Megosztó

Tényleg naponta kell fürdenünk?

A többség biztosan azt válaszolja, hogy igen, és én sem tudok elvonatkoztatni attól, amihez hozzászoktam. Számunkra a mindennapi tusolás a természetes, és úgy neveljük a gyerekeinket, hogy nem illik a tiszta ágyba mosdatlanul befeküdni. Az embernek egy idő után annyira részévé válik ez, hogy koszosnak érzi magát nélküle akkor is, ha egyébként semmi oka rá. A világ egy részén egyáltalán nem ez a jellemző, még akkor sem, ha elegendő víz áll a rendelkezésükre. De mit mond a tudomány?

Magam is külföldön élek és más országok lakóival is sokat beszélgetek, így jó ideje tudom, hogy a napi fürdés nem mindenhol bevett szokás. Az alsó tagozatos lányom például időről-időre azzal érvel este: az osztálytársai csak két-három naponta fürdenek, neki miért kell mindennap, egyébként is fáradt és utálja – biztosan minden kisgyerekes szülő ismeri az esti műsort. Ez a téma rendre felmerül a szülőkben, legutóbb a Mila Kunis és Ashton Kutcher alkotta sztárpár osztotta meg szokásait a világ népével, miszerint csak akkor fürdetik meg a gyerekeiket, ha azok valóban koszosak.

Igazából nincsen általános recept: felnőttként is attól függ a gyakoriság, mennyit mozog valaki, milyen az időjárás, kinek milyen személyes higiéniai elvárásai vannak, milyen társadalmi közegben él, illetve milyen anyagokkal dolgozik egész nap.

Ha tudományos szempontból közelítjük meg a kérdést, akkor a szakemberek szerint nem kell mindennap fürdeni. Ilyenkor mindig lemossuk a bőrünkről a szervezet első védelmi vonalát képező természetes olajokat és hasznos baktériumokat. Ez érzékenység esetén bőrszárazsághoz, bőrbetegségekhez vezethet, de ezt az is befolyásolja, milyen készítményt használunk a mosakodáshoz. Ha viszont átesünk a ló túloldalára és túl ritkán éri víz a bőrünket, kellemetlen testszag, aknés, gyulladt bőr, valamint egyéb bőrbetegségek is kialakulhatnak.

Hogyan tisztít a szappan?

A szappan működési elve abban rejlik leegyszerűsítve, hogy a szappanmolekulák mind az olajos, mind a vizes közeghez jól kapcsolódnak. Az olajos szennyeződéseket a víz önmagában nem tudná lemosni, de a szappan egy burkot képez körülötte, így az a vízzel könnyen leöblíthetővé válik. A szappan azonban nemcsak a szennyeződésektől segít megszabadulni, hanem a bőr természetes védőrétegét is lemossa. Ezért nem mindegy, milyen készítménnyel és milyen gyakorisággal fürdünk.

Hogyan fürödjünk?

Néhány tanács megfogadásával sokat tehetünk a bőrünk egészségéért is.

1. Találd meg a számodra optimális gyakoriságot

A tisztálkodás gyakorisága attól is függ, ki milyen jellegű munkát végez, mennyire lesz tőle szennyezett. Gondoljunk például a hentesekre, az orvosokra vagy éppen az építkezésen dolgozókra. A fürdés gyakoriságát befolyásolja az is, hogy valaki mennyire izzadékony, mennyire él aktív életet, sportol-e. Azt se hagyjuk ki a képletből, melyik évszakban vagyunk éppen. A fenti esetekben indokolt a napi fürdés, de ilyenkor is igyekezzünk csak napi egyszer tisztálkodni. Felesleges fürdeni akkor, ha nem koszolódunk el, hideg az idő, nem fizikai munkát végzünk.

tudomány álláspontja szerint elegendő két-három naponta a víz alá állnunk.

Ezt a kifejezést nem véletlenül használom, mert más kalap alá tartozik, ha a kényes területeket áttöröljük egy nedves szivaccsal vagy törülközővel. Ez utóbbit nyugodtan lehet naponta is végezni.

