Otthon

Palackok karácsonya: készüljön dekoráció üvegekből, grincsfa a szinte semmiből

Ha nálatok is vannak felesleges üvegek, vagy éppen kerestek valamit, amivel fel lehetne dobni a lakást, akkor ezek az ötletek neked szólnak!

Az üvegekben, különösen a színes üvegekben van valami varázslat. Átengedik a fényt, sejteni lehet bennük a valót, de mégis bezárják magukba a titkukat. Az átszűrődő fény irizál vagy ragyog, játszik velünk. Játsszunk hát mi is az üvegekkel, tegyük az alkalomhoz méltóvá őket – akkor is, ha az csak egy kiürült palack, egy régről megőrzött butélia, vagy a nagyitól kapott kompót ölelője volt az adott darab.

Olykor szomorúan nézem a sok üres palackot, ahogy zuhannak bele a szelektív kukába. Mindig ott van bennem a vágy: hogyan lehetne őket megmenteni, új életet költöztetni beléjük. A befőttes és szörpös üvegek nálunk állandó körforgásban élnek: nyáron megtelnek, később kimosva várják aztán a polcon az újabb töltekezést. A boros palackokból egy-egy eseményre jópofa díszek készülnek.

Világítós palackok

Ennek az elkészítése tényleg gyerekjáték. Válassz egy szép palackot, olyat, aminek különleges a formája, vagy nem mindennapi a színe. Kreatív boltokban beszerezhetsz kis ledfüzért, van már olyan is, melynek az elemtartója egy dugót formáz. Tehát nincs más dolgod, mint az üvegbe szépen belehelyezni az égősort, és kész.

uveges-dekor

 

Gyertyákkal

A kiürült palackok lehetnek gyertyatartók is. Ehhez sem kell sok, csupán gyertya, amelyet megfaragva az üvegbe állítunk. Az üveget persze szépen ki lehet csinosítani. A maradék karácsonyfadíszek, színes spárgák, csomagról lebontott szalagok, apró termések mind gyönyörűen mutatnak rajta. Sőt, elárulok egy titkot: remekül néz ki a fém dörzsi is, ha az üvegre húzod, mint egy zoknit. Természetesen nem azt, amelyikkel éppen most súroltad el a serpenyőt, hanem egy újat – amit azután vihetsz a mosogatáshoz!

uveges-dekor-gyertya

 

Hógömb helyett hóbefőtt

A Bécsből származó hógömb sokak kedvence karácsonykor. Mi tavaly a gyereksereggel egyedi hógömböket készítettünk – bár ez nem pontos, mert kis befőttesüvegek alkották a „gömböt”. Ebbe készítette el mindenki a saját kis téli kompozícióját fenyőtűből, apró kis termésekből. A mini fenyőfák apró fadarabra állított ágacskából állnak, amelyekre ragasztópisztoly segítségével ragasztgattuk az erdei fenyő hosszú tűleveleit. Kis fehér hógolyócskák, vagyis fehér pomponok díszítik. A hóesést szétmorzsolt polisztirollal is el lehet készíteni, de környezetbarátabb megoldás a tápiókagyöngy – nekünk ez volt kéznél. Az üveg kupakjára is ragasztottunk díszt, kik-ki kedve szerint.

Üveggömb dióval és más finomságokkal

Egy egyszerű üvegvázát adunk ilyenkor ajándékba, amelybe majd egyszer szép tarka csokor fog kerülni. Most viszont dióval, mogyoróval, mandulával töltöttük meg, a közepébe egy kisebb darab tűzőhabot süllyesztettünk. Köré kevés arany angyalhajat érdemes tekerni, hogy még véletlenül se látszódjék ki!

A tűzőhabba szúrhatjuk a gyertyákat, a fenyő- és borostyánágakat. A kis karácsonyi kompozíció dísze egy-két szárított narancskarika, fahéjrúd, és aranygyöngy. A visszafogott színek kellemesen ötvözik a csonthéjasok természetes melegségét, az örökzöldek időtlenségét az arany selymes ragyogásával.

Végül kis játékosságként aranyszálra kötött csillagánizsokkal oldhatjuk fel az üveggömb merev formáját. Ily módon csomagolásra sincs szükség, hiszen az ajándékváza kívül-belül pompás díszt kapott.

Ha a grincsek ellopták a karácsonyt…

… akkor sem kell kétségbe esni. Ha valaki megetette a szekrényből az összes szaloncukrot, megitta az összes itókát, ha összetörtek díszek, van megoldás. A maradványokból egy csudaszép kis csillogó dísz készülhet. Valljuk be, ez az igazi grincsfa!

Hozzávalók:

  • egy átlátszó üres üvegpalack
  • összetört díszek
  • szaloncukorpapír
  • alufólia
  • dekupázs ragasztó
  • meleg ragasztó

A kimosott, tiszta palackot törölgessük meg, hogy teljesen száraz legyen. Az összetört díszeket szórjuk egy kartonpapírra, borítsunk rá konyhai papírtörlőt és húsklopfolóval (vagy a palackkal, ha más eszköz nincs kéznél) aprítsuk egészen pici darabokra. A palack felső kétharmadát kenjük be dekupázs ragasztóval, majd hengergessük az üvegtörmelékbe. A papírtörlő segítségével óvatosan rá is nyomkodhatjuk. A szaloncukor fóliájából készítsünk apró golyócskákat, és ha megszáradt az üvegen a ragasztó, meleg ragasztóval egyenként ragasztgassuk rá a golyókat, csinosan elrendezve.

A mi üvegünkre került még egy kis maradék szúnyoghálódarab, a munka hevében elszakadt gyöngysor gyöngyeit pedig az üvegbe szórtuk. Egy darab alufóliából formáljunk egy arasznyi hosszú hengert, illesszük az palack kupakjára, majd két kézzel nyomkodjuk rá, és alakítsunk belőle bájos bojtocskát. Ha véletlenül maradt egy ép dísz, azt rá is aggathatjuk.

Grincsfát más módszerrel is készíthetsz, itt mutattuk, hogyan!

Ha pedig egy fokkal természetesebb dekorációra vágynál, vagy éppen nincsen otthon üres üveg, próbáljátok ki a narancsos dekorációk valamelyikét!

Ajánljuk még:

Csak versben kedves, valójában hatalmas károkat okoz a kertben – a cserebogárról

Ha április, akkor cserebogár. Egy kettős megítélésű irodalmár, aki bár több költőt is megihletett, kártétele sok évszázada okoz akut fejfájást az agrárium szakembereinek. Sajnos az igazság az, hogy hiába Petőfi sárga cserebogara, ez az emlékkönyvekben is megírt kártevő valamennyi gyümölcstermő és szántóföldi növényünket károsítja. Ráadásul nemcsak a bogár okozta levélrágás a gond, hanem a föld alatt évekig fejlődő lárva csillapíthatatlan falánksága is… Ez most illúzióromboló lesz.

 

Már követem az oldalt

X