Ifjúsági könyvek, amitől egy kamasz nemcsak az irodalom, hanem a történelem iránt is rajongani fog

Kult

Ifjúsági könyvek, amitől egy kamasz nemcsak az irodalom, hanem a történelem iránt is rajongani fog

Az influencerek és youtuberek világában mindenkinek szüksége van valóságos, követhető és értéket felmutató hősökre, bátor és rendkívüli személyiségekre. Az ifjúsági könyvekből összeállított listánkon szerepel egy-egy történelmi korban tisztességesen helytálló figura, aki példa, példakép lehet számunkra.

Ferenczy Noémi: Egy közülünk, Koinónia Kiadó, 2021

A Szatmárnémetiben született Ferenczy Noémi író és pedagógus Egy közülünk című, keresztény vértanúkkal foglalkozó könyve a mostani zűrzavaros időkben erőt adhat, hogy a leglehetetlenebb helyzetben is megőrizzük a kitartó reményt és a bizakodást. A rövid, lendületesen megírt szövegek végén néhány soros tájékoztatást olvashatunk, ami segíthet, hogy jobban átlássuk a történet keretét adó korszakot. Ezek az írások arra bátoríthatnak, hogy soha ne a könnyebb útra essen a választásunk, mindig a lelkiismeret diktálta igazságérzet kerekedjen felül, és ne azt nézzük, nekünk mi lenne jó, hanem azt, hogy mi a jó.

Lőrinc László: 25 szelfi a török korból, Kolibri Kiadó, 2020

Aki unja, és úgy gondolja, nincs porosabb dolog, mint a történelem, ezután a könyv után gyökeresen megváltozik majd a véleménye. A 14-17. századi magyarok közéletét és közérzetét mutatja be testközelből Lőrinc László frappáns, élvezetes és humoros kötete. Olyan legendás alakokkal találkozhatunk, mint Zsigmond király, az „igazságos és álruhás” és kódexkedvelő Hunyadi Mátyás, a törökfaló Kinizsi Pál, az Adriai tengernek syrenayát író Zrínyi Miklós – mindezt a posztok, Facebook-dialógusok mai nyelvhez alkalmazkodó formájában.

„Mátyás király: Vágom. De elég sziklás vagy te nélkülem is, Palikám, majd elbánsz velük. Hogy felemelted azt a hatalmas malomkövet is fél kézzel!
Kinizsi Pál: Milyen malomkövet?
Mátyás király: Amikor még molnárlegényként elkezdtek sztárolni.
Kinizsi Pál: Én, molnárlegény?! Soha nem is voltam. Fake news! Totál el vagy tévedve!!!”

Bárhol üssük fel a könyvet, ebben a hangulatban megírt szövegek néznek velünk szembe, hogy egy kicsit elvonatkoztassunk a boldogtalan magyar történelem Székely Bertalan festményein tapasztalható ünnepélyes merevségétől, és higgyünk abban, hogy a sötét és borús időkben is létezhetett játék és humor.

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben, Pagony Kiadó, 2021

Kivételes könyv jelent meg Kiss Judit Ágnes tollából, középpontja a magyar történelem egyik legfontosabb és legfelemelőbb eseménye, az 1956-os forradalom és szabadságharc. Négy kamasz sodródik bele a történelem örvényébe, kérdéses, hogy állnak helyt a sebekkel, halottakkal, zűrzavarral borított valóságban. Az izgalmas kalandregény a Covid-válság idején erősítheti, hogy ha egy diktatúra is túlélhető, a pár hónapos online oktatás mégsem annyira elviselhetetlen.  

Fodor Marcsi–Neset Adrienn: Ötven elszánt magyar nő, Bookline Könyvek, 2018

A nők szerepe, fontossága a történelem alakulásában megkérdőjelezhetetlen és sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Ennek apropóján egy nagyon fontos könyvet ajánlanánk, amely ötven magyar nőt vonultat fel a történelem kifutóján. Nők, akik minden nehézséggel szembe mertek szállni és kitartottak a nem egyszer tiltakozásba ütközött véleményük mellett, hogy valami jelentőset és maradandót alkossanak. Lelkiismeretük és igazságba vetett hitük vezette őket. Komolyan, mi vezethetné az embert, ha nem a lelkiismerete és az igazságba vetett hite? Szent Erzsébet, Brunszvik Teréz, Teleki Blanka, dr. Orsós Zsuzsanna története bátorítást adhat minden fiatal lánynak és természetesen minden fiatal fiúnak is. Nagyon ötletes, hogy a múlt márványt érdemlő nagyságai mellett a köztünk élő „hősök” szintén helyet kaptak a könyvben.

Eric Walters: Nagyapa hegedűje, Pagony Kiadó, 2021

Tudunk élni a múltunk nélkül? Tarthatunk attól, hogy az elhallgatott múlt egy szép napon majd az ajtónkon kopogtat? A Nagypapa hegedűje című, kamaszoknak írt regény megkerülhetetlen kérdéseket vet fel. Történet a zenéről, egy holokauszttúlélő nagypapáról és az ő unokájáról, szeretetről, traumáról, összetartásról és összetartozásról. Finom hangolású, érzékeny és érzékenyítő, bátor és bátorító könyv. Nem csak kamaszoknak!

Ha inkább a történelmi filmek hoznak lázba, filmajánlónk neked szól!

Ajánljuk még:

Hat kutyás könyv, ami minden állatbarátnak jó ajándék lehet

Vannak emberek, akik bizonyos könyvek hatására döntenek úgy, hogy életüket szeretnék megosztani egy hűséges négylábúval, és vannak olyanok is, akik már meglévő kutyájuk hatására kezdenek velük kapcsolatos olvasmányokba. Mindenesetre a kutyás könyveknek örök rajongótábora van, amelynek én is tagja vagyok. A kedvenceimet ajánlom most: szerintem bármelyik kerül a fa alá, egy kutyabarát örülni fog.

 

Már követem az oldalt

X