hallgatják meg őket. Ennek megfelelően jó választás lehet számukra a terapeuta vagy tanácsadó szakma, az emberi erőforrás menedzsment, a környezetvédelmi feladatkörök vagy éppen a személyi edzői munka is.

Jó, ha látjuk, hogy egyik személyiségtípus sem önmagában jó vagy rossz, mindegyiknek van pozitívabb és negatívabb oldala egyaránt. Míg az A-típusú személyiség az egyik oldalról nézve ellenséges, rugalmatlan, türelmetlen és munkamániás, addig a másik oldalról figyelve szenvedélyes, energikus, ambiciózus és határozott. Ugyanígy, a B-típusú személyiség lehet, hogy halogató és nem túl motivált, de közben türelmes és stabil, nyugalmat sugárzó. A C-típus érzelmileg nehezen elérhető és merev, ugyanakkor mások szükségleteire figyel, és rendkívül megfontolt. A D-típusú személyiség meghallgat, segít és empatizál, de lehet, hogy kevésbé mozog otthonosan a gyakorlati életben, inkább félénk, gátlásos.

 

Már követem az oldalt

X