Milyen grillsütőt válasszak? – A szakértő tippjei kezdőknek és haladóknak

Otthon

Milyen grillsütőt válasszak? – A szakértő tippjei kezdőknek és haladóknak

A grillezett ételek hamisítatlan zamattal bírnak, hiszen ez a technika egyedülálló ízt ad minden alapanyagnak. De nem mindegy, milyen eszközön és hogyan sütjük a választott termékeket. Reszkető Tamás kreatív séfet kérdeztük a grillsütők fajtáiról, egyes típusok előnyeiről és hátrányairól.

Isteni illatok szállnak városszerte a nyári hétvégéken: jellemzően ekkor gyújtjuk vagy kapcsoljuk be a grillsütőt, és látunk hozzá a finomabbnál finomabb falatok elkészítéséhez. Van, aki egy szűk balkonon, más a tágas udvaron áll neki a sütögetésnek – mindenki másképp csinálja, éppen ezért nem mindegy, milyen grillsütőt választunk magunknak a nyári baráti, családi összejövetelekhez. Reszkető Tamás grillszakértő segítségével igyekeztünk utánajárni, kinek milyen grillezőre érdemes leginkább beruháznia.

Milyen grillsütőt vegyek?

A grill egy olyan technológia, amelynek során közvetlen hőközléssel készítjük el az általunk kiválasztott húsokat, sajtokat és zöldségeket. Az alapoktól indulva érdemes a grillsütők fajtáit megismernünk, hogy kiválasszuk, nekünk melyik lesz a legjobb: az elektromos, a gázüzemű vagy a faszenes változat.

 

Elektromos grillsütő

Ennél a változatnál egy fűtőszál adja a hőforrást általában a sütő alsó részében, a fölötte elhelyezett rácson sülnek az ételek.

Előnye: Egyszerű használatának köszönhetően kevés előkészületet és figyelmet igényel, gyakorlatilag csak be kell dugni a konnektorba, beállítani a hőfokot, és már süthetünk is. Meglehetősen népszerűek ezek a készülékek kisebb méretük miatt is, így például konyhában vagy a társasházak kisebb erkélyein is jól használhatóak.

Hátránya: Nemigen kapja meg az étel azt a jellegzetes, autentikus füstös ízt, amit a grillételek esetében mindannyian keresünk a hamisítatlan nyári hangulathoz. Nagy áramfelvétele miatt stabil elektromos hálózatra van szükség, ami bírja a terhelést.

Gázüzemű grillsütő

Egy gázpalackról bárhol működtethetjük, kifejezetten szabadtéri használatra javasolt. Sokféle méretben és típusban elérhető, lényegében csak a rendelkezésre álló hely és a pénztárcánk szab határt választásunknak.

Előnye: Gyorsan beüzemelhető, és hasonlóan egyszerű használni, mint az elektromos grillsütőt, kényelmesen szabályozható a hőfoka, nem kell a faszén utánpótlására gondolni, kicsi füstképződéssel jár. Bárhová magunkkal vihetjük, a gázpalacknak köszönhetően.

Hátránya: A gázégőfejek könnyen koszolódnak, és az autentikus élményt ettől a típustól sem kapjuk meg. Fokozott figyelem szükséges a használatánál, mert a húsokból kicsöpögő zsiradék, pác vagy olaj lecsöppenhet az égő felületre, ami könnyen meggyulladhat (ezért érdemes például a húsokról a pácot sütés előtt lecsepegtetni). Fontos tájékozódni a használatát illetően, mert egyes városrészekben vagy társasházak esetében

akár tiltott is lehet a gázüzemű grillsütők teraszon való beüzemelése.

Faszenes grillsütő

Ez a készülék általában alsó égésterű, a begyújtásnál érdemes megvárni, amíg a szén kifehéredik és egyenletesen izzik, ezután kezdhetjük el a sütést.

