Kult

Hány szögű a hópehely? Mitől (nem) színes a hó? – Téli hópehelykisokos

Az első hópelyhek minden évben megállásra késztetnek. Hiába fordul ugyanis a naptár decemberre (vagy már januárra), a tél valahol mégiscsak az első hóval kezdődik, s tart egészen a legelső hóvirág zöld fejének kibukkanásáig. De hol van az még… A tenyerembe hulló pelyhek alig adnak időt a rácsodálkozásra, néhány pillanat alatt vízzé változva folynak ki ujjaim közül. S bár minden évben találkozunk velük, a hópelyhek világa mégis még mindig számtalan titkot rejt, melyekbe csak finom szelídséggel közelítve nyerhetünk bepillantást.

A hópelyhek keletkezésére, teljességgel egyedi szerkezetük kialakulásának szabályrendszerére vonatkozóan a mai napig csak kevés biztos információval bír a tudomány. Keletkezésükhöz extrém hideg viszonyok szükségesek, amikor a mikroszkopikus méretű vízcseppek megfagynak, majd egy mag körül csoportosulva összetapadnak.

Bár nincsen két egyforma hópehely, alapszerkezetük mégis minden esetben egy hatszög formára vezethető vissza.

Kezdeti alakjuk a föld felé hullva a különböző hőmérsékletű és páratartalmú rétegeknek köszönhetően tovább alakul, az önálló pelyhek mellett összetett formák is kialakulhatnak. 

Az emberiség több módon is próbálkozott már a hó mesterséges „előállításával”, ilyen gyakorlat például, amikor a felhők magasságába mesterséges lecsapódási gócokat (pl. ezüst-jodidot) juttatnak. Indirekt módon hóképződés alapja lehet a magasba jutott por, korom vagy egyéb szerves anyag is.

A hó fehér színe a fagyott víz szerkezetének köszönhető, amely gyakorlatilag a teljes fényskálát képes visszaverni.

A történelem során azonban több esetben is előfordult, hogy színes hó hullott, aminek sok tévhittel ellentétben akár teljesen természetes oka is lehet. Egyes algák a havat piros, de akár zöld színűre is festhetik, míg a nagyobb viharok során a légkörbe került sivatagi por sárgára, narancssárgára festheti a hótakarót.

 

A hó színét az ember környezetpusztító tevékenysége is változtathatja. A légkörbe került por, korom, illetve egyéb kőolajalapú szennyeződéseknek köszönhetően a hó színe szürkére vagy akár egészen feketére is változhat… Sárga hóból nem eszünk! – tartja a mondás, a hó sárgaságát azonban nem kizárólag a vizelet okozhatja, az alatta lévő falevelek, esetleg sárga színű algák ugyanilyen színt kölcsönözhetnek neki.

A hópelyhek formáját nagyon sokan kutatták már, közülük is kiemelkedik a 19-20. század fordulóján élt Wilson Alwyn Bentley, aki mikroszkóp alatt több ezer hópehelyről készített gyönyörű fényképeket. Gyűjteményéért kattints ide! És egy kis gyors gyönyörködésért kattints a fotóra: 

Az egyedileg álló (nem összetapadt) hókristályok leggyakrabban hatszögletűek. A sugaras szimmetriájú szerkezet ágai elvben azonosak is lehetnek, alakjukat azonban a hókristály képződésekor folyamatosan alakuló mikrokörnyezet, valamint a lehullás során változó légköri rétegek is befolyásolják. Belátható, hogy két tökéletesen egyforma hópehely kialakulásának gyakorlatilag egészen minimálisan van csak esélye… 

Végezetül essen pár szó a hó csúszósságáról is, ami a jókedvű szánkózás és síelés mellett már csak azért sem elhanyagolandó, mert egy szánon való csúszáshoz 10-szer kevesebb energia szükséges, mint a kerekeken való guruláshoz! A csúszósság oka valójában igen egyszerű: a hó felső részecskéi a ránehezedő súly következtében megolvadnak, és az így megjelenő vízréteg csúszóssá válik. 

Ha te is a tél szerelmese vagy, talán érdekelhet téged a 21. századi szánkológia, a szánkóverseny mint olimpiai szám vagy néhány klassz, téli kirándulóötlet

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X