18

Figyelem!

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha ön elmúlt 18 éves, az „ELMÚLTAM 18 ÉVES” gombra kattinthat és a tartalom az ön számára elérhető lesz. Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a „NEM MÚLTAM EL 18 ÉVES” gombra; ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

Megosztó

Hátborzongató sorozatgyilkosok, akiknek egy világ ismerte meg a nevét

Sorozatgyilkosok: egyeseket egyáltalán nem érdekelnek, mások borzongva olvasnak sorsukról, tetteikről. Az utóbbi években a filmkészítők is (újra) felfedezték a témát, rendre mélyülhetünk el a sorozatgyilkosok beteg elméjében. Vannak közöttük ismertebbek, de a legtöbbjükről (sajnos vagy szerencsére) nem hallani. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas történetek következnek!

A véres történetek iránti vonzódásom valamikor akkor kezdődött, amikor gimnazista koromban „vé-let-le-nül” a kezembe akadt egy Stephen King-regény. Később kialakult ezen a téren is a saját ízlésem: bár eleinte szívesen néztem az ezüst pisztolygolyós, vérfarkasos történeteket, manapság inkább kerülöm a teliholdas, vámpíros fikciókat. Sokkal inkább érdekel a pszichológia és a thrillerek világa. Valahogy így jutottam el a sorozatgyilkosokhoz. Nagy szerepe volt ebben egyik-másik filmnek és tévés sorozatnak is...

Sajnos nincs az ismerőseim között senki, aki olyan lenne, mint dr. Spencer Reid, így utána kellett olvasnom, hogyan is lehet meghatározni a sorozatgyilkos fogalmát. Megtudtam: sorozatgyilkosnak nevezzük azt, aki három vagy több embert gyilkolt meg, három vagy több bűneset alkalmával bizonyos idő alatt, elsősorban valamilyen pszichikai kényszerből/okból. Ez a „bizonyos idő” lehet néhány óra, vagy akár néhány év is. További jellemző, hogy sok esetben nem sikerül felderíteni vagy az adott bűnelkövetőhöz kötni minden általa elkövetett gyilkosságot.

Az eddig ismert sorozatgyilkosok száma megdöbbentően magas, a köztudatba csak néhányuk neve került be.

Ezek közül van, aki az áldozatinak magas számával, mások az elkövetésük módjával keltették fel a nyomozók és a társadalom figyelmét. No és a média szerepe sem elhanyagolható, hiszen sokszor a híradások tették nevessé az egyes sorozatgyilkosokat, akik nem feltétlenül bánták, sőt: élvezték a nyilvánosságot.

Hasfelmetsző Jack

Talán az egyik legismertebb sorozatgyilkos a londoni Hasfelmetsző Jack, aki 1888-ban ölt meg öt nőt (köztük négy prostituáltat) a Whitechapel nevet viselő városrész nyomornegyedében. Ennél több gyilkossággal gyanúsították. Neve a média által elterjesztett úgynevezett „Kedves Főnök”- levelekből származik, amit állítólag a nyomozás vezetőjének címzett, s amelyeket Hasfelmetsző Jackként írt alá a feladó. Egyesek szerint mindez kitaláció, hogy érdekesebb legyen a történet.

A gyilkos a tetteit ritka kegyetlenséggel követte el: sebészi pontossággal vágta ki az áldozatok belső szerveit (veséjüket, szívüket). A vizsgálatok nem tudták hitelt érdemlően az 1891-ig folyó gyilkosságok mindegyikét az 1888-as eseményekhez kötni, ennek ellenére Hasfelmetsző Jack legendája mára széles körben elhíresült. Mai napig nem tudni biztosan, ki volt az elkövető.

Ted Bundy

Alighanem ő az Egyesül Államok egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa. 1974 és 1978 között fiatal lányokat erőszakolt és gyilkolt meg szerte az USA-ban. Több mint tízévnyi tagadás után Bundy végül beismerte 30 nő meggyilkolását, de az áldozatok pontos száma a mai napig rejtély. Általában agyonverte, máskor megfojtotta a védtelen nőket, de nekrofiliával is gyanúsították. Brutalitása ellenére általában művelt és vonzó férfiként írták le.

Barátai és ismerősei úgy emlékeztek rá, mint egy jóképű és meggyőző férfira.

A hosszan elnyúló bírósági tárgyalások után végül 1989. január 24-én villamosszékbe került. A börtön falain kívül rengeteg újságíró és civil várta a halálát. Életéről és tetteiről számos film készült, ezek közül a legutóbbi a Netflixen ma is látható, az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány című alkotás.

David Berkowitz

A „Sam fia” néven ismertté vált sorozatgyilkos, vagy kevésbé ismert néven a „44 kaliberes gyilkos”, David Berkowitz 1977-ben tartotta rettegésben New York városát. Összesen hat ember megölésével gyanúsították, ebből kettőt ismert el. A nyomozások során arra jutottak, hogy bár meglehetősen zavart elmeállapotú, feltehetően nem ő az elkövető az összes felderített és vele összekapcsolható bűncselekményben – a „The Children” nevű szekta tagjai (is) felelősek a támadásokért. Az első gyanús nyom a tanúvallomások alapján készült fantomképek voltak, amelyek lényegesen eltérő személyleírások alapján készültek. A „Sam fia” nevet nem a média adta neki, azt ő választotta magának: a gyilkosságok helyszínén hagyott üzenetekben nevezte így magát. Hátborzongató történetéről szintén számos film készült, de a nagysikerű, sorozatgyilkosok után nyomozó Mindhunter című, Netflixen elérhető sorozatban is feltűnik karaktere.

