Klasszikus baracklekvár (és dunsztolási praktikák!)

Gasztro

Klasszikus baracklekvár (és dunsztolási praktikák!)

Olykor a klasszikus recept a legjobb recept.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint citrom

Elkészítés:

Tovább olvasok

A gyümölcsöket megmossuk és jól átválogatjuk. Fontos, hogy ne kerüljön kicsit is romlásnak indult termék a lekvárba, mert az egész tönkremehet tőle! A megtisztított barackot aztán kimagozzuk és tetszés szerinti darabokra vágjuk. Ha krémesebb, simább lekvárt szeretnénk, érdemes kicsire kockázni a barackot, így a főzési időt is rövidíthetjük, ha viszont szívesen találkoznánk nagyobb darabokkal, nyugodtan hagyjuk félben, negyedben őket!

Az előkészített gyümölcsöt vagy befőzőautomatába tesszük, vagy egy fazékban hagyományos módon főzni kezdjük. Míg levet nem ereszt, kevergessük folyamatosan, de utána is ügyeljünk rá, hogy ne égjen le! Amikor kellőképpen besűrűsödött és már jónak találjuk az állagát, adjuk hozzá a cukrot. A gyümölcs édességétől függően ez a megadott mennyiségnél több és kevesebb is lehet, ilyenkor érdemes kóstolni! Inkább apránként adagoljuk a cukrot, mintsem túlédesítsük!

A baracklekvárhoz mindig érdemes egy kevés citromot is adni, hogy a savak és a cukrok egyensúlyba kerüljenek. Amikor a cukor és a citrom is benne van a tálban, a pépet forraljuk fel újra, és nagyjából tíz percet hagyjuk pötyögni. Ha kész, tiszta, csírátlanított üvegekbe töltjük még jó forrón, és dunsztban hagyjuk kihűlni. Ha szeretnénk, hogy a lekvárunk szép élénk színű maradjon, ne főzzük túl hosszú ideig. Inkább főzzünk egyszerre kevesebb mennyiséget.

Dunsztolási technikák:

Bevált módszer például, hogy az üvegeket rögtön a kupak rácsavarása után fejre fordítjuk, így a bennszorult levegő keresztülmegy a forró lekváron, ami „fertőtleníti” azt.

A dunsztoláshoz aztán jó lehet, ha hagyományos módon párnák, takarók közé tesszük a lekvárokat, jól bebugyolálva, de a modernebb szemléletűek kipróbálhatják azt is, hogy lezárt hűtőládában vagy egy becsukott (nem bekapcsolt!) mosogatógépben hűtik ki a lekvárt.

 

 

 

Már követem az oldalt

X