Tele spájz, fél egészség – életmentő praktikák vészterhes időkre

Otthon

Tele spájz, fél egészség – életmentő praktikák vészterhes időkre

„A kertek művelői könnyen vészelik át a nehéz időket, mert más módon se pénz, se posztó. Előrelátó, ki kamrát tölt” – mondták volt egykoron a Rábaközben. És milyen igazuk volt!

Mostanában gyakorta eszembe jutnak a fenti sorok, s gondolkozom azon, mi történne a világgal, ha akár csak egyetlen hétre is megszűnne a bennünket kiszolgáló struktúra, és valóban kizárólag saját erőnkből kellene boldogulni. A kérdés korántsem olyan utópisztikus, mint amilyennek tűnhetett akárcsak két évvel ezelőtt is: az elmúlt évek karanténjai és egyéb eseményei talán mindenki számára nyilvánvalóvá tették, hogy

bár az úgynevezett civilizációs vívmányok valóban rendkívül kényelmessé teszik életünket, egyben rendkívül kiszolgáltatottá is tesznek bennünket. 

 

Sokan emlékezhetnek még az első karantén időszakok felvásárlási lázára: a liszteszsákok és a WC-papír helyén csak az üres raklapok hevertek, de ugyanez volt a helyzet a különböző fertőtlenítőszerekkel is. A polcok aztán ismét megteltek, de vajon hány embernek nyílt ki a szeme, mennyien váltak tudatosabbá, ki ésszerűsítette saját háztartásának készleteit, vagy éppen változtatott legalább részben az addig megszokott életmódján?

House preservation of vegetables and fruit

Fotó: 123RF 

Az idősebbek még saját élményből tudják, hogy nem volt mindig bolt, ahová csak úgy leszaladhattak volna! Az otthon termelt, feldolgozott, elkészített élelmiszerek még alig három évtizeddel ezelőtt is teljesen egyértelmű és elfogadott részét képezték életünknek. Bárhová vetődtünk is gyerekkoromban, a vendégségben látott kamrák polcai dugig voltak befőttekkel, lekvárokkal, ilyen-olyan levekkel. Húsok és feldolgozott termékek lógtak a füstölő rúdjain, zöldség és gyümölcs pihent a pincék homokjában, dió terült a padlás deszkázatán…

Változik a világ, ami bizonyos értelemben rendjén is van, de azért ne legyünk naivak…

A panellakásokból nemcsak a nagy családi étkezéseknek helyszínt adó étkezők, de még az ennél jóval kisebb helyigényű kamrák is eltűntek,

így aztán a beszélgetés mellett az önellátás képességéről és igényéről is tömegeket sikerült észrevétlenül lenevelni, miközben a központi rendszerektől való függőségük tovább növekedett.

Domestic stocks with pickled vegetables

Fotó: 123RF 

Az elmúlt évek (és sajnos jelen korunk) eseményei is bizonyítják, hogy nincs szükség zombi-apokalipszisre ahhoz, hogy az önellátás, a háztáji gazdálkodás legalább minimális szintű művelése érezhetően könnyebbé tegye mindennapjainkat. Ráadásul nem is kell ahhoz mindentől távol lévő tanyára költözni! A legegyszerűbb praktikákat szinte bárhol alkalmazhatjuk.

Ki mondta például, hogy teát csak boltban vásárolhatunk? Elegendő, ha csak néhány (gyógy)növényt biztosan fel tudunk ismerni, a gyűjtésre vonatkozó szabályok betartása mellett máris összeállíthatjuk saját teakeverékeinket. A frissen szedett növényi részeket naptól védett, jól szellőző helyen – akár egy sötétebb szoba-részletben is – tökéletesen megszáríthatjuk. A leszárított alapanyagból egész télen át készíthetünk teát magunk és családunk számára.

collection of dried herbs

Fotó: 123RF 

A friss fogyasztás mellett a gyümölcsökből leveket és aszalványokat is készíthetünk. Míg előbbiekhez inkább nagyobb mennyiségű gyümölcsöt érdemes kipréselni, feldolgozni, aszalványt akár pár kiló gyümölcsből is érdemes készíteni. Ma már szinte bárhol hozzájuthatunk házi kapacitású aszaló berendezésekhez, de elektromosság helyett akár a Nap energiáját is hasznosíthatjuk. Egyszerűbb aszalótálcákat ráadásul akár a kályhák, fűtőtestek tetejére is elhelyezhetünk. S ha ügyes kezűek vagyunk, magunk is készíthetünk aszalógépet sörösdobozból ezzel a technikával! 

A lekvárok és kompótok készítése szintén a hővel való tartósításon alapszik. Bár ezen tevékenységek némileg nagyobb rákészülést igényelnek, a kellő gondossággal elkészített finomságok szinte korlátlan ideig elállnak a kamrák polcain!

Autumn harvest mushrooms marinated vegetables jars

Fotó: 123RF 

A fagyasztóládák elterjedését megelőzően a húsokat és húskészítményeket jellemzően füstöléssel vagy sózással tartósították, mely eljárásokat ma is bátran alkalmazhatjuk! Természetesen alapvető, hogy ha nem saját vágású jószágból származó húst kívánunk feldolgozni, akkor gyógyszerekkel és vízzel felpumpált húsok helyett igyekezzünk valódi, jó minőségű alapanyagot beszerezni! Míg a füstölést városi környezetben talán nehezebben lehet megoldani, a sóval való tartósítás szinte bárhol kivitelezhető. Szintén régi hagyománya van a sültek zsírban való eltevésének is – bár ma már csak igazán hideg kamrákban lehet biztonságosan tárolni.

Az erjesztésen alapuló tartósítási eljárások zöldségek és gyümölcsök tartósítására egyaránt alkalmasak. A megfelelő gondossággal fermentált vagy savanyított ételeinket akár egy éven keresztül is romlásmentesen őrizhetjük!

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Aranyba foglalt egészség – régi kincsünk, a birs

„Étel előtt hasat szorít, étel után hasat lágyít” – tartja a népi bölcsesség a legkésőbbi szüretelésű és egyik legrégebbi gyümölcsünkről a birsalmáról, melynek jellegzetes zamatát, átható illatát a magyar paraszti konyhától a főúri asztalig mindenhol megtaláljuk. Nagyanyámnál az első házban, azaz a tiszta szobában a szekrény tetején állandó téli vendég volt: utóérésre, lakásillatosításra használta, és persze ebből készült az isteni birsalmasajt és -lekvár is. Azt hiszem, a birsalma igazi értékeléséhez nekünk, magunknak is meg kell érnünk: ahogy telik az idő, egyre jobban szeretem.