4 friss verseskötet, amik segítik az őszi merengést
A tomboló kánikula után megjött az ősz verőfénye, melankóliája, esője, elcsendesedésre intő megannyi jele. A könnyed nyári olvasmányokat váltsa fel a vers most. Négy verseskötetet ajánlunk, amelyek tökéletesen alkalmasak a mindennapokban bekövetkező változások, krízisek, fordulópontok megértésére, jóleső elmélyülésre, életre, halálra, rímre.
Családtörténelem, cigányul – interjú a Mágó testvérekkel

Cigány, német és immár magyar nyelven is olvasható A szerencse kovácsai című kötet. Samuel Magó és Mágó Károly testvérpár novelláskötetéből rengeteget tanulhatunk a történelem nehéz időszakaiban tanúsított helytállásról, bátorságról, emberségről is. Többek között családlegendáriumról, a cigány nyelv helyzetéről és a porajmosról kérdeztük a szerzőket.

„Mindegyikünk valamilyen célzattal jött ebbe a világba” – Interjú Lakatos György hegedűművésszel
„Hiszek abban, hogy a zene az egyetlen olyan kifejezőeszköz, amellyel egy embert a szívén keresztül el tudunk érni” – vallja a számos elismerésben részesült és tanításban elhivatott Lakatos György hegedűművész. Pályakezdéséről, a tanításban betöltött szerepéről és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson debütáló egyedülálló, a cigányság kultúrájához kötődő zenei kompozícióról beszélgettünk. Interjúnk.
„Annál, hogy valaki szeret, sosem érhetsz el többet” - A világ legboldogabb embere című könyv írója szerint
Adott egy ember, Eddie Jaku, aki túlélte a holokausztot. Ha egész életében uszkve ennyit tett volna, akkor is csodálatot váltana ki, ő azonban nem dőlt hátra: bizakodást és hitet tanulhatunk tőle, hogy legyen akármilyen kilátástalan a helyzet, lássuk meg a reményt. Nemrég magyarul is megjelent, önéletrajzi elemekből felépített könyve az ő története: nekünk, értünk, a szebb és minőségibb életünkért.
„Adott volt, hogy csináljunk egy izgalmas, vibráló piacot az ország legjobb termelőivel” – Interjú Vajas Balázzsal
Itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kistermelői piacok és a családi gazdaságokból származó árukat kínáló boltok, amelyek a családias légkör mellett a környezettudatosságra is kiemelt figyelmet fordítanak. Vajas Balázzsal, az ötéves születésnapját ünneplő Pancs termelői piac és a Pancs boltok ötletgazdájával beszélgettünk a piacok közösségépítő erejéről, trendekről, és azt is megtudhattuk, mit nyert a Covid okozta válsággal.
Az elmúlás kies tájain át az életbe érkezünk meg, avagy ezért érdemes megbarátkozni saját halálunkkal
A halál rejtélye nagyjából az idők kezdete óta foglalkoztatja az emberiséget. A megértés szándéka a mai napig nem veszített az erejéből, ráadásul most, egy világjárvány kellős közepén aktuálisabb, mint valaha. Vincenzo Paglia érsek Nővérünk, a halál című könyvében a téma mélyebb értelmezésére vállalkozik. Általa részt vehetünk egy utazásban, amely az elmúlás kies tájain át vezet, hogy végül az életbe érkezzünk meg.
Érzékeny férfierő: egy könyv utánajárt, milyenek a valódi férfiak
Hol vannak a valódi férfiak? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy valódi férfi? Miután a hosszú ideig elfogadott férfimodellt érthető okokból manapság marginalizálták, adott a kérdés: hogyan, milyen elemekből építheti magát újra az erősebb nem képviselője? Anselm Grün bencés szerzetes könyve ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni.
5 frissen megjelent könyv, ami kiránt az egyhangúságból

A hétköznapokat hosszú ideje karanténban tartó járványhelyzet mindenkit arra kényszerít, hogy találja meg a négy fal között a hozzá legközelebb álló, minőségi időtöltést. Ajánlanánk öt fontos kérdésekkel foglalkozó könyvet, amelyek segíthetnek az élet újragondolásában és élvezetében.