Otthon

Jégkockákat az orchideákra? – Egy megosztó virágtrend tündöklése

Sok szakértő szerint még kipróbálni is veszélyes lehet, mások esküsznek rá. Utánanéztem, mi lehet az igazság egy, az interneten manapság futótűzként terjedő és a növénytulajdonosokat megosztó trükkel, a „jéggel öntözéssel” kapcsolatban

Mind egyetérthetünk abban, hogy a szobanövényeinket életben tartani néha komoly kihívás. Az egyik legnagyobb feladat (főleg a kezdő szobakertészek számára) a megfelelő vízmennyiség biztosítása, különösen az erre érzékeny növények számára. Én magam a száraz virágföldet tapogatva sokszor elkezdek amiatt aggódni, hogy a növényem nem kap elegendő vizet, így lelkes öntözésbe kezdek – aztán pedig azt veszem észre, hogy a virág nemhogy meghálálná az extra figyelmet, inkább fonnyadni kezd, a levelei kókadtak, esetleg hamarosan el is pusztul.

Az öntözés kérdését még nehezebbé teszi, hogy nem is biztos, hogy a növény túl sok vizet kap, egyszerűen csak túl sok vizet kap egyszerre. Az orchideáknál például probléma lehet, ha túl gyorsan megy át a víz az ültetőközegen, megáll a kaspó alján, amiben aztán a növény konkrétan rohadni kezd, a gyökerei nem kapnak levegőt, és hamarosan megint egy halott virággal lettünk gazdagabbak.

Erre a problémára kínál megoldást egy, az interneten mostanában (főleg orchideás körökben) futótűzként terjedő trükk: a jégkockás öntözés. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy öntözés helyett szimplán tegyünk néhány jégkockát a virágföldre, a lassan kiolvadó víz pedig szépen, fokozatosan táplálja majd a növényünket, egyszerre pont annyi nedvességet adva neki, amennyire szüksége van. Elsőre furcsának hangozhat a dolog, de

rengeteg szakértő is esküszik rá, míg mások szerint egy kifejezetten káros divathóbortról van szó,

mert a hideg többet árthat a növényeinknek, mint amennyit a fokozatos vízellátás használ. Becky Brinkman, az Atlantai Botanikus Kert orchideaközpontjának (ami az Egyesült Államok egyik legnagyobb orchidegyűjteményének ad otthont) vezetője szerint például a „Phalaenopsis orchideák a természetben ritkán vannak kitéve 15 Celsius-foknál hidegebb környezetnek, egyesek pedig úgy gondolják, jeges vizet lehet önteni a gyökereikre? Akkor már miért nem tesszük be őket egy napra a hűtőbe?” Az ellenzők többen úgy gondolták, csak egy sima marketingfogásról van szó, amivel könnyebb orchideákat eladni a hozzá nem értőknek, akik így nem fognak félni attól, hogy nem megfelelően öntözik majd a növényeiket.

Bevallom, a sok ellentétes vélemény olvasása után én sem tudtam eldönteni, ki merjem-e próbálni a módszert,

úgyhogy ügy döntöttem, utánanézek, mit mond erről a kérdésről a tudomány!

Az Ohiói Állami Egyetem és a Georgiai Egyetem által nemrég végzett kísérlet során 48 Phalaenopsis orchideát vizsgáltak 4-6 hónapon keresztül, a növények felét hagyományos, a másik felét pedig jégkockás öntözéssel táplálva. Az eredmény: igaz ugyan, hogy a jégkockákkal öntözött növények gyökerei lehűltek néhány fokot, de pár órán belül újra szobahőmérsékletűek voltak, és hónapok alatt sem lehetett kimutatni semmiféle károsodást sem a gyökereikben, sem a leveleikben, és ugyanúgy is virágoztak, mint a hagyományos módszerrel öntözött társaik. 

A vizsgálat tehát igazolta a módszer veszélytelenségét, úgyhogy úgy döntöttem, én is teszek vele egy próbát. Persze ez nem azt jelenti, hogy néha-néha jéggel borítom majd le a növényeim földjét, hiszen ahogy minden más esetben, itt is be kell tartani néhány szabályt: az ajánlott mennyiség egy orchidea esetében például 3 jégkocka hetente, amiket úgy helyezzünk el, hogy se a gyökerekhez, se a levelekhez ne érjenek hozzá.

Én is így csinálom majd – ha bejön, akkor a növényeimen kívül én is örülhetek annak, hogy nem kell fél évre kényszerpihenőre küldenem a drágán vett szilikon-jégkockatartómat. És ha a módszer beválik, lehet egyre több orchideám is lesz, azok helyett a növények helyett, amiket szinte lehetetlen kiszárítani.

Ajánljuk még:

Házi izzadásgátlót teszteltünk, íme az eredmény

Az izzadságátló dezodor vagy stift minden fürdőszoba alapkelléke. Van, aki évek óta ugyanarra a kozmetikumra esküszik, mások igyekeznek minél természetesebb összetevőkből készült terméket választani. Készíthetünk otthon mi is házi izzadásgátlót, ráadásul nagyon egyszerűen. Kikevertem, felkentem és teszteltem, íme az eredmény!

 

Már követem az oldalt

X