Gasztro

Epres tejpite

Egy isteni epres tejpite receptje Borbás Marcsitól.

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 13 dkg cukor
  • vanília
  • 3 dl tej
  • 6 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg eper
  • cukor ízlés szerint
  • 1 dkg vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés: 

A három tojást a cukorral habosra keverjük, mintha piskótát készítenénk. Ha már szép világos, akkor aduk hozzá a tejet egy csipet sót is. Ízesítjük vaníliával, majd óvatosan belekeverjük a lisztet is. Folyékony, híg masszát fogunk kapni. Ezután egy kisebb méretű sütőformát kivajazunk, majd beterítjük az alját cukrozott eperrel. Erre öntjük rá a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt sül szép pirosra. Ha a sütőformát megmozgatva a közepe már rezgős, és nem folyós, akkor el is készült.

 

Ajánljuk még:

Húsvét a határon túl – kár lenne elfeledni ezeket a népszokásokat

Az év hagyományosan legnagyobb sátoros ünnepének szokás- és hiedelemvilága igen változatos képet mutat, ahogy az is, mit őriztünk meg a régiek gyakorlatából, és mi az, amire már csak kulturális kuriózumként emlékezünk. Húsvét a belső és külső feltámadás ünnepe, és bár manapság leginkább egyénre szabottan és szűkebb családi körben éljük meg, tágabb kontextusban sok értékes gondolatot, hiedelmet és hagyományt tartogat Kárpát-medencei közösségünk számára.