Otthon

Hat narancsos dekoráció, amely fillérekből teszi szebbé a karácsonyt

Dekoratív, illatos, és nem kerül semmibe: a citrusfélék héja része lehet az ünnepnek! Mielőtt belesöpörnénk a kukába, gondoljuk végig, mire lehetne még használni – és akkor kiderül, hogy még jobb, ha hámozás előtt dől el a narancshéj-dekoráció sorsa.

„Az első narancsot, az igazit, minden esztendőben úgy várják az emberek, mint a sísport barátai az első havazást. A nyári vagy koraőszi narancs nem sok örömet nyújt, s a narancskedvelők inkább csak megvárják a november-decembert, mikor az első halovány példányok után megérkezik a fényes, sötétsárga is, a kínai származású, illóolajokban gazdag, fűszeres gyümölcs, mely nyilván őshazája révén, mandarinnak neveztetik (…) valójában pompás, zamatos gyümölcs” – írja a Mikulás puttonyában érkező gyümölcsökről Magyar Elek, az Ínyesmester 90 évvel ezelőtt. És bár azóta jócskán megváltozott a déligyümölcsökhöz, így a narancshoz való viszonyunk is, azt mi is mind tudjuk, az érett narancsnál nincs is jobb...

Egykor a szűkös honi gyümölcskínálatot volt hivatott színesíteni a narancs és társai. Ma szinte mindig hozzá lehet jutni, és a dietetikusok szerint, lévén a narancs hűsítő étel, inkább nyáron kellene fogyasztanunk… a szokás mégis nagyobb úr, így a karácsonyi ünnepkörben ott a helye a narancsnak, a mandarinnak is. Ráadásul az ünnepváró dekorációban is felhasználhatjuk, mégpedig úgy, hogy semmi sem vész el, legfeljebb átalakul.

Narancsokkal arany ragyogásban

Számomra a legszebb karácsonyi asztal arany színben pompázik és fő díszei a szegfűszeggel tűzdelt narancsok. Ezt nagyon egyszerűen lehet elkészíteni: akár elő is rajzolhatjuk a héjon, ha bonyolultabb mintát tervezünk. Egy villa vagy hústű segítségével szúrjuk elő a lyukakat a szegfűszegeknek, majd egyenként helyezzük be a kis fűszereket a lyukakba, és már készülhet is az attraktív kompozíció!

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor

 

Az asztalunkat leheletfinom arany fóliával borítottuk, a közepén arasznyi széles csíkban selyemszalag fut végig rajta. A bőséget mutató gazdag díszítést erre helyeztük el. A középpontot vesszőből font, finoman aranyozott fenyőfa formájú dekorációs elemek jelentik. Körülötte a sok mindenféle, kisebb-nagyobb csoportokba rendezve: dió, mogyoró, mandula, szegfűszeg-mintákkal telitűzdelt narancsok, szárított narancs-karikák, aszalt almakarikák. Illatos karácsonyi fűszerek, amelyek a szemnek is gyönyörűségek: csillagánizsok, fahéjrudak, babérlevelek. Közéjük kecses méhviasz gyertyákat szúrtunk, s itt-ott egy-egy csillogó arany fenyődísz bújik meg. Az elszórt kis arany csillagok teszik a határozott vonalú dekorációt és az egyszerű, fehér terítéket teljes egységgé.

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor

 

A sokféle finomság különös illategyüttest hoz a karácsony estére. Az ágaskodó gyertyák közt díszítő ropogtatnivalókat az éjszakába nyúló beszélgetések alatt bizonyára lesz, aki elcsemegézi. A narancsokat is, ha dekorációs feladatukat beteljesítették, természetesen elfogyaszthatjuk.

