Kult

Ifjúsági könyvek, amitől egy kamasz nemcsak az irodalom, hanem a történelem iránt is rajongani fog

Az influencerek és youtuberek világában mindenkinek szüksége van valóságos, követhető és értéket felmutató hősökre, bátor és rendkívüli személyiségekre. Az ifjúsági könyvekből összeállított listánkon szerepel egy-egy történelmi korban tisztességesen helytálló figura, aki példa, példakép lehet számunkra.

Ferenczy Noémi: Egy közülünk, Koinónia Kiadó, 2021

A Szatmárnémetiben született Ferenczy Noémi író és pedagógus Egy közülünk című, keresztény vértanúkkal foglalkozó könyve a mostani zűrzavaros időkben erőt adhat, hogy a leglehetetlenebb helyzetben is megőrizzük a kitartó reményt és a bizakodást. A rövid, lendületesen megírt szövegek végén néhány soros tájékoztatást olvashatunk, ami segíthet, hogy jobban átlássuk a történet keretét adó korszakot. Ezek az írások arra bátoríthatnak, hogy soha ne a könnyebb útra essen a választásunk, mindig a lelkiismeret diktálta igazságérzet kerekedjen felül, és ne azt nézzük, nekünk mi lenne jó, hanem azt, hogy mi a jó.

Lőrinc László: 25 szelfi a török korból, Kolibri Kiadó, 2020

Aki unja, és úgy gondolja, nincs porosabb dolog, mint a történelem, ezután a könyv után gyökeresen megváltozik majd a véleménye. A 14-17. századi magyarok közéletét és közérzetét mutatja be testközelből Lőrinc László frappáns, élvezetes és humoros kötete. Olyan legendás alakokkal találkozhatunk, mint Zsigmond király, az „igazságos és álruhás” és kódexkedvelő Hunyadi Mátyás, a törökfaló Kinizsi Pál, az Adriai tengernek syrenayát író Zrínyi Miklós – mindezt a posztok, Facebook-dialógusok mai nyelvhez alkalmazkodó formájában.

„Mátyás király: Vágom. De elég sziklás vagy te nélkülem is, Palikám, majd elbánsz velük. Hogy felemelted azt a hatalmas malomkövet is fél kézzel!
Kinizsi Pál: Milyen malomkövet?
Mátyás király: Amikor még molnárlegényként elkezdtek sztárolni.
Kinizsi Pál: Én, molnárlegény?! Soha nem is voltam. Fake news! Totál el vagy tévedve!!!”

Bárhol üssük fel a könyvet, ebben a hangulatban megírt szövegek néznek velünk szembe, hogy egy kicsit elvonatkoztassunk a boldogtalan magyar történelem Székely Bertalan festményein tapasztalható ünnepélyes merevségétől, és higgyünk abban, hogy a sötét és borús időkben is létezhetett játék és humor.

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben, Pagony Kiadó, 2021

Kivételes könyv jelent meg Kiss Judit Ágnes tollából, középpontja a magyar történelem egyik legfontosabb és legfelemelőbb eseménye, az 1956-os forradalom és szabadságharc. Négy kamasz sodródik bele a történelem örvényébe, kérdéses, hogy állnak helyt a sebekkel, halottakkal, zűrzavarral borított valóságban. Az izgalmas kalandregény a Covid-válság idején erősítheti, hogy ha egy diktatúra is túlélhető, a pár hónapos online oktatás mégsem annyira elviselhetetlen.  

Fodor Marcsi–Neset Adrienn: Ötven elszánt magyar nő, Bookline Könyvek, 2018

A nők szerepe, fontossága a történelem alakulásában megkérdőjelezhetetlen és sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Ennek apropóján egy nagyon fontos könyvet ajánlanánk, amely ötven magyar nőt vonultat fel a történelem kifutóján. Nők, akik minden nehézséggel szembe mertek szállni és kitartottak a nem egyszer tiltakozásba ütközött véleményük mellett, hogy valami jelentőset és maradandót alkossanak. Lelkiismeretük és igazságba vetett hitük vezette őket. Komolyan, mi vezethetné az embert, ha nem a lelkiismerete és az igazságba vetett hite? Szent Erzsébet, Brunszvik Teréz, Teleki Blanka, dr. Orsós Zsuzsanna története bátorítást adhat minden fiatal lánynak és természetesen minden fiatal fiúnak is. Nagyon ötletes, hogy a múlt márványt érdemlő nagyságai mellett a köztünk élő „hősök” szintén helyet kaptak a könyvben.

Eric Walters: Nagyapa hegedűje, Pagony Kiadó, 2021

Tudunk élni a múltunk nélkül? Tarthatunk attól, hogy az elhallgatott múlt egy szép napon majd az ajtónkon kopogtat? A Nagypapa hegedűje című, kamaszoknak írt regény megkerülhetetlen kérdéseket vet fel. Történet a zenéről, egy holokauszttúlélő nagypapáról és az ő unokájáról, szeretetről, traumáról, összetartásról és összetartozásról. Finom hangolású, érzékeny és érzékenyítő, bátor és bátorító könyv. Nem csak kamaszoknak!

Ha inkább a történelmi filmek hoznak lázba, filmajánlónk neked szól!

Ajánljuk még:

Ahol az étel kezdődik... – A talaj világnapja van ma

December ötödike különösen közel áll a szívemhez. Nem, nem a Mikulás nagy napját tévesztettem el, hanem egy nagyon fontos ünnepre szeretném ráirányítani a figyelmet. Ez pedig nem más, mint a talaj világnapja. A talajé, ami a benne rejlő megannyi, aktívan nyüzsgő élettel biztosítja mindannyiunk megélhetését ezen a Föld nevű bolygón.

 

Már követem az oldalt

X