Kult

10 gyerekkönyv, amivel garantáltan nem nyúltok mellé

Lenyűgöznek a szép könyvek és a tény, hogy kinyitva őket egyszerre hatalmas és színes lesz a világ, akkor is, ha a nappaliban ülünk a kanapén. A bűvészkedéstől a csángó meséken át, zászlók és dzsungelek birodalmába látogatunk ezzel a könyvajánlóval. 

Hajnóczy Soma- Kelle Botond: Elképesztő trükkök – hétköznapi tárgyakkal (HVG Kiadó, 196 oldal)

„Houdini a 19-20. század derekán élt, magyar származású, világhírű szabadulóművész a bűvészszakma egyik legkiemelkedőbb alakja...egy amerikai lapnak adott interjújából viszont kiderült, hogy sorsa gyerekkorában pecsételődött meg.”

Hiteles szerzőpárostól tanulhatnak a bűvészkedés iránt érdeklődő gyerekek néhány alaptrükköt ennek a könyvnek köszönhetően. Hajnóczy Soma kétszeres világbajnok bűvész, szinte a létező összes nemzetközi bűvészversenyt megnyerte, több mint 40 országban lépett már fel, szakmai konzulense, Kelle Botond pedig 17 éves korától foglalkozik bűvészettel.

Hogyan vágjunk el egy fülhallgatót és illesszük azt össze? Hogyan mutassuk meg jedi-erőnket? Hogyan lebegtessünk egy bankjegyet? Választ kaphatunk ezekre a kérdésekre ettől a szenvedélyes „varázsló párostól”, akik mindenféle kacifántos hozzávaló nélkül elsajátítható zsebtrükköket, partitrükköket, villámtrükköket mutatnak nekünk, lépésről-lépésre illusztrálva, előkészületi időt és nehézségi fokot skálázva, egy-egy plusz információval színezve azokat.

Zalka Csenge Virág: Széltestvér és Napkelte (Móra kiadó, 2020, 159 oldal)

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király és annak hét felesége. A hat idősebb feleség mind népes, jómódú családból származott(...). A legfiatalabb királynénak, Szunandának azonban nem volt senkije. Árva volt, szülők, testvérek, unokatestvérek nélkül, és a többi feleség folyton gúnyolta is emiatt.” 

2020-ban dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv Írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért, melynek aztán hamarosan megjelent A kalóz királylány című könyvpárja is. Ezekben a kötetekben régi magyar népmeséket gyűjt a szerző egy, a régiektől közérthetőbb nyelven úgy, hogy közben azok nem veszítenek értékeikből, fontos kérdéseik a sorok között maradnak. 

A legújabb (amúgy nagyon szép) kötet is hasonlóan igényes mesegyűjtemény, izgalmas történeteket tár elénk a világ minden tájáról. Szudáni, görög, spanyol, izlandi meséket olvashatunk, vagy éppen jemeni, bengáli legendákat rendhagyó családokról. Izgalmas módja ez is az utazásnak, egy-egy történeten keresztül kinyílik a világ, távoli kultúrákat, népek szokásait, hiedelemvilágokat ismerhetünk meg. Külön öröm, hogy mindegyik meséhez tartozik pár sor magyarázat, kiegészítés is. Ha ezt a kötetet választjuk, segítünk is: a könyv bevételének 100%-a gyermekotthonban élő gyerekeket támogat.

Micimackó mesegyűjtemény (Disney-Kolibri kiadó, 2020 / 304 oldal)

„Micimackó másnap reggel mézről álmodva ébredt. A könyvre állva könnyedén elért egy mézesbödönt a legfeleső polcon.
– Jaj nekem – mondta –, elfelejtettem megtanulni olvasni.”

Micimackó halhatatlan, és ez így van jól. Nehéz megállni, hogy ne vegyük kézbe ezt a kedves könyvet, mely nem kisebb dologról, mint a barátságról szól. Régi kedvenceink elevenednek meg a lapokon: Malacka, Tigris, Füles, Nyuszi, Bagoly, Kanga és Zsebibaba nagy, színes rajzokon köszönnek vissza, épp úgy, mint anno azt a mára világhírűvé vált, kultikus illusztrátor, Walt Disney megálmodta. Itt vannak hát, és olyanok, mint régen: szeretik egymást, együtt vannak, jókat esznek és nem kell nekik több a boldogsághoz. Mi se várjunk mást, mint kedvességet, magam részéről nosztalgiát, kisebbik fiamtól meg boldog felismerést, mikor meglátja a mindig éhes mackót: „Micakó!”

