Egészség

Barack last-minute: mi minden készülhet a lekváron túl?

Kajszibarack vagy sárgabarack, nevezzük, kinek ahogy tetszik. Érdemes minél többet bespájzolnunk belőle, hiszen számos jó tulajdonsága mellett van egy kevésbé előnyös oldala is: rendkívül szeszélyes. Az idei évben kegyes volt hozzánk: most akadt termés. Azt azonban sosem tudhatjuk, hogy az elkövetkezendő nyarakon számíthatunk-e rá. Íme tehát egy kis kajszi-kisokos, hogy legyen miből válogatnunk az idei befőzések során.

Miért egészséges a barack?

A sárgabarack az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcsünk, nem mellesleg rendkívül értékes is: magas a rosttartalma, karotintartalma, aszalva pedig bővelkedik káliumban is. Napon, és aszalóban is kiaszalhatjuk, így megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát. Persze fogyaszthatjuk nyersen is, és kevesen isszák léként, érdemes úgy is kipróbálnunk, mert kivételesen ízletes! Télre készülve főzhetünk belőle dzsemet, lekvárt, készülhet befőtt vagy kompót, és persze ne feledkezzünk meg a jó öreg kajszipálinkáról sem!

barack befőzés

 

A kajszi remek C-vitamin-, B-vitamint-, magnézium-, kalcium-, foszfor- és kénforrás. Kiváló emésztésserkentő, adott esetben (főként nagy mennyiségű fogyasztás esetén) hashajtó, vízhajtó hatással is rendelkezik. A benne található értékes anyagoknak köszönhetően vértisztító, máj- és béltisztító hatással is rendelkezhet, erősíti az immunrendszerünket, kiváló antioxidáns. Rendszeres fogyasztása segíthet a látás romlásának megakadályozásában, és csontjainkat is erősítheti. Növeli sejtjeink energia- és élettartalmát, szépíti a bőrünket, segíthet a fertőzések megelőzésében és leküzdésében, és alkalmazhatjuk vérnyomáscsökkentés- illetve asztmás panaszok leküzdésében is. És ami a legjobb: a természetgyógyászok szerint a kajszimag rendszeres fogyasztásával lelassítható a sejtek öregedése is.   

Barack befőzése

Baracklekvár

Ha a klasszikus megoldások hívei vagyunk, akkor érdemes kipróbálnunk EZT a kajszilekvár-receptet.  Én minden nyáron háromfajta lekvárt készítek: klasszikusat, vaníliásat és fűszereset. A fűszeres kajszilekvárt mindenképpen érdemes kipróbálni, mert egészen elképesztő ízorgiát tud okozni. Felhasználhatunk hozzá fahéjat, kardamomot, szegfűborsot, szegfűszeget, gyömbért, rózsaborsot, ánizst és szerecsendiót is.

barack befőzés

 

Befőtt, kompót

Ugyanezen hozzávalókkal készülhet klasszikus és fűszeres barackdzsem, kajszibefőtt és a kajszikompót is. Ez utóbbi kettőt hajlamosak vagyunk szinonimaként használni, pedig a kettő teljesen más! A kompót (compote) különféle fűszerekkel cukorszirupban főtt gyümölcsöt jelent, amiben kevés, de sűrű a szirup és sok a puhára főtt gyümölcs. A legjobb a kissé fanyar, savanykásabb gyümölcsből készíteni, és a felnőttek számára készült kompótba alkohol is kerülhet. Ezzel szemben a befőtt híg, bő lére eresztett cukros lében eltett gyümölcsöt jelent: ez esetben is a savanykásabb, keményebb darabokból lesznek a legjobb üvegek. 

Aszalt barack

Személyes kedvencem az aszalt barack. Könnyű elkészíteni, tárolása egyszerű, és jövő nyárig csemegézhetünk belőle. Aszalásnál is érdemes többféle ízesítéssel kísérletezni: natúr aszalt kajszit mindenképpen készítsünk, de próbáljuk ki a mézben és fahéjban forgatott barackot is − szenzációs. Ehhez a recepthez a felezett kajszikat csurgassuk meg mézzel, szórjuk meg fahéjjal (de adhatunk hozzá gyömbért is, vaníliát is), alaposan forgassuk át, és aszalás előtt hagyjuk állni egy órát. Amikor ezzel megvagyunk, felsorakoztathatjuk az aszalótálcákra, de még jobb, ha napon aszaljuk a gyümölcsöt. A tányérban megmaradt fűszeres-mézes lé sem kell, hogy kárba vesszen: egy jó kis barackmártáshoz vagy öntethez később bátran felhasználhatjuk. Tegyük üvegbe, mehet a hűtőbe − hetekig vígan eláll. Házi aszalógépet is készíthetünk persze, ennek mikéntjéről itt írtunk.