2. Ne fürödj túl meleg vízben

A túl forró víz – különösképpen, ha hosszú időt töltünk alatta vagy benne – tovább szárítja a bőrt, ezért a szakemberek a kézmeleg, langyos vizet ajánlják. Sőt, a hideg víz egyenesen csodákat tesz, ha nemcsak tisztálkodni szeretnél, de közben edzenéd a teljes keringési rendszered is.

3. Ne fürödj hosszú ideig

Felesleges minden alkalommal hosszú időt tölteni a vízben, mert ugyanúgy száríthatja a bőrt, mint a túl meleg víz.

4. Nem kell mindig mindent beszappanozni

Ha nem kifejezetten indokolt, akkor nem szükséges mindig az egész testet leszappanozni a fürdés során. Szorítkozz a kényes területekre, a hónalj, a lágyék és a láb alapos megtisztítására, de a többi testrésznek elég lehet a tiszta víz is.

5. Használj bőrbarát készítményt

A túl erős készítmények száríthatják az arra érzékenyek bőrét, válasszunk olyan terméket, ami gyengéden tisztít.

6. A borotválkozást hagyd a fürdés végére

Ha szőrtelenítést is tervezünk, akkor a legideálisabb a fürdőzés végére hagyni a borotválkozást. Addigra megnyílnak a bőr pórusai és a belőlük távozó szennyeződéseket is lemossuk. A szőrszálak pedig felpuhulnak annyira, hogy kisebb nyomással, hatékonyabban lehet őket eltávolítani.

7. Óvatosan törölközz

A bőrfelület erőteljes dörgölése a bőr felsértését és kiszáradását eredményezheti, ezért inkább csak itasd le magadról a vizet.

8. Hidratáld a bőröd, ha kell

Ha a bőröd megkívánja az utólagos hidratálást, akkor rögtön a fürdés után tedd meg, hogy a testápoló a bőrbe tudja zárni a még rajta levő nedvességet.

Milyen gyakran fürödjenek a gyerekek?

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics) ajánlása szerint egyéves korig elég hetente háromszor megfürdetni a kisbabákat.

A totyogósakat sem kell mindennap fürdetni, kivéve, ha a világ felfedezése közben sikeresen magukra kennek, borítanak valami olyat, aminek nem kellene rajtuk maradnia. Egyébiránt hasznos, ha találkoznak a külvilág kórokozóival is, hiszen az immunrendszerük még ilyenkor fejlődik.

A 6-11 éves gyerekeket heti egyszer-kétszer érdemes víz alá dugni, illetve többször is, ha már láthatóan szutykosak. Fontos a fürdés a medencében vagy élővízben történő fürdőzés után is, ha izzadtak, illetve bizonyos esetekben a bőrgyógyász utasításait követve.

Mivel a kiskamaszok és kamaszok hormonrendszere a feje tetejére áll, ezért nekik elengedhetetlen lehet a napi tisztálkodás. Az arcukat ajánlott napjában többször is megmosni a felfokozott faggyútermelést miatt.

A környezetvédelmi szempont

Nem mindegy, mennyi vízben fürdesz, és nem csak a bőröd egészsége szempontjából! Ha nem a forró vizet folyatod magadra, azzal energiát spórolsz, és ha csak annyi időt töltesz a tus alatt, amennyit muszáj, takarékoskodsz a vízkészlettel. Ezt nemcsak a bolygó, de a családi költségvetés is meghálálja. A mosakodáshoz használt készítmények kiválasztása során szintén lehetünk tudatosak, és törekedhetünk a természetbarát megoldásokra.

Ajánljuk még:

Ingyen fűtés: használd a komposztod!

A komposzt hőjének kiaknázása korántsem újkeletű megoldás, már a régi templomos lovagok is hasznosították épületeikben. Az energia kincs, ez most már talán mindenki számára világos: így aztán korántsem mindegy, hogyan bánunk vele, vagy éppen hogyan állítjuk elő! A modern technológiák mellett a jól kipróbált, sokat bizonyított régi megoldásokat is érdemes használni.

 

Már követem az oldalt

X