„Ahogy nőnek a gyerekek, úgy fejlődik az apaság minősége” – Interjú Z. Kiss Zalánnal

A Pokolgép nevű zenekar gitárosaként ismert Z. Kiss Zalán és felesége két gyermeket nevelnek, egyikük, Csongi, autista. Az interjúban arra voltam kíváncsi, hogy amíg akad, aki ennél kisebb teherbírású helyzetből eszeveszetten elmenekül, addig Zalán hogyan nézett szembe az élet kínálta kihívással, majd ismerte meg az öröm új formáit. A látszatra erős, az érzékenységtől visszariadó férfi mítosza helyett a hétköznapok nehézségeiben helytálló, érzékeny és bátor férfi érdekelt.

„Többször álmodtam, hogy az oroszlán szájától rántom el a gyerekeimet” – Interjú Káli-Horváth Kálmánnal

Az állami gondozásban felnőtt, jelenleg a Református Cigány Szakkollégiumot igazgató író és festőművész Káli-Horváth Kálmán személyisége és munkássága régóta nagy hatással van rám. Csodálom meggyőződéses hittel párosult, a felemelkedéséhez hozzájáruló bámulatos erejét. Sokakban megütközést kelt a nem vér szerinti gyermek: Kálmán és Mariann két gyermeket fogadott örökbe, és a harmadik úton van. Őszintén vallja, hogy a gyerekvállalás a szeretet teljes megélését hozta el az életében, továbbá az önmegismerés új, különleges világokba vezető kapuit nyitotta meg.   

„Hozzáértés, lokális gondolkodás és kapcsolódás” – Interjú Hickersperger Nórával
„Számunkra az a legfontosabb, hogy ismerjük a termelőinket, tudjuk, hogy ki áll a termék mögött, hol, hogyan, miből készíti a finom és jó minőségű portékáit, szemben a nagyüzemi élelmiszerekkel” – mondja Hickersperger Nóra, a Csiribiri Termelői Bolt egyik tulajdonosa. A kezdetekről, a mikroközösség kínálta értékekről és értékteremtésről beszélgettünk vele.
„A teremtés nem a múltban van” – Interjú Sajgó Szabolccsal
Az idén hetvenéves Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, költő, a Párbeszéd Háza igazgatója. Szemlélhettem a csodát című interjúkötetében élete, pályája alakulása rajzolódik ki. A könyvről, a jóságról, a járványhelyzet alatt elvárható magatartásról is beszélgettünk vele.
„A könyveim csendben dolgoznak a háttérben” – Interjú Hartay Csaba íróval
A Szarvason élő, többkötetes Hartay Csaba író, költő nagysikerű Lerepül a hülye fejetek című kisregénye a kamaszkor egzotikumába röpíti vissza az olvasót, egy vadregényes kisváros és az éledező demokrácia őserdői közé. Számos érdekesség mellett a könyvről, az eltűnt idő nyomáról és Csalán Józsefről kérdeztük a szerzőt.
4 friss verseskötet, amik segítik az őszi merengést
A tomboló kánikula után megjött az ősz verőfénye, melankóliája, esője, elcsendesedésre intő megannyi jele. A könnyed nyári olvasmányokat váltsa fel a vers most. Négy verseskötetet ajánlunk, amelyek tökéletesen alkalmasak a mindennapokban bekövetkező változások, krízisek, fordulópontok megértésére, jóleső elmélyülésre, életre, halálra, rímre.
Családtörténelem, cigányul – interjú a Mágó testvérekkel

Cigány, német és immár magyar nyelven is olvasható A szerencse kovácsai című kötet. Samuel Magó és Mágó Károly testvérpár novelláskötetéből rengeteget tanulhatunk a történelem nehéz időszakaiban tanúsított helytállásról, bátorságról, emberségről is. Többek között családlegendáriumról, a cigány nyelv helyzetéről és a porajmosról kérdeztük a szerzőket.