A pihentető alvásért: így válassz paplant, párnát (x)

Otthon

A pihentető alvásért: így válassz paplant, párnát (x)

Gyerekként bizonyára feltettük magunkban a kérdést: vajon hogy volt képes száz évig aludni Csipkerózsika – és aligha érkezett rá kielégítő válasz. Az az igazság, hogy a népszerű varázsmese valóban túl sokat bíz a fantáziánkra, hiszen egy szó sincs benne arról, hogy milyen volt az ágy, milyen a párna és a paplan, pedig sokat elárulna a varázslat lényegéről. A JYSK pontosan tudja a titok nyitját. (x)

A jó alvás életminőségünk alapja: minden életfunkciónk egészséges minősége többek között attól függ, hogy szervezetünk képes-e kipihenni magát és megfelelő ritmusban tud-e regenerálódni a következő tevékeny periódus kezdetéig. A nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás igazságából nem is a mennyiség a legfontosabb, hanem az idő minőségi megélése – az alvást is minősége teszi igazán értékessé és hatékonnyá. A jó alváshoz – a komfortos ágy mellett – minőségi ágyneműre is szükség van.

Hogyan válasszunk paplant?

A minőségi takaró esetében az a legfontosabb, hogy meleg, praktikus és könnyen tisztítható legyen. Ideális esetben alváshoz maximum 18-19 °C fokos szobahőmérséklet javasolt, ennél melegebb szobában már nem fogunk tudni megfelelően pihenni. Ez a gyerekekre is vonatkozik: ne féltsük túl a kicsiket, már csak azért sem, mert az ő hőháztartásuk jobb a felnőttekénél.

Ilyen szobahőmérséklet mellett érdemes jól szellőző, de meleg paplant használni, és arra is figyelni, hogy mindenki lehetőleg a saját igényeihez igazodó paplannal takarózzon, így sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Könnyen belátható, hogy kevésbé pihentető lesz az alvás, ha éjszakánként arra ébredünk, hogy egymásról húzzuk le a takarót. További praktikus szempont, hogy a választott paplan könnyen kezelhető legyen, kis helyen is elférjen, és lehetőleg könnyen tudjuk tisztítani. Ne feledjük: takaróink és párnáink minősége és élettartama rajtunk múlik. Rendszeres karbantartásuk a mi feladatunk!

Fotó: JYSK – Paplan 810 g BAGN meleg 135x200 

Javasolt a paplanokat mindennap kirázni és szellőztetni, hogy a töltet megtartsa rugalmasságát és megfelelő sűrűségét. Célszerű a paplanokat rendszeresen – lehetőleg évente egyszer, de maximum négyszer – kimosni legfeljebb a terméken jelzett hőfokon, hiszen ezzel növeljük élettartamukat. A mosás nem csupán a paplanok és a párnák tisztán tartására szolgál: a töltelékként használt pehely és toll idővel összetapadhat, ettől a paplan vékonyabbnak tűnhet, mosással azonban a töltőanyag fellazul, a szárítás során pedig ismét levegőssé tehető. Minél nagyobb hőfokot bír egy paplan a tisztítás során, annál hatékonyabban tudjuk fertőtleníteni: 60 °C fokon a poratka elpusztul.

A JYSK BAGN és SOLA paplanjai ideális társak a pihentető alváshoz. A BAGN paplant rendszeres levegőztetés és felrázás mellett 60 °C fokon érdemes mosni, de a töltelék kímélése érdekében – ahogy ez minden más típusú paplanra is vonatkozik – nem szabad porszívózni vagy ütögetni. A SOLA paplan ennél is többet bír: 95 °C fokon tisztítható, ami felér egy teljeskörű fertőtlenítéssel. Ilyen könnyű, meleg és praktikus takarókkal lehet, hogy Csipkerózsika is tovább aludt volna.

Fotó: JYSK – Paplan 800 g SOLA meleg 135x200

Puha párnán édes álom

Minden fejben dől el – szoktuk mondani motivációs kérdésekkel kapcsolatban, és az alvással kapcsolatban ez fokozottan igaz. Elménk és idegrendszerünk minőségi pihenésén múlik szervezetünk regenerálódása: alapjában véve ettől függ teljesítményünk, életminőségünk, életerőnk. Nem mindegy tehát, hogy estéről-estére milyen párnára hajtjuk a fejünket, hiszen édes álmot is csak a pihentető, minőségi alvástól remélhetünk.

Milyen az ideális párna? Mindannyiunknak megvannak a saját válaszai erre a kérdésre, de abban talán egyetérthetünk, hogy a kiváló párna rugalmas, megfelelő méretű, kényelmesen támasztja a nyakat és könnyen tisztítható. Párnánk rugalmassága komfortérzetünk alapja: átlagosan 7-8 órán át pihentetjük rajta a fejünket, tehát nagyon fontos, hogy a töltelék és a huzat bírja ezt a terhelést, ne keletkezzenek benne csomók, és könnyen visszanyerje eredeti formáját használat után. Ez utóbbi a párna szellőzése miatt is rendkívül fontos, ami a tisztíthatóság alapfeltétele.