Előnye: ez a legautentikusabb, legősibb sütési forma, megadja a füstös jelleget. Mobil, vagyis bárhova szállítható és használható (a tűzvédelmi előírások betartása mellett), remek élmény egy szabadtéri sütéshez.

Hátránya: a nedves, pácolt húsokból kicsöpögő lé könnyen begyulladhat és kellemetlen füst keletkezik, a túl olcsó sütők kellemetlen élményekkel járhatnak. A tűz megfelelő táplálásához némi gyakorlat szükséges, a faszén használat nagyobb kosszal járhat, hiszen a hamut is kezelni kell.

Sütőfelületek a grillezőn

Reszkető Tamás a sütőfelületek közötti különbségekre is felhívja a figyelmünket, hiszen nem mindegy, hogy rostlapon, öntöttvas vagy acél rácson sülnek az ételek. Mielőtt kiválasztjuk, milyen felület kerüljön a nekünk kedves típusba, érdemes megismerni mindegyik sajátosságát!

    • Rostlap: Bármit megsüthetünk rajta, de különösen abban az esetben érdemes ezt választani, ha olyan ételeket grilleznénk, amelyek könnyebben széteshetnek sülés közben, például egyes halak vagy a kisebb zöldségek.
    • Öntöttvas rács: A nehezebb, szélesebb rácsok jobban tartják a hőt és egyenletesebben adják le azt, ezért egyenletesebben sül meg rajta minden. Mivel nincs bevonata, tisztítás vagy tárolás közben könnyen rozsdásodhat. Kevesebb figyelmet igényel, mint a másik kettő fajta, így nagyobb az esély a sikerélményre. 
    • Acél rács: Ezek a legelterjedtebb rácsok, jellemzően valamilyen tapadásmentes bevonattal rendelkeznek, ami a rozsdásodástól is védi a felületet (amíg a bevonat meg nem sérül). A rácsok közötti hézagok mérete eltérő, ha túl nagy, könnyebben lepotyoghat például a csirkeszárny. A rács keskeny kivitele miatt a hőeloszlás sem feltétlenül egyenletes, könnyebben megéghet az étel, ha nem figyelünk oda.

Extrás grillezők: gömbgrillek és kamadók

Ha a három alapvető szerkezeten túl ismerkednénk még a grillezőkkel, a gömbgrilleket és a kamadókat érdemes felfedezni.

Előbbiek alakjukról kapták a nevüket. Egyszerűen lefedhetőek, zárhatóak, így lehet szabályozni a légáramlást, ezáltal a hőfokot. A súlyuk attól függ, milyen anyagból készülnek, és milyen rácsot használunk (az öntöttvas nehezebb, az acélrács könnyebb). Érdemes vastagabb anyagból készült változatot vásárolni, mert ezeknek optimálisabb a hőtartásuk, és az élettartamuk is hosszabb lehet. Elférnek a kisebb teraszokon, erkélyeken is, de csakis szabad téren használhatók! Társasházak esetében jelezzük a fölöttünk lakóknak, hogy grillezni szeretnénk, hiszen zavarhatja a sütőből feláramló füst – érdemes inkább az udvaron vagy a közeli parkban használni (csakis arra kijelölt helyeken).

A kamadók tojás alakú grillsütők, ősük Ázsiából származik. A teste kerámiából készül, ennek köszönhetően 450 Celsius-fokra is felfűthető. Két légáramlás szabályzó található rajta, ezzel alakíthatjuk benne a hőmérsékletet. A vastagságának és az anyag jellegének köszönhetően minimális a hővesztesége, egyenletes a hőleadása.

Egy kis utánajárással kezdőknek nagyon ajánlott, mert gyorsan lehet nagy sikereket elérni vele.

Különböző méretűeket lehet vásárolni belőle harminc centiméteres rácsátmérőtől a százhúsz centiméterig. Mobilok, de a mozgatásnál nagyon fontos, hogy jól „kipárnázva”, rögzítve szállítsuk. Nagyon sérülékenyek, a törött alkatrészek pótlása pedig drága. Takarékos, hiszen a jó hőtartás miatt a faszénigénye nem jelentős: akár 2-3 órán keresztül is tartani lehet benne a 180-200 Celsius-fokot pótlás nélkül. Általában drágább, mint a gömbgrill, viszont arányaiban jobban megéri. 

