Otthon

Júliusi befőzéstervező: kihagyhatatlan gyümölcsök és zöldségek

Villámgyorsasággal pörögnek a hetek: alig jelent meg júniusi befőzéstervezőnk, már itt is van a július. Az előző hónaphoz hasonlóan most sem szűkölködünk lehetőségekben – lesz miből válogatni!

Befőznivaló zöldségek

Zöldbab tartósítása

Kezdjük azokkal a hüvelyesekkel, amikről sokszor megfeledkezünk a befőzési időben, holott mind fogyasztásuk (megfelelő tárolás mellett egész évben!) fontos szerepet tölt be az egészségünk megőrzésében. A zöldbab évszázadok óta nyújt szilárd alapot a boldoguláshoz: az indiánok kedvelt tápláléka volt, elődjeit az ókori kultúrákban is termesztették. A nyár egyik legértékesebb élelmiszerforrása: rosttartalma, ásványi anyagjai és vitaminjai erővel látják el szervezetünket. A klasszikus receptekkel sós lében és ecetben is elrakható, de érdemes kipróbálnunk a következő praktikát: tisztítsuk meg a leszüretelt zöldbabot, mossuk és vágjuk darabokra! Kilogrammonként tizenöt dkg sóval keverjük össze, és adjunk hozzá ugyancsak kilónként két dkg cukrot! Hagyjuk a kamrában állni bő huszonnégy órát: levet fog ereszteni és a zöldbabdarabok kissé össze is esnek majd. Vegyük ki a léből, tegyük steril üvegekbe, a jól megrakott üvegeket töltsük meg a keletkezett sós-édes lével, és zárjuk le. Hűvös helyen sokáig eláll, és ízlésünknek megfelelően felhasználható például levesekhez, köretekhez, tésztákhoz és pürékhez.

Cukorborsó, bab télire

Hasonlóan értékes téli alapanyagokat készíthetünk a cukorborsóból és más babokból is, de akár készételként is eltehetjük őket. A babokból készíthetünk chilisbab vagy paradicsomos alapot, amit még forrón steril üvegbe töltve és dunsztolva télire is tartalékolhatunk.

Hagymaraktározás

Bár hagyma szinte mindig akad a háznál, tegyünk el abból is pár üveggel! Összeturmixolva kiváló pörkölt- és egytálétel-alap lehet belőle, felszeletelve és ecetes lével savanyítva bármelyik salátához felhasználhatjuk majd, de akár instant ételízesítő is készülhet belőle egy kevés sóval, borssal, fűszerekkel, olajjal vagy akár zsírral összefőzve és üvegbe töltve. Persze egy jó hagymalekvár is készülhet – ehhez receptet ITT TALÁLTOK.

A fokhagyma hidegen sajtolt olajban, egész borssal és rozmaringgal eltéve az igazi, de ha van türelmünk a pucoláshoz, saját fokhagymakrémet is gyárthatunk. Az olajat így javasoljuk elkészíteni:

Leveszöldségnek valók

A leveszöldségnek valót (sárgarépa, karalábé, zeller és petrezselyemgyökér) megtisztítva, felaprítva fagyasztva is eltehetjük – egyedül a karalábé állaga lesz felengedés után kevésbé megfelelő (de ez is csak ízlés kérdése). Némiképp ellensúlyozhatjuk mindezt a blansírozás technikájával: forró vízben pár percig áztassuk meg a megtisztított és felaprított zöldségeket, majd hideg víz alatt hűtsük le. Ezután mehetnek a fagyasztásra alkalmas zacskóba vagy edénybe.

Ki is száríthatjuk őket, így házi vegetát készíthetünk, de a sárgarépa főzve, dunsztolva eltéve is finom tud lenni egy téli répafőzelékhez vagy püréhez. A petrezselyemzöld fokhagymával, sóval olívaolajban a legjobb, de egy sima zöld pesto is készülhet belőle: pirítósra, húsok kenéséhez vagy tölteléknek ideális lesz.