Mécsestartó narancshéjból

A citrusfélék héjából kedves mécsestartót készíthetünk, akár „last minute” ajándékba is. Az ünnepi előkészületek során számtalan gyümölcshéj landol a kukában – ezek kelhetnek így új életre. Elkészítése pofonegyszerű: a félbevágott gyümölcsből óvatosan vágjuk ki a gyümölcshúst, vagy hámozzuk meg úgy, hogy egy fél héj egészben maradjon. Állítsunk bele egy teamécsest, a körülötte lévő üreget pedig töltsük ki olvasztott viasszal. Ha kicsi a gyümölcs, ez utóbbi nem is szükséges.

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor

 

Mandarint ajándékba

A „mit vigyek neki ajándékba” kérdésre jó felelet: gyümölcsöt. Gyümölcskosarat, gyümölcsdobozt. Ezzel (szinte) mindig örömet lehet szerezni, hiszen van, aki diétázik, alkoholt nem iszik, tartózkodik a laktóztól, gluténtól, meg amúgy is, nem akarunk porfogó díszt venni... szóval a gyümölcs jó választás!

Ilyentájt akár koszorú formában is újragondolhatjuk a gyümölcskosarat. Kell hozzá egy hosszabb celofándarab, esetleg egy celofánzacskó hosszában felvágva, madzag és egy szép szalag. A gyümölcsöket helyezzük egymás mellé a celofánra, és hengerítsük fel. A gyümölcsök közt kössük meg a celofánt madzaggal. A két végét a madzag segítségével fogjuk össze, így lesz belőle karika-forma. Ide kerülhet egy szép masni, szalagbokréta, fenyőág, és máris kész a csinos ajándék.

Narancshéj- és narancskarika-díszek

A lehámozott narancshéjból szúrjunk ki formákat, figurákat, és a fűtőtestre téve szárítsuk meg őket. Ugyanígy járhatunk el néhány citrom- vagy narancskarikával is.

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor

 

Ezeket a szárított, illatos díszeket tehetjük asztaldíszbe, felakaszthatjuk a karácsonyfára, felragaszthatjuk a grincsfára. 

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor

Grincsfa házilag

Ha érdekel, azt is megmutattuk már, grincsfa hogyan készül:

Narancshéjcsiga

Régebben a karácsonyi ünnepek egyik édes finomsága volt a cukrozott narancshéj, hiszen nem hagytak semmit kárba veszni (a boltok pedig nem roskadoztak millióféle édességtől). Ma ehhez bionarancsot kell beszereznünk, olyat, amelynek nem kezelték vegyszerrel a héját – minden narancsos édesség ettől lesz igazán jó!

A narancsok héját cikkekben bontjuk le a gyümölcsről, és feltekerve, cérnára fűzve gyűjtjük össze. Akár egy héten át is gyűjtögethetjük, mindig növelve a füzér hosszát. 

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor

 Ha elegendő narancshéj gyűlt össze, a füzért hideg vízbe áztatjuk 3-4 napra. A vizet naponta cseréljük rajta. Végül leszűrjük, megmérjük, és amennyi a súlya, annyi cukorból sűrű szirupot főzünk. Kevés citromlével ízesítjük, majd a füzérről lehúzott csigákat a szirupba szórjuk és lassan gyöngyözve 5 percig főzzük, lefedve hűlni hagyjuk. Másnap újból felforraljuk.

narancsos-dekoracio-karacsonyi-dekor

 

Ha kihűlt, lecsöpögtetjük, és cukorba forgatva hagyjuk megszáradni.  Celofánba, vagy zsírpapírral bélelt dobozba csomagoljuk.

Ajánljuk még:

Piros bugyi, összetört gránátalma – újévi szerencsehozó praktikák Törökországban

Bár Törökországban hivatalosan nem ünneplik a karácsonyt, a nagyobb városok egy része mégis ünnepi díszbe borul az év vége közeledtével. Fényfüzérek villognak az üzletekben, és sok helyen feldíszített fenyőfával, hóemberrel, Mikulással is lehet találkozni. Ráadásul ilyenkor minden butikban előtérbe kerülnek a piros fehérneműk, ugyanis egyre jobban terjed a szokás, miszerint Szilveszter éjjelén ezt kell viselni: akkor szerencsés lesz az új év.

 

Már követem az oldalt

X