Te is tapasztaltad már, mennyire jól ki tud kapcsolni, meg tud nyugtatni, ha nekiállsz sütni? Én gyakran tudatosan alkalmazom ezt a módszert egy nehéz nap végén a munka és az otthoni lét közötti átmenetként, hogy ráhangolódhassak a családi életre, és az ajtón kívül hagyhassam a gondjaimat. Miközben a recept leírását követem, mérem a hozzávalókat, keverek-kavarok, az adott folyamatra kell összpontosítanom. Kiürülnek a fejemből a nap eseményei, nem rágódom a félbehagyott teendőkön, konfliktusos helyzeteken. Ha túlpörögtem, ez segít lelassulni. A tésztagyúrásba pedig beletehetem minden mérgemet, minden frusztrációmat: ahogy püfölöm, kiadom magamból a negatív érzéseket.
Tudom, ezzel nem vagyok egyedül. Nem véletlen, hogy a koronavírus lezárásai közepette rengetegen kezdtek el otthon kovászos kenyeret sütni:
2020 tavaszán világszerte négyszeresére nőtt a banánkenyér receptjét keresők száma az előző évhez képest.
Amikor az addig megszokott életünk elemei széthullottak, a folyamatossá váló változások közepette a sütés-főzés sokak számára jelentett biztos pontot.
Mindfulness gyakorlat a konyhában
Az információs túlterheltség, az állandó rohanás világában egyre nagyobb teret kapnak a slow mozgalmak, amelyek felhívják a figyelmet a lassítás fontosságára. Az általuk is gyakran alkalmazott egyik elv a tudatosan megélt jelen, vagyis a mindfulness. Ennek lényege, hogy az éppen aktuálisan végzett tevékenységre koncentráljunk, így kizárva gondolatainkból az aggodalmat, a szorongást, az eredményre nem vezető rágódást.
A kovász készítésének repetitív elemei, a tejszínhab felverése, a zöldségek darabolása mind olyan tevékenységek, amelyek segítenek a pillanatra fókuszálni, a jelenben maradni. Főzés közben aktívan igénybe vannak véve az érzékszerveink is, az illatok erősek, sokszor tapintjuk a különböző textúrákat, figyeljük az élelmiszerek színének, állagának változását, a kezeink között érezhetjük, hogyan alakul a tészta szilárdsága. Ezáltal a sütés-főzés ugyanúgy képes a mindfulness megéléséhez hozzájárulni, mint például a meditáció vagy a jóga: erre mutatott rá Donna Pincus, a Boston University pszichológus professzora is, aki szerint segíti a stressz-szint csökkentését.
Kreativitás és kontroll
Egy tanulmány arra is rámutat, hogy a mindennapi kreatív tevékenységek pozitívan hatnak az egyén érzelmi állapotára és rezilienciájára. Ilyen lehet a hímzés, a fotózás, de a sütés-főzés is. A kutatás során 658 ember mindennapjait követték nyomon két héten keresztül, és a résztvevők arról számoltak be, hogy a konyhában végzett alkotótevékenységnek köszöntően nyugodtabbak, vidámabbak lettek, sokkal lelkesebben tudtak hozzáállni egyéb feladataikhoz is.
Ha viszont valakinek a munkája során például folyamatosan döntéseket kell hoznia, felelősséget kell vállalnia, a sütés ebből is kiszakadást tud nyújtani: nem feltétlen a kreativitás lehetőségével, hanem azzal, hogy a főzéshez csupán a recept pontos követése szükséges, és ez nyugalmat, olyan kontroll-érzetet adhat, ami az illető életének egyéb területein kevésbé adatik meg.
Konyhaművészeti terápia
A sütés nemcsak a stresszkezelés hatékony eszköze, nemcsak enyhíti a negatív gondolatok turbulenciáját, hanem segíti az önbizalom-építést is, mindezért egyre gyakrabban használják terápiás módszerként. A kognitív viselkedésterápiák egy fajtájaként, úgynevezett viselkedésaktivációs technikaként
alkalmazzák ADHD, depresszió, szorongásos tünetek, étkezési zavarok vagy akár függőségek kezelésére.
A páciensnek olyan egyszerűbb feladatokat adnak, amelyeket kisebb erőfeszítéssel biztosan el tud végezni, a végeredmény pedig kézzelfogható és sikerélményt nyújt, a kompetencia érzését adva. A sütés tökéletesen illik ebbe az elgondolásba. Kinek ne lenne jó érzés elfogyasztani a sütőből éppen kivett omlós, illatozó kuglófot? Ha pedig megoszthatja másokkal, az további örömöt jelent, és lehetőséget teremt a környezetünkkel való kapcsolódásra, enyhíti a magányosság érzését.
Az Egyesült Államokban a zeneterápiához vagy a képzőművészeti terápiákhoz hasonlóan már létezik konyhaművészeti terápia is. Julie Ohana, a program kitalálója szerint módszere segít bepillantást nyerni az egyes emberek viselkedésébe, támogatja a szociális készségek elsajátítását, javítja az egyén kommunikációs képességeit. Emellett pozitívan hat a stresszkezelésre, az időgazdálkodásra, és az érzékszerveink aktívabb használatának köszönhetően pedig fejleszti a különböző agyi területeket.
Természetesen a sütés önmagában nem elegendő a komolyabb pszichés nehézségek kezelésére, nem egy önmagában elégséges terápiás módszer. Viszont, ha rossz kedved van, érdemes egy kicsit a konyhában tevékenykedni, egy kicsit a zöldségekkel lenni, a tésztát gyúrni, és elfelejtkezni mindenről, ami rossz. Nem véletlenül vált nagymamáink generációjánál a sütés-főzés egyfajta szeretetnyelvvé, az önkifejezés, a kommunikáció eszközévé. Hiszen ahogy Bíró Zsófia is írja A boldog hentes felesége című könyvében, „aki etet, az szeret.”
Ajánljuk még:
A kéz íze: ezért más mindig, ha nagymama készíti a desszertet
Japán sikk, ami itthon is hódít, nem véletlenül: az erdőfürdőzésről
Bárhol, bármikor hozzáférhető és csak nyerhetünk vele – a meditáció áldásos hatásairól
Lelkünk állapota a tányéron: ez állhat a zugevés, túlevés, stresszevés hátterében
Az olyan étkezési zavarok, mint az anorexia, bulimia vagy orthorexia talán már sokaknak ismerősek. De mi van akkor, ha diagnosztizálható zavarról nem beszélhetünk, mégis gondjaink vannak az étkezés területén? Mi a zugevés és miért csináljuk? Miért esszük túl magunkat? Mitől függ, hogy stresszevők vagyunk, vagy egy falat sem megy le a torkunkon olyankor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!