Otthon

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül, egész nyáron nélkülözhetetlen, mi az?

Nálunk (az egyik) fő barkácsolós, az anyukám. Végzettségét tekintve gépésztechnikus és virágkötő, tehát egy sörkollektoros aszaló sem jelenthet neki problémát. Mutatom, hogy készül egy ilyen hasznos, kerti jószág.

Először is kell hozzá 48 db üres sörösdoboz – ez a dolog legélvezetesebb része, amihez bizonyára lehet találni lelkes önként jelentkezőket a családon belül vagy azon túl. A dobozok egyik végét le kell vágni, a másik végüket pedig keresztirányban behasogatni. Legtöbbeknek itt törik bele a bicskájuk a dologba – a szó valódi és átvitt értelmében is. A dobozok levágásához félelmetes eszközöket kell használni, tehát jó, ha ehhez is kérünk segítséget valaki olyantól, aki közelről is ismeri a motoros fűrészt.

 
1. A sörösdobozok tetejét levágjuk // Fotó: Halmos Monika

Ezután a dobozoknak egy megfelelő méretű vályút kell készíteni – a miénk 6x8 doboz méretű, ehhez egy raklap deszkái megfelelőek voltak. Ez a faládika jó 20 cm-rel legyen hosszabb, mint az összeállított csövek hossza, hogy be tudja majd szívni a levegőt!

A dobozokat szépen egymásba illesztjük, az így kapott csöveket a vályúba fektetjük egymás mellé, ragasztószalaggal rögzítjük. A két végére egy-egy záró deszka kerül, amelyekre a doboznak megfelelő méretű lyukakat vágtunk.

 
2. Ragasztószalaggal rögzítjük // Fotó: Halmos Monika

Talán elsőre egy kicsit bonyolultnak tűnik, de visszagondolva a felső tagozatos gyakorlati órákon elsajátított dolgokra, nincs ebben semmi ördöngösség!

Az így elkészült alkotást mindenestől feketére festjük, hogy jól el tudja nyelni majd a nap sugarait. Végül a tetejére üveglapot illesztünk – ez nálunk a szomszéd kidobott bútorának eleme volt.

 
4. feketére festjük
Fotó: Halmos Monika
 

Ezzel a kollektor rész elkészült, már csak egy kis „házikót” kell hozzá barkácsolni, amelynek a szélessége akkora legyen, hogy az alján lévő résbe illeszkedjen kb. 45 fokban a kollektor, hogy a meleg levegő be tudjon jutni. Anyukám mindenféle maradék faanyagból készítette, a tetejére pedig egy darab alumíniumlemez került, hogy megvédje az esőtől. A házikó oldalán ajtó, benne pedig néhány vezető sín lesz, amelyre be lehet tenni a szárítórácsokat. Ezek nálunk fakeretre feszített szúnyoghálóból készültek, de lehet akár maradék vakolóhálóból is.

 
Aszaló teljes díszében // Fotó: Halmos Monika 

Hogy működik majd az aszaló?

A nap felmelegíti a levegőt, ami beáramlik alul, végigmegy a sörösdobozokon, ebben segítenek a bevagdosott kis szárnyacskák. A nyíláson át beáramlik a házikóba, és mivel a deszkák közt vannak rések, nem zár tökéletesen, ott el is távozik. Nyáron mértünk benne 68 fokot is!

Aki nagyon precíz kis házikót készít, annak felső felére szellőzőnyílásokat érdemes tenni. Láttam olyan megoldást is, ahol két, számítógépből kiszerelt ventilátor került a belsejébe, a tetejére pedig egy napelem – ebben ez biztosította a légmozgást.

 
Rácsokon a virágok, aszalás előtt // Fotó: Halmos Monika

Természetesen, egy ilyen aszalónak is vannak hátrányai. Csak akkor működik, ha süt a nap. Ha beletettük az aszalnivalót, és beüt az esős időszak, akkor sajnos, elő kell vennünk az elektromos aszalót, mert két nap alatt teljesen be tud penészedni a beletett gyümölcs. Tehát alkalmazkodni kell az égiekhez – de ez talán nem is baj, hiszen egy fokkal közelebb kerülhetünk így a természethez!

Az is fontos, hogy télre gondoskodni kell az aszaló nyílásainak lezárásáról, mert kitűnő vackolóhely mindenféle kerti rágcsálónak!

Előnye, hogy nem kerül szinte semmibe, fenntartható, „zerowaste”, és sok hónapon át használhatjuk: gyógy- és fűszernövényeket, gyümölcsöt, zöldséget, birsalmasajtot száríthatunk benne. És olykor akár még egy-egy kisebb ruhadarabot is, ha szorít az idő – például egy öntözés közben elázott kisgatyát.

Ajánljuk még:

Az éltető kert erejének tízéves példája – meglátogattuk a Biatorbágyi Kertbarát Kört

Több mint 100 éve él már hazánkban a kertbarát körök mozgalma: az első civil szervezeteknek tekinthetjük a kertbarát köröket, amelyek összefogják az embereket, akiknek szívügyük a kert. A kertbarátok értékes közösségeket formálnak évtizedek óta, éltetik és továbbörökítik a helyi hagyományokat, a termesztési tapasztalatokat, magokat és növényeket cserélnek. „Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz! Védd a környezetet, fogyassz magyar termékeket!” – ez a magyar kertbarátok mottója. Közéjük tartozni büszkeség, velük lenni olyan, mint amikor hazaérkezünk. Otthon lenni a kertben vagy a kertek barátai közt pihentető és lélekemelő.

 

Már követem az oldalt

X