Otthon

Két hét a változás felé – Kezdőlöket egy életmódváltáshoz

2020 első napjaiban nemcsak a szobádban, a számítógépeden, a ruhatáradban, a telefonodban vagy a hűtődben, de a fejedben is rendet tehetsz!

Korábban már kifejtettem, hogy miért is döntöttem a minimalista életmód mellett, milyen pluszt adott az életembe a „kevesebb több” elv, de hogy pontosan hogyan is kezdtem el a változtatást apró lépésenként, arról nem sok szót ejtettem.

Egy 14 napos minimalista kihívás végigcsinálása után egy kis segítséggel szeretnék szolgálni azoknak, akik szintúgy érdekeltek az önkéntes egyszerűség pozitív hatásaiban. Nyugalom, rend, tudatosság, átláthatóság és letisztultság – többek közt ezeket köszönhettem az első két hétnek.

A minimalista életmód azonban nem egy rövidtávú projekt.

Fontos ezt tisztázni, mert saját bőrömön tapasztalom, hogy minden nap lehet tanulni valami újat az önkéntes egyszerűség kapcsán. Ha tanácsolhatnék valamit egy friss változtatni vágyónak , akkor ezt mondanám: „Haladj apránként, és tűzz ki először kisebb célokat! Ne akard két hét alatt megújítani a saját világodat.”

Ez nem lóverseny, és nem is rövidtávú projekt, kisebb megtorpanások, nagyobb elbizonytalanodások így is, úgy is jönni fognak. A tartós eredményhez, és az új szokások kialakításához időre van szükség – szerintem jóval többre, mint 14 nap. De azt is hiszem, hogy az általam összeállított lista, ha nem is kínál univerzális megoldást, a kezdetek kezdetén jól jöhet:

1.nap – Tedd fel magadnak a kérdést: miért?

A legfontosabb, hogy először tisztázd magadban, valóban szeretnél-e egy egyszerűbb és átláthatóbb életstílust, és ha igen, miért? Ha ezekre a kérdésekre megtalálod a saját válaszodat, azzal már egy komoly lépést tettél a megvalósítás felé. Nekem sokat segített eleinte, hogy elképzeltem, milyen életkörülményeket szeretnék teremteni, és hogy a minimalista szemléletmód milyen módon segíthet abban, hogy mindezt el is tudjam érni. Három kérdés mellett szerintem semmiképp se menj el válaszadás nélkül:

  • Miért szeretnél minimalista életet élni? Mi motivál?
  • Képes vagy az elengedésre, le tudsz mondani tárgyakról?
  • Mi az a 3 legfontosabb dolog, ami értéket jelent számodra az életben? 

Ha minderre választ tudtál adni, akkor biztosabb alapokkal kezdesz, hiszen a miértek tisztázása az első lépés a hogyan felé.

2-4.nap – Válj meg a felesleges, alig használt ruháidtól!

Szerintem a legjobb a gardróbnál elkezdeni a minimalizálást, mert kézzelfogható eredménnyel jár. Engem furcsa, megmagyarázhatatlan boldogság kerített hatalmába, amikor végignéztem a szekrényemben, miután három óriási dobozt tömtem tele alig használt, részben évek óta nem hordott ruhadarabokkal.

Mivel volt vele meló, én három napot adtam magamnak a gardróbom rendbetételére. Viszont ha erre adja valaki a fejét, ügyeljen arra, hogy

ez nem a tavaszi nagytakarítás!

Egy minimalista kihívás lényege, hogy hosszú távon szeretnénk átalakítani a vásárlási, öltözködési és tárolási szokásainkat! Egy igazi kapszula gardrób kialakítása már nagyobb – de nagyon is kifizetődő – munkát igényel, elsődleges lépése viszont az ebben a pontban is tárgyalt szelektálás.

5-6. nap – Selejtezz mindenhol!

Rá kellett jönnöm, hogy bőven őrizgettem holmikat abban a megrögzött hitben, hogy „hátha, majd egyszer, jó lesz még valamire”. Majd. Valamire. Akármire. Elképesztő mennyiségű hajgumit, lélektársukat örökre elvesztett fél pár zoknikat, százéves újságokat, post-iteket, vonalzókat, bögréket és egyéb

mütyüröket selejteztem ki könyörtelenül – gyerekkorom óta féltve őrzött, félig megaszalódott szalvétagyűjteményemmel az élen.

Saját példám alapján állítom, ha pár zsák felesleges holmi kikerül a lakásból, akkor az maga a megtestesült fellélegzés.

7-8. nap – Szelektáld a könyveidet is!

Ha a könyvespolcod csak úgy roskadozik a rajta porosodó könyvektől, akkor itt az ideje azokat is átnézni! A régi egyetemi vagy főiskolai jegyzeteket akár el is adhatod, a könyveket, melyeket sosem nyitottál ki, elajándékozhatod, vagy odaadhatod egy jótékonysági szervezetnek, könyvtárnak is. Ha más használná is, te miért tartanád meg porfogónak? 

9-10.nap – Minimalizáld a közösségi médiát!

Végtelen híráramlás, töménytelen mennyiségű információ – ezek is bőven elszívják az energiát. A 9-10. napon gondoskodj a téged körülvevő digitális világ rendbetételéről: végezz nagytakarítást a laptopodon, mobilodon és a közösségi oldalaidon egyaránt. Törölj minden olyan fájlt és képet, amire már nincs szükséged, iratkozz le azokról a hírlevelekről, amiket nem olvasol,

stresszmentesítsd a socialmedia felületeidet, hogy ne hátráltassanak a felesleges pittyegések, értesítések!

De akár tovább is mehetsz: szakítsd meg az állandó online jelenlétet azzal, hogy pár órára – vagy akár egy napra – kiiktatod az internetet. Állítom: nemcsak hogy felüdülés, de jó pár megnyert, értékes óra is.

11-12.nap – Szabadulj meg az alig használt sminkektől, krémektől, samponoktól, parfümöktől!

A gardrób, mütyürtár és a könyvespolc után jöjjön a fürdőszoba: válj meg a lejárt, vagy csak régen használt sminkektől és krémektől! Ha olyan terméket találsz, ami új, viszont még sosem használtad, add oda valakinek, aki akár még hasznát is venné. Felszabadító érzés volt kidobni azokat a dolgaimat, melyekre már rég nem volt szükségem, csak megmagyarázhatatlan okokból kifolyólag ragaszkodtam hozzájuk.

13-14.nap – Összegezz, majd tűzz ki újabb célokat! Inspirálódj!

Minimalista kihívásod utolsó két napján összegezd, hogy hogyan is érezted magad a két hét alatt, mennyire sikerült teljesítened a napi „feladatokat”, hogy mi okozott nehézséget, mi pedig megkönnyebbülést. Ha ezzel megvagy, tűzz ki újabb célokat magad elé – például az étkezés vagy a lakberendezés terén –, less el egyéb praktikákat, információkat, tanácsokat és ötleteket a minimalista blogokból!

Remélem, élvezni fogod a kihívást, hajrá!

Ajánljuk még:

Sokkhatás a kertben: ezért lesz az esővíz az aranynál is értékesebb

Nem is igazán emlékszem, mikor volt utoljára fehér karácsonyunk, vagy hány éve történt utoljára, hogy a hóember néhány napnál többet állt volna a talpán. De hogy is jön ez ide így a tavasz legvégén, mikor már a nyár is szinte kopogtat az ajtón? Sora van annak, ráadásul olyan, ami sokkal többünket érint, mintsem azt gondolnánk!

 

Már követem az oldalt

X