John Wayne Gacy

Egy sorozatgyilkos, aki még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült – nem a gyilkosságok, hanem az azokért kapott büntetések miatt. John Wayne Gacy a „gyilkos bohóc” néven vált közismertté: összesen 33 fiú és férfi megerőszakolása és megölése miatt ítélték el, majd végezték ki. A gyilkosságokat 1972 és 1978 között követte el. 27 holttestet a férfi pincéjében, a többit a közeli folyóban találtak meg. Hét áldozatának kiléte a mai napig nem tisztázott. A rekordok könyvében pedig azért kapott helyet, mert 21 gyilkosságáért életfogytiglani, 12-ért pedig halálbüntetést kapott. A nevét onnan kapta, hogy a családi kerti összejöveteleken szívesen öltötte magára Pogo bohóc szerepét: piros, kék és fehér színekkel

kifestett arccal és hatalmas parókát viselve szórakoztatta a környékbeli gyerekeket.

Jeffrey Dahmer

Az egyik legbrutálisabb gyilkos, akinek ma is emlegetik nevét Jeffrey Dahmer volt. Nincs külön „beceneve”, nincs különösebb azonosítója, viszont az általa elkövetett gyilkosságok sora messze az egyik leghátborzongatóbb. Az amerikai sorozatgyilkost 17 férfi és fiú megölése miatt ítéltek el. Áldozatai közül a legtöbben afrikai és ázsiai származásúak voltak. A gyilkosságok közben pedig olyan beteges dolgokat vitt véghez, mint például a nemi erőszak, a kínzás, a darabolás, de a nekrofília és a kannibalizmus is szerepel a listán. Dahmert 1994. november 28-án a Columbiai Büntetésvégrehajtási Intézetben egy rabtársa agyonverte.

Charles Manson

Az Egyesült Államok folklórjában ő a gonosz egyik megszemélyesítője: egy pszichopata bűnöző, szektavezér és énekes-zenész, aki a gyilkosságok előtt is sokat ült börtönben kocsilopásért, hamisításért, hitelkártyacsalásért, lányok futtatásáért.

Magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének vélte.

Az 1960-as évek végén egy úgynevezett „hippipünkösdista” csoport vezetője lett és több brutális gyilkosságot kitervelt. Ez a „Manson család” nevű csoport gyilkolta meg többek között Sharon Tate színésznőt, Roman Polanski filmrendező nyolc és fél hónapos terhes feleségét. A nevéből (és Marilyn Monroe nevéből) állította össze művésznevét Marilyn Manson. Dalait megvádolása után kiadták, azokat később például a már említett Marilyn Manson és a Guns N’ Roses is előadta.

Az ABC gyilkos

Nemcsak a 19. században fordulhatott elő, hogy nem tudtak azonosítani egy olyan ismert sorozatgyilkost, mint Hasfelmetsző Jack. Az ABC gyilkosként ismert bűnöző az úgynevezett „ABC gyilkosságokat” Rochesterben (New York államban) követte el. 1971 és 1973 között három fiatal lányt támadott meg és bántalmazott szexuálisan, majd megfojtotta őket. Mivel nem tudták azonosítani, megnevezésénél abból a tényből indultak ki, hogy

minden lány vezetékneve és keresztneve ugyanazzal a betűvel kezdődött.

Emellett a holttesteket szintén olyan településeken találták meg, amelyeknek az első betűje megegyezett az áldozatok monogramjával. A lányokban közös volt, hogy mindhárman szegény katolikus családba nevelkedtek és gondjaik voltak az iskolában. Mindhármójuk csonkacsaládban élt, apjuk nem volt. A feltételezések szerint mindannyiukat autóval rabolták el, bár erre szemtanú nem volt.

A zodiákus gyilkos

Az 1960-as évek végén tevékenykedett Észak-Kaliforniában a zodiákus gyilkos vagy horoszkópos gyilkos néven ismertté vált sorozatgyilkos. Személyazonossága a mai napig ismeretlen. Három férfit és három nőt (16 és 29 év közöttiek) támadott meg, öt áldozatával végzett. Azzal várt ismertté, hogy kódolt leveleket küldött az újságoknak, amelyekben

magát Zodiákusnak nevezte, később egy kereszttel áthúzott kör lett az aláírása.

Egy 2021-ben alakult független nyomozócsoport leporolta az ügyet, majd hosszas nyomozás után arra a megállapításra jutottak, hogy a gyilkosságokat egy bizonyos Gary Francis Poste követhette el, aki 2018-ban meghalt. Ezt azonban sem az FBI, sem más hivatalos szerv nem erősítette meg, így az ügy továbbra is nyitott maradt.

A világ minden táján, Brazíliától Francia- és Olaszországon keresztül Oroszországig és Japánig azonosítottak már (sajnos) szép számmal olyan bűnözőket, akik megfelelnek a sorozatgyilkosokra jellemző kritériumoknak. Sőt, nem kell messzire mennünk: Magyarországon is történtek olyan gyilkosságok, amikről a nyomozás során megállapították, hogy az elkövetőjük sorozatgyilkos. Ugyanakkor ezek a történetek talán kevésbé ismertek még hazánkban is, hiszen az amerikai tragédiákról az évek során számos film, könyv, előadás készült. Hogy miért? Mert úgy látszik, arra mindig lesz kereslet, hogy a gyilkos elmék szövevényes tekervényeivel ismerkedjünk – még akkor is, ha egy hiteles sorozatgyilkos soha nem lehet bájos. 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X