Költők szent városa, a csodálatos Vilnius

Az észak Jeruzsálemének nevezett Vilniusról érkezésem előtt csak annyit tudtam, hogy Litvánia fővárosa, és én soha nem terveznék odautazni. De az élet annak rendje és módja szerint másképp intézte a dolgokat, és én annak rendje és módja szerint meghajoltam az akarat előtt. Nagyon kellemesen csalódtam, változatos kulturális örömforrást és felfedezést tartogatott a város, mintha egy évtizedekig járt világ alól hirtelen kibukkanna egy új, semmihez nem fogható másik földrész. Szubjektív beszámoló az ékszerdoboznál nagyobb, de a szokványos európai fővárosoknál kisebb Vilniusban.

„A férfiak apaságban való kiteljesedése nem meghaladott illúzió”

Tanulható az apaság – ezzel a gondolattal megerősödve zárom be Jesper Juul: Férfinak és apának lenni című könyvét. A felvetett kérdések és megadott válaszok töredékét hozom most elétek, részben szándékosan: nem akarok minden poént elsütni. Azt szeretném, ha ti is elolvasnátok ezt a kötetet! 

Gyógyító játszótereket tervez és közben házassági krízisekről mesél – interjúnk Kő Boldizsárral

Balatonföldvár, Szentendre, Nagycenk, Visegrád, Budapest – csak néhány település, ahol Kő Boldizsárral és fantasztikus játszótereivel találkozhatunk. A 3D-s mesekönyvként működő terek igazi szabadságot adnak szülőknek, gyerekeknek, és mint kiderült, az alkotónak is. Kő Boldizsárral most nemcsak művészetekről, de családi háttérről, házasságbeli krízisekről, alkoholizmusról és gyerekvállalásról is beszélgettünk.

„Ahogy nőnek a gyerekek, úgy fejlődik az apaság minősége” – Interjú Z. Kiss Zalánnal

A Pokolgép nevű zenekar gitárosaként ismert Z. Kiss Zalán és felesége két gyermeket nevelnek, egyikük, Csongi, autista. Az interjúban arra voltam kíváncsi, hogy amíg akad, aki ennél kisebb teherbírású helyzetből eszeveszetten elmenekül, addig Zalán hogyan nézett szembe az élet kínálta kihívással, majd ismerte meg az öröm új formáit. A látszatra erős, az érzékenységtől visszariadó férfi mítosza helyett a hétköznapok nehézségeiben helytálló, érzékeny és bátor férfi érdekelt.

„Többször álmodtam, hogy az oroszlán szájától rántom el a gyerekeimet” – Interjú Káli-Horváth Kálmánnal

Az állami gondozásban felnőtt, jelenleg a Református Cigány Szakkollégiumot igazgató író és festőművész Káli-Horváth Kálmán személyisége és munkássága régóta nagy hatással van rám. Csodálom meggyőződéses hittel párosult, a felemelkedéséhez hozzájáruló bámulatos erejét. Sokakban megütközést kelt a nem vér szerinti gyermek: Kálmán és Mariann két gyermeket fogadott örökbe, és a harmadik úton van. Őszintén vallja, hogy a gyerekvállalás a szeretet teljes megélését hozta el az életében, továbbá az önmegismerés új, különleges világokba vezető kapuit nyitotta meg.   

„Hozzáértés, lokális gondolkodás és kapcsolódás” – Interjú Hickersperger Nórával
„Számunkra az a legfontosabb, hogy ismerjük a termelőinket, tudjuk, hogy ki áll a termék mögött, hol, hogyan, miből készíti a finom és jó minőségű portékáit, szemben a nagyüzemi élelmiszerekkel” – mondja Hickersperger Nóra, a Csiribiri Termelői Bolt egyik tulajdonosa. A kezdetekről, a mikroközösség kínálta értékekről és értékteremtésről beszélgettünk vele.
„A teremtés nem a múltban van” – Interjú Sajgó Szabolccsal
Az idén hetvenéves Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, költő, a Párbeszéd Háza igazgatója. Szemlélhettem a csodát című interjúkötetében élete, pályája alakulása rajzolódik ki. A könyvről, a jóságról, a járványhelyzet alatt elvárható magatartásról is beszélgettünk vele.

Már követem az oldalt

X