Pszicho

Időst gyűlölni a kora miatt és rettegni a saját éveinktől: geronto- és geraszkofóbia a mindennapjainkban

Mindannyian félünk attól, hogy az időskorunkra fizikai képességeink kórosan csökkennek, mások segítségére, esetleg ellátására szorulunk, esetleg teljesen egyedül maradunk. Ezek természetes aggodalmak, az élet velejárói, és „jó” is, hogy eszünkbe jutnak: preventív viselkedésre (egészséges étkezés, mozgás stb) késztetnek bennünket. Vannak azonban emberek, akik súlyos mértékben félnek a korosabb társaiktól, esetleg gyűlölik az időseket, vagy éppen az idősödés személyes tapasztalatától rettegnek betegesen – ők a gerontofóbok, illetve a geraszkofóbok.

Ma már a történészek által megcáfolt mese az, hogy Juan Ponce de León, spanyol felfedező 1513-ban azért találta meg Észak-Amerika déli félszigetét, amelyet Floridának nevezett el, mert valójában az örök ifjúság forrását kutatta, s csak véletlenül talált a virágzó földnyelvre. Az azonban biztos, hogy a Puerto Rico-i őslakosság valóban sokat mesélt a spanyol hódítónak és társainak a Bimini-szigetekről, ahol szerintük az örök ifjúság forrása volt.  Az is igaz, hogy voltak spanyol utazók, akik valóban elindultak megkeresni ezt a forrást, de mindegyikük üres kézzel tért vissza, sőt: volt olyan is, aki odaveszett a vándorlás során. A leggazdagabb és mindenütt rettegett konkvisztádoroknak is meg kellett békélniük tehát azzal, hogy idősödnek, s egyszer ugyanúgy elhagyják a földi élet színterét, mint minden más ember.

Léteznek azonban ma is olyan emberek, akik nem képesek kibékülni ezzel, sőt: betegesen rettegnek a korosodástól és harcolnak az idősödés ellen. Ők geraszkofóbiában szenvednek, amely egy pszichiátriai segítségre szoruló betegség.

Egy geraszkofób élete folyamatosan, megállás nélkül azzal telik, hogy figyeli magán az idősödés jeleit, s vagy mérhetetlenül kétségbeesve nem tesz ellenük semmit, s mély depresszióban éli gyorsan rövidülő életét, vagy mániákusan „meg akarja oldani a problémát”: botoxoltat, elpusztítja az ősz hajszálakat, fiatalos ruhákat hord, fiatal barátot vagy barátnőt választ, örökösen edz, és a többi. A geraszkofób tehát – ahogy az eredeti ógörög szó is mondja – a saját öregedését gyűlöli, és betegesen küzd az ellen, ami ellen egyébként nem győzhet senki sem.

A gerontofób ember pedig kifejezetten gyűlöli az időseket. A fóbia eredhet rossz tapasztalatok hibás általánosításából, de abból is, hogy az illető semmit nem tud az idősebb korosztály életéről. A gerontofób nem egyszer mindenféle valódi ismeret nélkül ingyenélőnek, fukarnak, tolakodónak és agresszívnek gondolja az időseket, sőt: olyan is van, aki zavaros politikai vélekedéseket tulajdonít nekik, s megvonná szavazati jogukat is. Az ilyen nézetek mögött gyakran megtalálható a személyes félelem is: az illető tehát gyakran valójában geraszkofóbiás gerontofób:

látszólag az időseket gyűlöli, de valójában a saját idősödését nem tudja feldolgozni.

Akárhogy is áll a helyzet, mind a személyes idősödéstől való fóbia, mind az idősek gyűlölete komoly kezelésre szorul. Előbbi többek között a depresszió vagy a kiégés zsákutcájának megelőzése érdekében, esetleg a szuicid kísérletek (ld. Domján Edit példája!) elkerülésére, utóbbi pedig amiatt, mert az illető rendkívül hátrányos helyzetet teremthet a saját szűkebb vagy tágabb környezetében élő idősek számára. Nem egyszer a gerontofóbia fizikai agresszió melegágya is lehet, amely ellen nagyon sokszor az idősebb ember nem tud vagy – ha például családban történik – nem akar hivatalos segítséggel védekezni.

Nagyon fontos feladat lehet tehát mindenkinek az, hogy a környezetünkben vegyük észre az első geraszkofób és gerontofób jeleket, s ha lehet, azonnal, még a megjelenés csírájában jelezzük fenntartásainkat ezekkel a nézetekkel szemben.

Amennyiben pedig a helyzet nem változik, javasoljuk az illetőnek a szakember felkeresését, aki komplex terápiával jelentősen tud segíteni a helyzeten – a maga és a környezete érdekében!

Ajánljuk még:

„Régen a mese volt a Google meg a mesterséges intelligencia” – interjú Nagy Luca meseterapeutával, önismereti mentorral

Ha a mesékre gondolunk, automatikusan a gyerekek jutnak eszünkbe, pedig a felnőtt élet nehézségei közepette is nagy segítséget nyújthatnak a történetek. Nagy Luca Múzeumi Mesék nevet viselő foglalkozássorozata a kiállítások világát ötvözi a meseterápiával. Vele beszélgettünk a programról, valamint önismeretről, kapcsolódásról és megküzdésről is.

 

Már követem az oldalt

X