A grillező hosszú életének titka

Reszkető Tamás a grillsütők karbantartására hívja fel a figyelmet, hiszen a megfelelő tisztítás és tárolás a kulcsa annak, hogy hosszútávon használhassuk a grillsütőinket: a grilleszközök esetében akkor járhatunk el a leghatékonyabban, ha a sütés befejezése után elkezdjük letakarítai a kicsit még meleg rácsot és sütőt. Akár öntöttvasból, akár acélból készült a grillrács, ha hagyjuk, hogy a ráragadt ételmaradék leégjen, utána egy kefével vagy dörzsi szivaccsal könnyen letakaríthatjuk.

A bevonatos alkatrészeket ne keféljük, nehogy felsértsük a felületet. Mosószert is használhatunk a tisztításkor, de azt mindig alaposan le kell mosni, és fontos, hogy utána alaposan szárítsuk meg a grillsütőt és a grillrácsot. Különösen az öntöttvasból készült alkatrészek könnyen rozsdásodnak. Végül érdemes egy kevés olajjal átitatott papírtörlővel áttörölni a felületeket (ugyancsak a rozsdásodás ellen). A sütés megkezdése előtt pedig égessük ki az öntöttvas rácsot, hogy leégjen róla a tárolás közben rákerült por és más szennyeződés.

Használaton kívül lehetőleg takarjuk le valamivel a grillsütőt.

Bár a kerámiának nem nagy ellensége a víz, az elektromos és az öntöttvas készülékek tönkremehetnek miatta. Érdemes fedett helyen, például a garázsban tárolni a grillsütőket és a hozzávaló alkatrészeket. Beüzemelés előtt pedig nézzük át alaposan a gáz és elektromos üzemű sütőt, hogy nincs-e sérülés rajta, különösen, amikor a hosszú téli hónapok után először elővesszük.

Élettartam szempontjából talán az elektromos grillsütőt tudjuk a legrövidebb ideig használni, mert a fűtőszálak viszonylag hamar tönkremehetnek. Gázüzemű grillsütők esetében a szelepek vagy a szikráztató megfelelő működése mellett fontos, hogy a gázcsövek és azok csatlakozásának épségéről is megbizonyosodjunk, megelőzve a gázszivárgást (és a balesetet). A faszenes grillsütők esetében lemezvastagságtól függ, milyen sokáig használhatjuk a készüléket: a vékonyabb lemezből készült sütők hamarabb elégnek.

A szakember szerint kezdőként kipróbálhatunk például egy olcsóbb terméket, hogy megbizonyosodjunk arról, nekünk való-e ez a fajta sütés, később pedig érdemes lehet beruházni egy komolyabb, drágább grillsütőre, mert azokkal nagyobb élmény a grillezés.

 

A megjelenést a METRO Nagykereskedelem támogatta.

Ajánljuk még:

Színek és ízek 2024 grilltérképén

Amióta a világkonyha életünk része, a gasztronómia területén is érzékeljük az egymást követő trendeket. Sőt, étkezési kultúránk minden szegmensének külön divathullámai vannak alapanyagok, elkészítési módok, tálalási és fogyasztási szokások tekintetében is. A grillezés az egyik legdinamikusabban változó konyhatechnológiai megoldás, minden szempontból. Talán azért is, mert időigényes, és ha grillezésre adjuk a fejünket, mindenképpen megadjuk a módját, de azért is, mert szezonális műfaj, amit leginkább hétvégeken művelünk, és folyamatát legalább annyira élvezzük, mint eredményét – ami a hétköznapok krumplileveséről nem mindig mondható el... Mutatjuk, milyen nemzetközi trendek teszik izgalmasabbá a grillezést idén!