A párna mérete ugyancsak nem mellékes. A túl nagy párnába belesüppedünk, a túl kicsi párnáról pedig lecsúszhat a fejünk az éjszaka során. A JYSK ULVIK párnája alvási szokásainkhoz igazodik: éppen akkora, hogy kényelmesen tudjuk használni hanyatt- és oldalfekvésben egyaránt. Kiválóan tisztítható 60 °C fokon, ráadásul alacsony hőmérsékleten szárítógépben is szárítható. Akárcsak a paplanokra, a párnákra is igaz, hogy rendszeresen érdemes szellőztetni és felrázni őket, de porszívózni vagy porolni, ütögetni nem szabad. Rugalmas anyaga  pillekönnyű és strapabíró, jól tűri a rendszeres mosást.

Fotó: JYSK – Párna 900 g ULVIK 70x80

Innovatív megoldás a JYSK WELLPUR STRYN párna, amely nyomáskiegyenlítő hatású aprított AIR memory habszivacsból készült. Ennek a rugalmas tölteléknek köszönhetően a párna gyorsan és precízen alkalmazkodik a nyak és a váll formájához, még hűvösebb környezetben is, ráadásul a töltet egy részének eltávolításával a párna magassága állítható. Akárcsak a JYSK többi ágyneműje, a WELLPUR STRYN is könnyen tisztítható: rendszeres szellőztetés mellett 60 °C-on mosható. Tudnunk kell, hogy a memory habszivacsból készült párnát a huzattal együtt szabad mosni, és legfeljebb 1000 rpm-mel szabad centrifugázni, hogy ne roncsolódjon.

Fotó: JYSK – Párna WELLPUR STRYN 42x65x15

Általános szabály, hogy minden ágynemű tisztítása különleges gondosságot igényel, de az eredmény meghálálja a befektetett időt és energiát. Legyen szó paplanról vagy párnáról, az első lépés elolvasni a mosási útmutatót, ami tartalmazza a termék tisztításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A mosási előkészületek első lépése minden esetben a varratok és redők ellenőrzése: mielőtt betennénk a mosógépbe kedvenc paplanunkat és párnánkat, győződjünk meg arról, hogy nincsenek rajta lyukak, nem foszlott ki a varrás, tehát a töltelék nem tud kijönni belőle a mosás során. Vigyázzunk, hogy a paplannak és a párnának legyen elegendő helye forogni a mosógépben, ezért inkább egyesével mossuk őket vagy nagy kapacitású gépet használjunk az ágynemű mosásához. Lehetőleg alacsony fokozaton centrifugázzunk, amennyiben pedig szárítógépbe tesszük a kimosott paplant és párnákat, érdemes 2-3 szárító labdát is beletenni a dobba, ugyanis a teniszlabdaszerű szárítólabdák egyenletesen oszlatják el az ágyneműkben lévő töltetet, megakadályozva ezáltal a csomósodást. Szabad levegős szárítás esetén 15-20 percenként javasolt kirázni a paplant és felrázni a párnát, hogy könnyebben átjárja a levegő, közvetlen napsütésnek viszont nem szabad kitenni őket. Nyilván csak a tökéletesen száraz ágyneműt szabad ismét használni. A töltőanyag szárazságát úgy is megállapíthatjuk, hogy mosás előtt és szárítás után is megmérjük a paplant és a párnákat.

Az ágynemű sem örökéletű, nyilván időnként le kell cserélnünk, hiszen elhasználódik. A paplanok általában 5-10 év alatt, a párnák viszont 2 év alatt érik el maximális élettartamukat rendszeres igénybevétel mellett. A párna nagyobb terhelésnek van kitéve, több izzadságot szív magába, ezért gyakrabban érdemes cserélnünk. Az ágynemű teljes cseréjének gyakorisága egyéni szokások és szervezet függvénye is: aki sokat izzad, annak gyakrabban érdemes frissítenie és cserélnie párnáját. A besárgult huzat és az összetömörödött, nem fellazítható töltet is indokolhatja a paplan és a párna cseréjét, hiszen ilyenkor nem csupán esztétikai szempontból, de funkciójukat tekintve sem ideális állapotúak az ágyneműk.

Csipkerózsikának kétségtelenül kiváló minőségű ágyneműje, paplanja és párnája lehetett, hiszen álma mély volt és bizonyára gyönyörű – végül be is teljesedett: eljött érte a herceg, és a varázslat a valóságban folytatódott. Szerencsére, nem kell irigyelnünk Csipkerózsika álmát, hiszen a JYSK paplanoktól és párnáktól legalább olyan szép álmokat remélhetünk, mint a mesebeli királykisasszony.

A cikk megjelenését a JYSK támogatta.

  

 

Már követem az oldalt

X