A grillező tisztán tartásának alapszabályai: 8 lépés, amit ne hagyj ki

Otthon

A grillező tisztán tartásának alapszabályai: 8 lépés, amit ne hagyj ki

Szuper nyári program a grillezés, aki csak teheti, igyekszik a szabadban sütögetni családi, baráti társaságban. Viszont állandó nyűg a rács és a grillhez való eszközök tisztítása. Sokan azt hiszik, nincs is szükség erre, mert a magas hőfokon úgyis leég minden szennyeződés. Van egy rossz hírünk: ez sajnos nem igaz. Mutatunk néhány ötletet a grilleszközök megfelelő tisztításához!

A nyarak elmaradhatatlan programjai a csillagos éjszakába nyúló szalonnasütések és grillpartik – családi, baráti összejövetelek, hamisítatlanul ínycsiklandó illatokkal és önfeledt nevetésekkel. Egy könnyed nyári estén azonban senkinek nincs kedve a mosatlannal bajlódni, a grillezésnél használt eszközök olykor csak másnap kerülnek a súrolószivacs alá. Sőt, egyesek szerint nincs is szükség például a grillrács tisztítására, mert a magas hőfokon úgyis leég minden szennyeződés. Bár a lángok valóban elpusztíthatják a szennyeződés egy részét, akkor is marad rajta bőven a zsírból, ráégett ételdarabokból és egyebekből, amelyek

vonzzák a baktériumokat és a rozsdásodáshoz is hozzájárulhatnak.

Az alapos tisztítás pedig nemcsak azért fontos, hogy a grillezéshez használt eszközeink hosszú életűek maradhassanak, hanem mert a rács, a nyárs, a húsvilla vagy az ételcsipesz tisztaságától nagyban függhet az elkészített étel íze és minősége. Arról nem beszélve, hogy például a túlságosan elhanyagolt grillrács akár tűzveszélyes is lehet.

Grillsütő tisztítása használat előtt

Összegyűjtöttük nyolc pontban a grillsütő beüzemeléséhez és tisztántartásához szükséges lépéseket:

  1. Ellenőrizzük az alkatrészeket! Vizsgáljuk át alaposan, hogy nincs-e rajta sérülés vagy rozsda. Nézzük meg, hogy egyik gombja sem tört-e le, működnek-e a zsanérok, és a rács megfelelő módon van-e rajta. Töröljük le a pókhálókat és a port egy nedves ruhával.
  2. Gyújtsuk be! Mielőtt valóban használatba vennénk, tegyünk egy próbát és gyújtsuk be a grillsütőt. Hagyjuk, hogy leégjenek az esetleg rajta maradt szennyeződések (amelyek maradványait később majd jól lesúroljuk). Ekkor egy kis füst is keletkezhet. Végül hagyjuk, hogy a sütő kihűljön.
  3. Töröljük, dörzsöljük át a grillt! Használhatunk például egy speciális grillkefét, hogy megszabaduljunk a sütőn és a rácson maradt maradékoktól. Ha porcelánbevonatos állványunk van, a legjobb, ha sárgaréz sörtéjű grillkefét használunk, hogy elkerüljük a felület sérülését. Ha nincs otthon grillkefe, gyűrjünk golyóvá egy darab alufóliát, és azzal dörzsöljük a készüléket. Végül töröljük át mosószeres, forró vízbe mártott, puha ruhával.
  4. Alternatív opció: tisztítsunk hagymával! Kicsit talán furcsán hangzik, de a grillrácsot hagymával is takaríthatjuk. Amikor még meleg a grill, tegyünk egy fél hagymát egy villa hegyére, és dörzsöljük át azzal a rácsokat. Így a hagymában lévő víz párolgásával a szennyeződés is elpárologhat a felületről, a hagymának ráadásul természetes antibakteriális hatása is van.
  5. Öntsük ki a hamut! Amint kihűlt a grill, öntsük ki a maradék hamut, az ugyanis összegyűjti a nedvességet, és később nehezebb lenne kitakarítani a készüléket. Használjunk nedves konyhai papírtörlőt az utolsó darabok felszedéséhez, vagy akár egy kültéri porszívóval is könnyen eltüntethetjük a maradékot a sütő aljából. Alaposan mossuk le a felületet mosogatószeres meleg vízzel.
  6. Fényesítsünk, például vessünk be egy kis sört! A grillezés és a hideg sör szinte kéz a kézben járnak, így ha találunk valahol egy kis sörmaradékot a grillezés végén, azt nyugodtan ráönthetjük a sütőre, amikor az még meleg. Ezután alaposan dörzsöljük át egy kefével, hogy csillogó legyen a felület.
  7. Törölgessük meg a külsejét! Meleg, mosogatószeres vízzel töröljük át a grillsütő külső felületét, majd egy száraz ruhával varázsoljuk fényesre azt. Érdemes kívülről például babaolajjal bevonni, hogy megvédjük az időjárás viszontagságaitól. Ez egyébként különösen fontos lehet, ha azt tervezzük, hogy egész nyáron a szabadban hagyjuk. Ha a grillezőnk rozsdamentes acélból készült, használhatunk hozzá speciális polírozó sprayt. 
  8. Mindig takarjuk le, amikor nem használjuk! Annak érdekében, hogy egész nyáron távol tartsuk a szennyeződéseket, érdemes valamilyen ruhával vagy ponyvával letakarni a sütőt. Egyes termékeket huzattal együtt árulnak, de ha a miénknek pont nincs sajátja, bármilyen takaró jó lehet erre a feladatra.

A grillező tisztítása használat után

Miután kihűlt a grill, távolítsunk el minden rácsot és belső alkatrészt. Egy kefe és egy kaparó eszköz segítségével alaposan takarítsunk le mindent a felületeiről. A leégéseket, a szénlerakódásokat, és a zsíros szennyeződéseket. Érdemes gumikesztyűt használni közben. Ha elkészült vele, tegyünk vissza minden tiszta alkatrészt a grillsütőbe. Fontos, hogy ne vízsugárral mossuk tisztára, az alkatrészeket pedig ne tegyük be a mosogatógépbe, mert az az egyes elemek rozsdásodását okozhatja. A faszén grillező esetében a tisztítást érdemes azzal kezdeni, hogy egy grillkefe és egy vödör szappanos víz segítségével elpuhítjuk a szennyeződéseket, majd alaposan letörölük, hogy eltávolítsuk a makacs zsíros foltokat.

A grillezéshez használt eszközök esetében is igaz: a ráragadt és több órán vagy napon keresztül rajtamaradt szennyeződést nehezebb lemosni, mint amikor frissen nekilátunk. Mosogatás közben is lehet koccintani, beszélgetni, vagy végighallgatni egy vicces történetet, ráadásul nem szükséges nagy erőfeszítéseket tenni ahhoz, hogy tisztán tegyük el a grillezés közben használt eszközeinket.

Még a jó minőségű, rozsdamentes acélból készült eszközök is tönkremehetnek, ha nem kíméljük őket. Többek között azzal árthatunk, ha kint hagyunk mindent a szabad ég alatt, vagy nem megfelelő tisztítószert használunk az elmosásuk közben, esetleg úgy súrolunk, hogy felsértjük a felületükön lévő védőréteget. 

Harc a tavalyi zsír ellen

Ha elfelejtettük megtisztítani a grillezésnél használt eszközeinket vagy nem voltunk elég alaposak, és az újbóli használatkor szembesülünk ragadással, akkor vegyünk elő egy vödröt: töltsük meg forró vízzel, tegyünk bele néhány csepp olyan mosogatószert, amelyről tudjuk, hogy a legjobb és legerősebb zsíroldó hatással rendelkezik. Keverjük össze, legyen egy kis hab a tetején, majd tegyük bele az eszközöket. Hagyjuk legalább harminc percig ázni őket, de ne tovább egy óránál, majd egy puha szivaccsal vagy kefével dörzsöljük át a fém felületeket. Öblítsük el és alaposan szárítsuk is meg őket.

A másik megoldás, ha lefőzünk híg, filteres kávét, és még forrón beleáztatjuk a zsíros grilleszközöket körülbelül egy órán keresztül. Ha szükségét érezzük, puha kefével vagy szivaccsal átdörzsölhetjük egy kicsit a makacsabb szennyeződéseket. Öblítsük el forró vízzel, majd szárítsuk meg alaposan. Ha ezt a módszert választjuk, ne feledjük, hogy a kávé elszínezheti a nyárs vagy az ételcsipesz fából készült fogóját.

Rozsdásodás ellen

Ha (nagyon) rozsdás a grilleszköz, megpróbálhatjuk óvatosan leverni a rozsda nagy részét, majd tegyünk közvetlenül a problémás felületre egy vízből és szódabikarbónából kevert sűrű pasztát. Hagyjuk hatni egy órán keresztül, ezután jöhet a puha sörtéjű kefe. Alaposan szárítsuk meg az eszközöket, mielőtt elrakjuk őket, ne maradjanak vizesek!

A kevesebb súrolás érdekében áztathatjuk a rozsdás grilleszközöket kólában vagy ecetes vízben. Ez a rozsdásodás mértékétől függően akár néhány órán vagy napon keresztül is eltarthat. De rendszeresen tartsunk közben ellenőrzést, mert ha túl sokáig áztatjuk őket, akkor nemcsak a rozsda tűnhet el, hanem a fém felülete is károsodhat.

Ha száradás után egy kevés étolajjal bekenjük a fém felületeket, megelőzhetjük a rozsdásodást! Ezt minden tisztítás után elvégezhetjük. Így aztán sokáig lesz szép grillezőnk, amin megannyi jó falatot készíthetünk.

A megjelenést a METRO Nagykereskedelem támogatta.