barack befőzés

 

Baracklevek

Jöhetnek a kajszilevek! A kimagozott kajszikat tegyük fel egy kevés vízzel főni − éppen csak annyival, ami megakadályozza, hogy odakapjon a gyümölcs. Mehet mellé egy kevés citromsav, és ízlés szerinti cukor. Ha megfőtt, pürésítsük, forraljuk további öt percet, és töltsük üvegekbe. Szerintem nem érdemes sok vizet adni a keverékhez, elég csak akkor hígítani, amikor majd megisszuk.

De nemcsak rostos levet, hanem szörpöt is készíthetünk a barackból. Ehhez szükségünk lesz a barackok levére, és literenként 300 gramm (édesszájúaknak kicsit több) cukorra, illetve egy kevés citromsavra. Forraljuk fel a baracklevet a cukorral és a citromsavval, töltsük steril üvegekbe és dunsztoljuk ki.

barack befőzés

 

Egészségünk védelme érdekében érdemes teljesen natúr barackpüréket is készítenünk, amit naponta el tudunk kanalazni, segítve ezzel emésztésünket, bélrendszerünket és immunrendszerünket. Ehhez nem kell mást tennünk, mint pár perc alatt egy minimális vízen megrottyantani a barackokat (héjastól), pürésíteni, steril üvegekbe tölteni, és dunsztolni. Ezúttal érdemes szép érett, édeskés kajszikat választanunk, hogy szívesen fogyasszuk majd magában is.

A barack magja is aranyat ér. Vagy mégsem?

Sok-sok éve feszül egy ellentmondás a természetgyógyászat és az orvostudomány között, már ami a kajszimagot illeti. A természetgyógyászat szerint ugyanis a benne található B-17 vitamin rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a daganatos betegségek megelőzéséért, de ugyanez segíthet megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, sőt az áttétek képződését is. A B17 ugyanakkor egy olyan vitamin, ami cianidot tartalmaz – ez az, ami az orvostudomány szerint kifejezetten kerülendő.

A barackmag fogyasztását ösztönző szakemberek szerint a B17-vitamin a bonyolult kémiai folyamatoknak következtében a rákos sejtek területén bomlik el, mérgező tartalmát a rákos sejteknél engedi szabadon, a szervezetben máshol nem. Így jó eséllyel alkalmazható megelőzésként és a terápia kiegészítéseként is − állítja a természetgyógyászat.  Az orvostudomány viszont kitart azon állítása mellett, hogy a fentiekre ez idáig semmilyen cáfolhatatlan bizonyítékot nem sikerült találni, és a barackmagok fogyasztása kifejezetten negatív következményekkel is járhat. 

Hol itt az igazság? Ki tudja… Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hisz vagy nem hisz a barackmag jótékony hatásaiban. Abban az esetben viszont, ha valaki a fogyasztás mellett dönt, érdemes apránként, kis adagokban fogyasztani, és megfigyelni, hogy milyen hatásokat vált ki a szervezetünkből. A cianid nem játék, és ahogy a fentiek is mutatják: nem tudhatjuk, melyik oldalnak hihetünk igazán…

Ajánljuk még:

Az egészséges hormonháztartás 6 titka

Nem szeretem az internetezés közben felugró ablakokat, de alkalomadtán tudnak új és kifejezetten hasznos dolgokat is hozni az életembe. Ilyen eset volt, amikor körülbelül két évvel ezelőtt egy szakkönyv keresése közben egyszer csak megjelent a képernyőn Marjolein Dubbers Hormonkontroll című könyve. „Változtass az étrendeden! Változtass a hormonjaidon! Változtass az életeden!”. Megkapó hívószavak. Nem is álltam ellen, nem is volt miért. Mert nekem is változtatnom kellett.

 

Már követem az oldalt

X