Túl a húson és a zöldségen: gyümölcsöt és desszertet is grillezzünk magunknak!

Otthon

Túl a húson és a zöldségen: gyümölcsöt és desszertet is grillezzünk magunknak!

Grillezni nem nehéz, mégis érdemes odafigyelni egy-két dologra, hogy biztosan ízletes ételek kerüljenek az asztalunkra. Tippeket kértünk Reszkető Tamás kreatív séftől, akitől azt is megtudtuk, hogy a húsok, zöldségek és sajtok mellett gyümölcsöket, még desszertet is könnyen grillezhetünk magunknak!

Valójában bármit rádobhatunk a grillrácsra, megsütjük és már ehetünk is – olyan egyszerűnek tűnik, mégis érdemes ennél nagyobb figyelemmel és odaadással készíteni a grillezett ételeket, mert amilyen könnyen elkészíthetők, olyan könnyen el is ronthatjuk azokat.

Első lépésként érdemes gondosan kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő grillsütőt, majd beszerezni a sütögetéshez feltétlenül szükséges grilleszközöket, végül megvásárolhatjuk a hétvégi grillpartihoz az ételeket is. Jellemzően húsokat, zöldségeket és sajtokat szoktunk készíteni, esetleg halat, de az már ritkábban jut eszünkbe, hogy gyümölcsöt is grillezhetünk. De bármit is sütünk, nem árt ismerni a hadi titkokat – kértünk hát néhány jótanácsot Reszkető Tamás kreatív séftől, hogy minél ízletesebb és különlegesebb lakomát tudjunk az asztalra varázsolni.

Zsírosabb és sovány húsok grillezése

Kézenfekvő a különböző húsok grillezése, az üzletekben rengeteg előre csomagolt, pácolt és fűszerezett étel között válogathatunk. A grillmester szerint bármilyen hússal érdemes próbálkozni, ám azt javasolja, hogy a kezdő grillezők inkább zsírosabbak közül válasszanak, ezek kevesebb odafigyeléssel is jól elkészíthetők. Ilyenek például a csirkeszárnyak és a csirkecombok – ezekkel könnyebb sikerélményt elérni, mint a csirkemell vagy a karaj grillezésével, hiszen az utóbbiak könnyen kiszáradhatnak. Reszkető Tamás megemlítette, hogy sok jó receptet lehet találni az interneten, amik alapján egyszerű különleges ételeket grillezni. Ha ráéreztünk a grillezés ízére, nyugodtan kísérletezhetünk bonyolultabb fogásokkal is.

Ha szárazabb hússal próbálkozunk, grillezés közben gyakrabban kenegessük olajjal, olajos páccal, de szalonnát is tehetünk a hús tetejére,

amiből a sütés közben kicsepegő zsír nem engedi, hogy az adott szelet kiszáradjon. A darált húsokat, hamburgerhúsokat, csevapokat és más kolbászokat is egyszerű elkészíteni, ezek könnyen átsülnek, szinte képtelenség őket elrontani.

Kezdők számára jó választás lehet még a nyársra feltűzdelt falatokkal próbálkozni, mint például a saslik, mert az gyorsan átsül és nagyon finom. Ne legyünk türelmetlenek, idővel igazi különlegességeket is el tudunk majd készíteni, de ahhoz jobban meg kell ismernünk a grillsütőnk működését, a grillezés menetét, biztosan kell használnunk a különböző eszközöket és trükköket. Egy kis gyakorlással azonban szuper ételeket varázsolhatunk a családi asztalra.

Hallakoma

Sokan szívesen vásárolnak halat a grillezéshez: ebben az esetben a kreatív séf azt javasolja, hogy alaposan megtisztított, bőrös halat válasszunk. Mint minden húst, úgy a halat is érdemes sütés előtt egy papírtörlőn lecsepegtetni, hogy minél kevesebb vízzel kerüljön a sütőre. Érdemes szárazpácot készíteni hozzá (egy rész só, egy rész cukor), amivel kenjük be a sütésre szánt halat, de ezt mossuk le sütés előtt! Mindig a bőrös részével lefelé kezdjük sütni a halakat (és minden más húst), a zsírosabb fele ugyanis nem fog leragadni a rácsra. Ha biztosra szeretnénk menni, bekenhetjük a hal bőrös felét egy nagyon kevés olajjal. Minden esetben fontos, hogy elég forró legyen a grillrács, ha türelmetlenek vagyunk, és idő előtt tesszük a rácsra az ételeket, nagyobb eséllyel ragadnak rá a húsok és a zöldségek.

Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy a lehető legnagyobb darabokban tegyük azokat a grillrácsra, különben sütés közben, ahogy eltűnik belőlük a víz, összemennek és ráesnek a forró parázsra, beleesnek a hamuba. Ráadásul a nagyobb darabokat forgatni is könnyebb. Grillezés előtt pácolhatjuk, fűszerezhetjük a zöldségeket is, de csak módjával! Ugyanis ahogy egyre csökken a térfogatuk, úgy tűnhet arányaiban soknak a só és a fűszer!

A grillmester tanácsa szerint az apróbb darab zöldségeket fűszerezés után becsomagolhatjuk előbb sütőpapírba, majd alufóliába, és így tehetjük rá a grillrácsra. Ilyenkor valójában a saját levében párolódik meg az ételünk. Maghőmérő segítségével ellenőrizhetjük, hogy megfelelően puha-e a zöldség – miután kivesszük, kicsit hagyjuk pihenni, esetleg karikázzuk fel, pirítsuk meg a külsejét, már kész is a fenséges köret.

Karfiolt és brokkolit is készíthetünk ezzel a módszerrel, ahogyan paradicsomot, krumplit és paprikát is.

A gyümölcsök esetében az apróbb szeműeket, mint amilyen például a málna, inkább ne grillezzük, pontosabban csak akkor, ha megfelelő gyakorlattal és kreativitással rendelkezünk hozzá. A gyümölcsökre egyébként is jellemző, hogy sütés közben rengeteg folyadékot veszítenek, összeesnek, pépesednek, ezért vagy nagyobb darabokkal próbálkozzunk, vagy vegyük elő a rostlapot, hogy eleve azon süljenek meg az almák és banánok. Reszkető Tamás azt javasolja, hogy ha valaki mindenképp gyümölcsöt szeretne grillezni, az próbálkozzon például az ananásszal. Izgalmas ízt adhat az egyébként is egzotikus gyümölcsnek a tűzön sütés. De grillezhetünk görögdinnyét is: olyat, amelyiknek a belseje még nem kásás, nem túlérett. Egy pici mézzel vagy cukorsziruppal bekenve rápiríthatunk mindkét oldalára éppen csak annyira, hogy „becsíkozódjon”  és tálalhatjuk is! Szuper összetevője lehet például egy könnyű, nyári salátának.

Kemény sajtok előnyben

A sajtok grillezésénél az egyik legfontosabb, hogy valóban forró grillrácsra tegyük azokat. Így a külseje megsül, míg a belseje folyóssá válik. S hogy ez valóban így történjen, érdemes csakis kemény sajtokat sütögetni – azokkal a kifejezetten grillsajtokként emlegetett termékekkel, amiket az üzletekben lehet kapni, nemigen lehet mellényúlni. Ha mégis lágy sajttal próbálkoznánk, legfeljebb a camembert-rel kísérletezgessünk. Ebben az esetben figyeljünk oda, hogy sértetlen legyen a külseje, különben pillanatok alatt kifolyik a belseje. Csalhatunk is egy kicsit: sütés előtt tegyük be a sajtot a fagyasztóba 10-15 percre, így a külső része lassabban sül, s marad ideje a belsejének arra, hogy megolvadjon. Más, lágy sajtokkal nemigen érhetünk el sikereket.

A grillrács helyett süthetjük a sajtokat rostlapon, így ha meg is olvad, nem folyik bele a parázsba, a rostlapról pedig könnyen kiemelhetjük az elkészült ételt egy lapát segítségével.

Desszertet is grillezhetünk!

A gyümölcsökön kívül is készíthetünk édességet a grillvacsora végére, ha már van egy kis gyakorlatunk. A rostlapon például kiválóan meg lehet sütni az úgynevezett amerikai palacsintát, persze ezt is csak akkor, ha a megfelelő hőfokon sütjük, különben a tészta szétfolyik vagy ráragad felületre. Morzsasütiket is készíthetünk, a füstös ízt a vaníliafagylalt jól kompenzálja.

Egyszer használatos alumíniumformákban pedig süthetünk tejpitét: a sütőporral bekevert, palacsintatésztához hasonló masszát belekanalazzuk a meleg formákba, és már hallhatjuk is, ahogy pillanatok alatt megsül. Olyasmi külseje lesz, mint a muffinnak. Tehetünk mellé egy kevés lekvárt vagy tejfölt, esetleg néhány szem friss gyümölcsöt. Tökéletes lezárása lehet egy kellemes nyári estének, amit a barátok, a család körében töltöttünk – és csodás ételek (és illatok) társaságában, amiket mi magunk készítettünk.

 

A megjelenést a METRO Nagykereskedelem támogatta.

Ajánljuk még: