Grilles alapok: eszközök, amiket érdemes beszerezni a kerti sütögetésekhez

Otthon

Grilles alapok: eszközök, amiket érdemes beszerezni a kerti sütögetésekhez

Millió grillkiegészítőt vásárolhatunk, és sokan szeretnék, ha azt hinnénk: lehetetlen ezek nélkül boldogulni. De ez nem így van – ha jó alapokkal rendelkezünk, a sütögetés igazi öröm lesz, Reszkető Tamás grillmester segítségével igyekeztünk összeszedni, pontosan melyek ezek az alapdarabok! 

Egy szuper grillsütő beszerzésével akár már kezdhetnénk is a sütögetést, bár érdemes előbb a grillezéshez szükséges eszközöket is beszerezni. Ezek nemcsak megkönnyíthetik a dolgunkat, de a grillezés élményét is fokozhatják, hiszen a megfelelő kiegészítők segítségével egyszerűbb és kényelmesebb forgatni a húsokat, zöldségeket, de akár már a begyújtásnál is hasznunkra lehetnek – tudtuk meg Reszkető Tamás kreatív séftől. Ilyen, a grillezés szempontjából elengedhetetlen eszköz például a lapát és a csipesz, amik segítségével forgatni tudjuk az ételt a parázs felett. Ezeknél fontos arra ügyelni, hogy a nyelük hosszú legyen: egy rövidebb nyelű csipesszel nem ajánlott benyúlni a tűz fölé, úgy könnyen megégethetjük magunkat. Ezek mellett érdemes beszerezni egy rácstisztító kefét, aminek a segítségével a sütögetés végén alaposan letakaríthatjuk a grillrácsot

 

A grillezés egyik legegyszerűbb formája, ha nyársra húzzuk fel az elkészíteni kívánt ételt. A nyárs (szintén alapeszköz!) segítségével a sültek könnyen forgathatók a tűz felett, azonban egy-két praktika ebben az esetben is jól jöhet:

  • jó, ha a nyárs vége lapos, mert úgy nem forog rajta a hús;
  • ha mégsem lapított a vége, szúrjunk a húsba kettő nyársat, ezzel megakadályozva, hogy a hús elforogjon, elmozduljon rajta.

Bármilyen grillráccsal is vettük meg a grillsütőt, idővel vásárolhatunk hozzá más grillrácsokat és rostlapokat. Például vékonyabb és vastagabb rácsokat, öntöttvasból vagy nemesacélból készültet, nyithatót, több szinteset vagy osztott rácsokat is beszerezhetünk magunknak. A rostlap pedig azért lehet praktikus, mert ha a rácsról le is potyog az étel, a rostlapon az apróbb darabokat is megsüthetjük. Vásárlás előtt mindenképp mérjük le, hogy a grillsütőnkhöz mekkora rács passzol, vagy akár el is vihetjük a sajátunkat, hogy összemérjük az újjal – így biztosan jó méretet veszünk.

Reszkető Tamás grillmester szerint érdemes beszerezni egy maghőmérőt is. Ezek a digitális konyhai hőmérők kiválóak arra, hogy sütés közben ellenőrizzük az alapanyag belső hőmérsékletét – így biztosan jókor vesszük majd le az ételt a rácsról. A maghőmérő biztonsági okokból is ajánlott, hiszen nem tanácsos a tűz fölé nyúlkálni (hogy megnyomkodjuk a húsokat), mert könnyen baleset érhet bennünket. A konyhai hőmérővel biztonságosabban és egyszerűbben kideríthető, hogy elkészült-e a csirkecomb vagy a steak, de a zöldségek fóliában párolásánál is hasznosak ezek a hőmérők, hiszen anélkül tudjuk ellenőrizni a fólián belüli hőmérsékletet, hogy levennénk a tűzről és kicsomagolnánk azokat.

Érdemes vezeték nélküli, és fémházas kivitelt vásárolni belőle.

Szükségünk lehet még egy szilikon ecsetre is, amivel sütés közben tudjuk kenegetni a húsokat. Grillezés közben könnyen kiszáradhat az étel, de ha bekenjük a páccal vagy szósszal, megakadályozhatjuk hogy olyan száraz legyen, mint a fűrészpor.

Ha tanácstalanok vagyunk és nem tudjuk, mely eszközöket válasszuk, első körben megvásárolhatunk egy, az üzletekben kapható szettet, ami tartalmazni szokta a grillezéshez szükséges alapeszközöket. Ezeket kipróbálva idővel kialakulhatnak a saját szokásaink, és később az igényeinknek megfelelően tudjuk kiegészíteni, felturbózni ezt a „kezdő szettet”. A minőségbeli különbséget általában a termék ára is tükrözi, ha csak nyaranta kétszer-háromszor vesszük elő, az olcsóbbak is megfelelőek lehetnek, de ha sűrűbben, rendszeresen grillezünk, érdemes lehet befektetni a drágább kiegészítőkbe, amiket jellemzően hosszabb ideig tudunk használni, mint az olcsóbb, kevésbé strapabíró társaikat.

 

Egyéb kiegészítők

Ha a legszükségesebb eszközöket beszereztük, érdemes lehet az „extrákon” is elgondolkodni. A begyújtást megkönnyíthetjük például, ha beszerzünk hozzá egy úgynevezett begyújtó kéményt. Ezek használata biztonságos, hiszen külön gyújtjuk meg a faszenet, ami ráadásul gyorsabban is fog meggyulladni. Hasonlóképpen praktikus lehet egy hőlégfúvó is, ami ugyancsak megkönnyítheti/gyorsíthatja a dolgunkat.

Ha egyszer ég a tűz, és kész vannak a nyársak, jó ötlet kötényt kötni, mert a fröccsenő zsír vagy a kipattanó parázs kárt tehet a ruhánkban, megégetheti a bőrünket. A műanyag, műszálas ruhák helyett használjunk pamutból készült kötényt, még jobb, ha beszerzünk egy

bőrből készült kötényt, ami nemcsak a védelem szempontjából optimális, de tisztítani is könnyebb.

A kényelmünk és a hamisítatlan grillélmény érdekében érdemes mindenfélét odakészíteni magunk köré, amikor sütögetünk, mert ha állandóan szaladgálnunk kell hol egy tányérért, hol a konyharuháért, az igencsak megtörheti a grillezés önfeledt varázsát. Legyen kéznél például

  • papírtörlő,
  • konyharuha,
  • tálca,
  • tányérok,
  • kés és villa,
  • valamint egy jéghideg fröccs vagy egy pohár hideg sör – az ízlésünknek és a hangulatunknak megfelelően…

 A megjelenést a METRO Nagykereskedelem támogatta.

Ajánljuk még:

A grillező tisztán tartásának alapszabályai: 8 lépés, amit ne hagyj ki

Szuper nyári program a grillezés, aki csak teheti, igyekszik a szabadban sütögetni családi, baráti társaságban. Viszont állandó nyűg a rács és a grillhez való eszközök tisztítása. Sokan azt hiszik, nincs is szükség erre, mert a magas hőfokon úgyis leég minden szennyeződés. Van egy rossz hírünk: ez sajnos nem igaz. Mutatunk néhány ötletet a grilleszközök megfelelő tisztításához!