Otthon

4 szobanövény, ami visszahozza a tavaszt és télen is színt varázsol az otthonodba

„A tél nem csak a szürkeségé!” – ez a jeligém, mióta a kötelező és kellőképp fárasztó lakásfelújítás után a dekorációkra összpontosítottam a figyelmemet. Színpompás, virágba boruló növényeket álmodtam meg a nappaliba, amiket még a hidegebb időszakban is bátran, gond nélkül csodálhatok. Hogy lehetetlen-e? Közel sem! Mutatom, melyek azok a szobanövények, amelyek télen is tavaszt varázsolnak az otthonodba.

Korallvirág

A korallvirág az egyik „legüzembiztosabb” téli színpompa. Csillag alakú, sárga és bíbor színekbe öltött virágai a közvetlen fényt kedvelik, remek díszei az ablakpárkányoknak még akkor is, ha már rövidebbek a nappalok – sőt. A Madagaszkárról származó növény rövidnappalos, ami azt jelenti, hogy a virágzás feltétele a napi 12-14 órás sötétség, 6-8 héten keresztül. Fontos tudni, hogy nem szereti a túlzott öntözést sem! Ha különlegességre vágyunk, akkor a Pumila korallvirág a megfelelő választás – ennek a típusnak a virágai rózsaszínűek, levelei pedig ezüstösebbek.

Mikulásvirág

A mikulásvirág Mexikóból származik, november és február közötti virágzásához fényre van szüksége, ezért érdemes ablak közelébe helyezni. Őszi időszakban indul be a rügyképződés, ekkor akár 12 órás sötétségre is szüksége van. Olyan szobában érdemes elhelyezni, ami nappal világos, éjjel viszont nincs megvilágítva. A gondoskodást csodálatos virágokkal hálálja meg, a tél csillagaként pompázik végig a hideg, fagyos időszakban. Páraigényes, tehát radiátor közelébe ne tegyük!

 
Fotó: Ács-Fehér Kinga

Majomfa, avagy pozsgafa

Ha valaki egy igazán strapabíró, téli hideget jól tűrő, virágzó növényre vágyik, akkor a majomfát neki találták ki! Nincs szüksége sok vízre, télen elég csak akkor megöntözni, ha a földje teljesen kiszáradt. Lassan növő növényről van szó, ezért hosszú évekre van szüksége ahhoz, hogy az egy-másfél méteres magasságot elérje, de néhány év elteltével már a téli időszakban is megjelennek rajta az apró, fehér, csillagszerű virágok.  

 
Fotó: Ács-Fehér Kinga

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz – nevéhez hűen – épp karácsony tájékán virágzik, megfelelő gondozás mellett pirosas, rózsaszínes virágával gyönyörködteti környezetét. Kezdő növénygondozóknak is kiváló választás; igénytelen, jó tűrőképességű növény hírében áll. A nem túlfűtött, de nem is fűtetlen, 13-20 fokos helység ideális számára, lehetőleg világos, fényhez közeli helyen. A virágzási időszakban nem ajánlott megváltoztatni a helyét, és huzatos helyre se tegyük. Aztán már csak arra ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl, ne álljon alatta a víz, különben gyökerei kirothadnak!

 
Fotó: Ács-Fehér Kinga

Ajánljuk még:

JÉGKOCKÁKAT AZ ORCHIDEÁKRA? – EGY MEGOSZTÓ VIRÁGTREND TÜNDÖKLÉSE

ZÖLDEBB OTTHON, FELEDÉKENYEKNEK: 7 DÍSZNÖVÉNY, AMIT SZINTE LEHETETLEN ELPUSZTÍTANI

SOKKAL TÖBB MINT GYÓGYTEA – MINDENT A KAMILLÁRÓL

 

 

Már követem az oldalt

X