ZónánTúl

Téli kirándulóötletek: távol a város zajától és mégis közel ahhoz

Különleges helyek, páratlan kilátások. Ez a közös abban az öt helyben, amelyek alig egy óra távolságra találhatóak valamely magyar nagyvárostól, mégsem kell attól tartanunk, hogy tömegekbe ütközünk. Sapka, sál, kesztyű legyen kéznél, csakúgy, mint meleg öltözet, az élményről pedig a természet gondoskodik. 

 Borjúfő-szikla, Visegrádi-hegység

A Visegrádi-hegységben található természetes kilátópont, a Borjúfő-szikla felkeresése ideális program lehet a Dunakanyar és Nagymaros panorámájában gyönyörködni kívánók számára.

A 430 méter magasan sziklát legegyszerűbben a visegrádi bobpálya melletti parkolóból kiindulva érjük el, követve az országos kék sáv jelzést. A Sóstói-rétet elhagyva a kilátópontot egy kék háromszög jelzi, amelynek sziklateraszán nemcsak panoráma, hanem egy Wass Albert-idézet is vár bennünket.

A túra oda-vissza Visegrádról 6,5 km, nincs benne nagy szintemelkedés, sem útakadály, így családok számára is jó választás lehet ez a program, akár a Fellegvár látogatásával egybekötve.

Kinizsi-kilátó, Kab-hegy

A Kab-hegy neve a rádiózással forrt egybe, tetején ugyanis egy hatalmas adóvevő torony található. 2013 óta már nemcsak az éteré a főszerep, a kirándulók is gyönyörködhetek a pajzsvulkán tetejéről nyíló panorámában a borovi fenyőből készült Kinizsi-kilátó tetejéről.

A téli időszakban, amikor tiszta az idő és alacsony a légnyomás, a tíz méteres toronyból nemcsak a Bakony legmagasabb pontjáig, a Kőris-hegyig, valamint dél felé a Balatonig látni el, hanem egészen Kőszegi-hegységig, sőt Ausztria havas csúcsaiig.

Az országos kéktúra vonalán fekvő kilátótól nem messze találjuk az Úrkúti őskarsztot is, amely egyedülálló geológiai látványosságnak számít hazánkban, és az év minden szakában ingyenesen várja az erre látogatókat.

Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Bükk-fennsík

Hazánk legmagasabban fekvő és egybefüggő rétjeit a Bükk-hegységben, Bánkút közelében találjuk és Magyarország egyik leghidegebb területeinek számítanak. A 700-900 méteres magasságban lévő füves szteppék kialakulása az iparosodás idejére vezethető vissza, amikor is az üveghuták működtetéséhez tüzelőanyagra volt szükség.

A kivágott fák helyére nem telepítettek újakat, hanem állatok legeltetésére használták őket, ma pedig a Bükk kedvelt kirándulóhelyeinek számít a környék. A legegyszerűbben megközelíthető fennsíkok, úgy mint Faktor vagy Huta-rét, Bánkút közelében húzódnak, ahol a séta mellett szánkózásra is lehetőség nyílik a téli időszakban a sícentrum közelében.

 

Gortva-Jójárt-Nyikom kilátó, Mátra

A 764 méteres Nyikom-bércen álló kőtorony eklektikus stílusával jó eséllyel pályázhatna Magyarország egyik legfurcsább építményének címére. A 2015-ben átadott és a Mátra legfiatalabb kilátójának számító torony Pásztó és Mátrakeresztes felől egyaránt megközelíthető és menedékházként is üzemel.

Igazi különlegességét a háromszintes épületen belül találjuk, annak mennyezeteit ugyanis bibliai és ősmagyar jeleneteket ábrázoló freskók díszítik. A kilátónak nyitott része nincs, ám a 22 méteres torony ablakaiból a Tátra vonulatai mellett szépen kirajzolódnak a Csóványos, Visegrádi-hegység, valamint a Mátra-bércei, úgy mint Kékes, Ágasvár, Havas vagy a Galyatető. Az eligazodást, hogy melyik irányból pontosan mit láthatunk, helyszíni információs táblák és fotók is segítik. 

 

Cigány-hegyi kilátó, Mecsek

A Kelet-Mecsek őrszemeként magasodik 524 méteren a Cigány-hegyen egy szép kilátó, amelyet nemcsak télen, hanem az év minden szakában érdemes felvenni a dunántúli bakancslistánkra. A 2007-ben felújított, fémszerkezetű toronyhoz egy rövid, kissé kaptatós út vezet, ám erőfeszítéseink gyümölcse egy csodaszép, 360 fokos panoráma lesz a környező dombok és bércek hullámvidékére, köztük a Mecsek legmagasabb csúcsára, a Zengőre is.

A Cigány-hegyi kilátó aljában esőbeálló mellett egy tűzrakóhelyet és padokat is találunk, ahol az otthonról hozott elemózsiánkat, teánkat kényelmesen elfogyaszthatjuk. A túra után, ha időnk és energiánk engedi, érdemes felkeresni a közeli és festői szépségű Óbányai-völgyet is, amely Ferde vízesésével és Csepegő-sziklájával üde színfoltja lehet a Mecsekben tett kirándulásunknak.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X