Egészség

Probiotikus gyümölcsbombák a forró nyári napokra

A fermentálás, más néven erjesztés az egyik legősibb tartósítási módszer, amely a 21. században újra virágkorát éli. Segítségével gyors, egyszerű és olcsó praktikákkal odahaza is mindenki egy egészségben, ízvilágban gazdag gasztroteret varázsolhat az asztalra. Jótékony baktériumok, a bélrendszer támogatása, finom ízek, színtiszta egészség. Ezek a fermentált gyümölcsitalok legfőbb jellemzői.

A fermentált italokat kis túlzással a szénsavas üdítőitalok őseinek is nevezhetjük. Azonban számottevő különbségek is felfedezhetőek a kettő között: a fermentált levekben természetes szénsav képződik, alacsony a cukortartalom, és probiotikumként működnek, eközben a szénsavas üdítőitalokban jelen lévő szénsav bánthatja a gyomrot, ezért közel sem nevezhető egészségesnek. Az üdítők többnyire olyan nem kívánt anyagokkal vannak tele, amelyek negatívan hatnak a bélrendszer működésére.

A fermentált italoknak viszont számos jótékony hatásuk van, a teljesség igénye nélkül a legfontosabbak:

  • méregtelenítő hatással rendelkeznek
  • segítik a vitaminok és ásványi anyagok beépülését a szervezetbe
  • belülről hidratálnak
  • magas az elektrolittartalmuk, egyensúlyban tartják a testet
  • az erjedési folyamat felemészti a cukrot, ezért alacsony a cukortartalmuk
  • segítik az emésztést, probiotikusak

Bármelyik gyümölcsből és zöldségből készíthetünk probiotikus italokat, de a legjobb, ha az éppen szezonális alapanyagokból dolgozunk. A fermentálás alapjai könnyen elsajátíthatók, nyomtatott és online kiadványokban, blogokon egyaránt segítséget kaphatunk az induláshoz.

Nyári kedvenceink:

Barackos szőlőital: négy közepes méretű őszibarackot vágjunk cikkekre, és egy nagyobb fürt szőlőről szedegessük le a szőlőszemeket. Tegyük őket egy nagyobb befőttesüvegbe, csorgassunk rá két evőkanál mézet, az üveget pedig öntsük fel vízzel, hogy nagyjából a háromnegyedéig érjen. Csavarjuk rá a tetőt és hagyjuk dolgozni két napon keresztül. Ha letelt a két nap, szűrjük le, a gyümölcsöket együk meg, az italt pedig kissé lehűtve fogyasszuk – garantáltan egy frissítő nyári italélményben lesz részünk!

Ezalatt a két nap alatt a tejsav baktériumok épphogy szaporodásnak indulnak az üvegben, ezért ha a maximális probiotikus hatás elérése a lényeg, akkor több napig is érlelhetjük gyümölcslevünket. Ilyenkor arra kell figyelnünk, hogy legkésőbb a harmadik napon hűtőbe kell tennünk, máskülönben az erjedés alkoholosba fordul. Ilyenkor az erjesztési idővel párhuzamosan az üdítőital íze is egyre savanyúbbá válik, érdemes kikísérletezni a nekünk leginkább tetsző változatot.

Görögdinnye a palackban: egy nagy szelet dinnyét magozzunk ki és turmixoljuk össze. Töltsük befőttesüvegbe, adjunk hozzá vizet, körülbelül három evőkanál cukrot, és ugyanennyi gyömbérkovászt. Egy napos érlelés után szűrjük le, és fogyasszuk citrommal vagy mentalevéllel. Ez esetben is kísérletezhetünk az erjesztés idejének megnyújtásával, de nem ajánlom hosszú ideig, mert az íze kissé kellemetlenné válhat. Mielőtt gyermekeknek adnánk, mindenképpen kóstoljuk meg az esetlegesen jelenlévő alkoholtartalom miatt!

Kajszis gyümölcsbor: egy édes, enyhén alkoholos ital a forró, nyári napokra. Főzzünk fél liter fekete teát. Ha kész van, szűrjük le, adjunk hozzá másfél bögre cukrot, és kevergessük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Két kilogramm kajszibarackot magozzunk ki, és vágjuk negyedekre! Ezután a gyümölcsöt tegyük egy nagy tálba, öntsük rá a cukros teát és további egy-másfél liter vizet. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, tegyük hűvös helyre és 6 napig, naponta legalább hat alkalommal átkevergetve érleljük! Körülbelül a harmadik napon megjelennek a buborékok, a hatodik nap környékén pedig már pezsegni kezd. Szűrjük le, a gyümölcsöket nyomkodjuk ki, töltsük üvegekbe, és tegyük a hűtőbe. Érdemes naponta kinyitogatni az üvegeket, hogy megakadályozzuk a túlzott szén-dioxid termelődést! Maximum két héten belül fogyasszuk el!

És hogy minek lesz most szezonja, amiből probiotikus italokat is készíthetünk: nyári alma, korai körte, sárgabarack, sárgadinnye, korai szilva, görögdinnye, őszibarack, és talán még kései meggyet is lehet kapni. Ha pedig valaki a déligyümölcsöket is szeretné kipróbálni, akkor a grapefruit, citrom, narancs is kiváló alapanyag lehet, egy kevés gyömbérrel, kurkumával, fahéjjal fűszerezve.

Kellemes felfrissülést kívánunk!

 

Már követem az oldalt

X