Frissesség egész évre

A cukkini, padlizsán a legjobb krémalap lesz – az ízesítésben rejlő lehetőségek szinte határtalanok. Az ügyesebbek előre megfőzhetik a krémleveseket is, ezeket is eltehetik télire, de csak akkor, ha önmagával sűrítették, nem tejszínnel.

És persze

dübörög az uborkaszezon, jöhetnek a klasszikus kovászosok és csemegeuborkák, és ne maradjon ki a hagymás uborkasavanyúság sem, akár édes, akár sós ecetes változatban!

Azok az édes gyümölcsök

Piroslik a málna, mifelénk még egészségtől duzzad a ribizli: szörpök, lekvárok, zselék és gyümölcsöntetek szezonját éljük. A szerencsésebbek kajszit is szedhetnek (nálunk idén nem jött össze), amiből felsorolni is nehéz, mennyi minden készülhet – itt azért megpróbáltuk. 

A nyári alma is megérkezik lassan, és jó hír, hogy ez akár napon is aszalható: igazán finom egy kis fahéjjal és vaníliával meghintve, és az almalekvár is mennyei tud lenni egy diós kuglóf mellé.

A szilva hasonlóan sokoldalú: ki nem hagynám a mézben forgatott, fűszeres aszaltszilvát – még most is a tavaly eltett darabokból csemegézünk. Ehhez a leszedett és megtisztított szilvát felezzük el, magozzuk ki, és alaposan forgassuk át fűszerezett mézben. Kerülhet bele fahéj, vanília, gyömbér, szegfűszeg és szegfűbors, kardamom, narancshéj – ki mit szeret. Hagyjuk állni pár órát, csepegtessük le a felesleges mézet, és tegyük a napra száradni (ha erre nincs lehetőségünk, az aszaló is megteszi). Akkor van kész, mikor szépen összefonnyadt, tapintásra kissé kemény, de beleharapva mégis kellemesen lágy. Ha megfelelő nedvességtartalmúra szárítottuk, tiszta üvegben következő szezonig eláll. Már ha marad belőle…

Az aszaláshoz itt találhattok jó tippeket: 

Nálunk még várni kell rá, de vannak vidékek, ahol kezdődik a körteszüret: ha jó lédús fajta, akkor biztosan ivólevet készítenék belőle. Egyre kevésbé látom a boltok polcain is a finom körteleveket, pedig a körte pont az a gyümölcs, aminek friss, rostdús gyümölcsleve utánozhatatlan élményt tud nyújtani nemcsak a meleg napokon, hanem a későbbi, téli hidegben is.

A nyár milliónyi izgalmat rejt, és a befőzés egy ezek közül: kész kísérleti laborrá válhat konyhánk, telis-tele sikerélményekkel. Próbálkozhatunk extrémebb receptekkel:

Mustban főtt tök és wasabis paprika: extrém, de jól működő befőzőreceptek nagyanyáink nyomán
Szeretek befőzni, de a huszadik üveg savanyúság után engem már hajt a kíváncsiság, az új ízek utáni vágy. Szeretem a csemegeuborkát, a kovászosat méginkább, de kipróbálnám más ízvilágban is ugyanezeket. Ezért évről évre igyekszem új recepteket felkutatni, pontosabban a régiek tudását feleleveníteni, hogy színesebbé tegyem a konyhai munkát, majd ennek köszönhetően a téli hónapokat is. Nem minden kísérlet lesz sikeres, de akadnak kifejezetten említésre és megvalósításra méltó példák is. Ezekből hoztam párat.

megmenthetjük az éretlenebb darabokat:

vagy elővehetjük a bevált klasszikusokat:

A lényeg egy: csak bátran és jókedvűen – mert az üvegbe nemcsak az eltennivaló kerül bele, hanem egy kicsi belőlünk is!

 

Már követem az oldalt

X