Kult

5 film, ami majdnem megjósolta, milyen volt 2019

Emlékszel arra, amikor 4 évvel ezelőtt mindenki ki volt borulva azon, hogy a Vissza a jövőbe második, 2015-ben játszódó részének lebegő gördeszkákkal, önbefűző cipőkkel és más, menő vívmányokkal teli jövőjéből végül nem lett semmi? Mindjárt itt az év vége, ezért összeszedtünk 5 olyan filmet a múltból, amik részben sikeresen jósolták meg, milyen lesz a világ 2019-ben – de talán nem nagy baj, hogy nem az általuk elképzelt világban kell élnünk.

1. Blade Runner – Szárnyas fejvadász (1982)

Bizony, Ridley Scott neo-noir sci-fi thrillerében Harrison Ford 2019 novemberében kergeti a replikánsokat a töksötét Los Angelesben. Az általa űzött robotok sokkal jobban hasonlítottak egy igazi emberre azoknál, mint amikkel nekünk kell beérnünk (gondoljunk csak Sophiára, a világ legismertebb robotjára, akitől egyelőre messze nem várhatunk olyan monológokat, mint Rutger Hauertől a film utolsó jelenetében).

Sajnos egyelőre repülő autókat sem használhatunk a reggel fél kilences dugó elkerülésére,

bár az igaz, hogy a dróntechnológia fejlődésével talán már ez sincsen olyan messze, hiszen házhozszállításra néha már igénybe vesszük őket.

A fentiek ellenére Los Angeles lakói összességében a filmben látottnál egy kellemesebb, és sok szempontból fejlettebb világban élhetnek. Bár a környezetszennyezés ott is komoly probléma, azért a városból nem kellett millióknak elmenekülnie miatta. A hanggal vezérelhető virtuális asszisztenseinknek sem kell minden alkalommal bemutatkoznunk, ahogy Frank Deckard tette, mert gond nélkül felismernek minket maguktól is. Polaroid fotók böngészése helyett is elég a telefonunk kijelzőjét néznünk, és arról már ne is beszéljünk, mennyivel jobb ingyen Skype-olni, mint 1.25 dollárt fizetni egy rövid videóhívásért...

2. The Running Man – A menekülő ember (1987)

Ebben az Arnold Schwarzenegger főszereplésével (és nem mellesleg Stephen King könyve alapján) készült disztópiában az Egyesült Államok egy totalitárius rendőrállam. A kultúrát cenzúrázzák, és a lakosságot olyan tévéműsorokkal szórakoztatják, amiben elítélt bűnözők gladiátorként küzdenek az életükért. Az egyik ilyen show a A menekülő ember, amiben (nevéhez híven) a játékosoknak fegyveresek elől kell menekülnie – és teszik ezt általában kevesebb, mint több sikerrel.

Bár ilyen messze még egyetlen, most futó tévéműsor sem ment el, a film nagyjából sikeresen jósolta meg a valóságshow-k sikerének elképesztő növekedését.

A sors iróniája, hogy a film egy olyan világban játszódik, ahol a politika szorosan összefonódik a tömegek szórakoztatásával – a tévéshowban menekülő Schwarzenegger pedig később pont a történet helyszínéül szolgáló Kalifornia államnak lett a kormányzója. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy egykor az ország jelenlegi elnöke is egy realityben parádézott.

3. Akira (1988)

A japán Kacuhiro Otomo cyberpunk animéje a (szerencsére elmaradt) Harmadik Világháború után újjáépített Tokióban játszódik, ahol motoros bandák uralják az utcákat. Japánt a nyolcvanas években valóban ellepték a boszozoku szubkultúra tagjai (ekkoriban több tízezer motoros rohangált az országban keményen felpimpelt járművekkel, akik sokszor Molotov-koktélokkal és baseball-ütőkkel mentek neki akár a vétlen bámészkodóknak is), ezért a film készítésének idején logikusnak tűnt, hogy a jövőben is részei lesznek az utcaképnek. Azóta viszont a rendőrség bekeményített, ennek következtében pedig a vad motorosok száma jócskán megcsappant. Az ország hadserege sem nyerte vissza azóta a filmben látott erejét (legalábbis egyelőre), viszont az

Akira egy dolgot ijesztően pontosan jósolt meg:

ha minden jól megy, Tokió a valóságban is megrendezi majd a 2020-as olimpiai játékokat.

4. The Island – A sziget (2005)

Michael Bay filmjében Ewan McGregor és Scarlett Johansson azt a meglepő felfedezést teszik, hogy tulajdonképpen börtönben élő klónok, létezésük egyetlen célja pedig az, hogy a szerveiket egyszer gazdagok testébe ültessék át. Bár

a klónozás és a géntechnológia folyamatosan fejlődik, ilyen klóntelepekről egyelőre (és szerencsére) nincsen tudomásunk.

Ettől függetlenül a film sajnos megjósolt egy mára sajnos nagyon is valóságossá vált jelenséget: ha a nyugati világban nem is, de Kínában már mindennapos gyakorlat az elítélt bűnözők szerveinek felhasználása transzplantáció céljára.

5. Daybreakers – A vámpírok kora (2009)

2019-re a Föld lakosságának nagy része vámpírrá változik, akik a megmaradt embereket vérbankként használják. Akiket még nem kaptak el, azok a túlélésért folytatnak mindennapos küzdelmet, Ethan Hawke karaktere pedig egy mesterséges vérpótló kifejlesztésén fáradozik, mert az lehetővé tenné, hogy az emberek és a vámpírok békében élhessenek egymás mellett.

Bár Drakula és a vérszomjas haverjai (még) nem kergetnek ártatlan járókelőket az utcákon, a szintetikus vér kifejlesztésén a valóságban is keményen dolgoznak a tudósok. Egy csapat japán kutató pedig éppen idén számolt be arról, hogy ők már sikerrel megoldották ezt a problémát.

Ajánljuk még:

Tánccal a depresszió ellen – Ragoncza Imre táncművésszel beszélgettünk

Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni – szól a dudanóta szövege, és Ragoncza Imre tudja, mit jelent ez: profi néptáncos karrierje legaktívabb éveiben, fiatal férfiként érte utol a súlyos depresszió. Kórházba került, és nem is sejtette, hogy éppen a szakmája, a tánc által fogja tudni legyőzni betegségét. Mindennek már több évtizede. Imre azóta Szilágyi Edit pszichológus segítségével kidolgozott egy táncterápiás módszert pszichiátriai betegek számára, és tánctanítással tartja egészségben saját magát, illetve gyerekek egymás után felnövő generációit is.

 

Már követem az oldalt

X