Egészséges, házi ételízesítő

Gasztro

Egészséges, házi ételízesítő

Egészség egy üvegbe zárva!

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 50 dkg paradicsom
  • 50 dkg káposzta (fehér)
  • 50 dkg fehérrépa
  • 50 dkg karfiol
  • 25 dkg zeller gyökér
  • 25 dkg karalábé
  • 25 dkg kelkáposzta
  • 25 dkg vöröshagyma
  • 25 dkg jó húsos zöldpaprika
  • 1 kg só

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, amelyiknél szükséges, eltávolítjuk a héjat, csumát, szárat. Ha minden tiszta és használatra kész, az összeset ledaráljuk húsdarálón. Ha kész, hozzáadjuk az 1 kg sót, és jól összekeverjük, majd befőttes üvegekbe töltjük.

Érdemes kissé lenyomkodni a zöldségeket az üvegben, hogy ne legyen levegős. Miután megtelt, tetővel lezárjuk és a spájzba tesszük.

Felbontás után hűtőben tároljuk.

Ha szeretnétek, még zöldséglevest is tartósíthattok télire

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

Már követem az oldalt

X