Minecraft térképek: Útmutató egy felfedező tollából (Bookline, 2019 /77 oldal)

„Lenyűgözött ennek a magaslati biomnak a kíméletlen szépsége, amit a távolból is jól láttam, hála a hihetetlen hegyvonulatoknak és lávazuhatagoknak. Első pillantásra egészen kopár területnek tűnt, de amikor megnéztem közelebbről, észrevettem, hogy a kő bővelkedik szénben és vasércben.”

A Minecraft minden idők legkelendőbb számítógépes játéka. 2020 májusára 200 millió példányt adtak el belőle, havi szinten 126 millió aktív játékossal rendelkezik. A játékosok egy blokkokból álló, pixeles, 3D világot fedezhetnek fel, felhasználhatják annak a nyersanyagait, eszközöket készíthetnek, házakat építhetnek, továbbá a játék módjától függően harcolhatnak számítógép vezérelte ellenségekkel, vagy együttműködhetnek más játékosokkal. A könyvben egy ilyen fanatikus Minecraft-felfedező megmutatja kedvenc helyeit, ahol kincsekre lelhetünk, és mint a bevezetőben elmondja, ő a felfedezések pillanatáért él, így a nagyalakú könyv is hatalmas térképeket rejt, bemutatva a Felszíni világot, az Alvilágot és a bányász-építészek legfőbb célját, a Vég dimenzióját.

Kóka Rozália: Aranytojás – Moldvai csángó népmesék (Fekete Sas Kiadó, 2019 / 232 oldal)

„Valamikor réges-régen, amikor a magyarok királyt akartak választani, összehívták a népeket. Szegényt, gazdagot, minden rendűt egyaránt. Mikor mind összegyűltek, akkor elengedték a táltosgalambot. Akinek a vállára szállt a galamb, az lett a király.”

Harminc, moldvai csángó magyaroktól gyűjtött mesét szemezett egy kötetbe Kóka Rozália. Varázs- és tündérmeséket, mondákat, legendameséket tréfás- és állatmeséket olvashatunk a ritka válogatásból. Hogy a gyerekek könnyen megértsék a legősibb magyar nyelven megszólaló történeteket, a szerző „kicsit megszelídítette” a mesemondók tájszólásait, némelyiket ismertebb, köznyelvi szavakkal helyettesítette. Aggodalomra semmi ok, a nyelvi emlékeket nem elengedve, a könyv végén van egy kis szótár az ismeretlen szavakkal.

Dödölle: Gyerekirodalom és hagyományőrző kalendárium szerk.: Lovász Andrea (Cerkabella Könyvkiadó, 2019 / 320 oldal)

„Van egy legenda, mely szerint valamikor régen Szent Balázs püspök imával mentette meg egy özvegyasszony egyetlen fiát, akinek halszálka akadt a torkára. Az asszony hálából ételt és gyertyát adott a püspöknek. Szent Balázst azóta tartják a gyerekek, különösen a torokbetegségben szenvedők védőszenjének.”

A rendhagyó könyv címe a Magyarország egész területén ismeretes ételről, a szegények eledeleként számon tartott dödölléről kapta címét. Ez az öröknaptár, szakácskönyv, játékgyűjtemény és irodalmi olvasókönyv, az év jeles napjaihoz kötődő ismertetőkkel, hagyományos ételreceptekkel, népszokásokkal, játékokkal és kortárs gyerekirodalmi szövegekkel üzen nekünk: legyen sok közös családi program, tanuljuk együtt újra az ünnepek rendjét!

Pepe sorozat  (Geopen Könyvkiadó)

„Pepét és Fifit elbűvöli a hárfa és a fuvola hangja. Oly légiesen könnyed mindkettő!”

Nagyon szeretem a Pepe zenélő sorozatokat, igazi kuriózum a gyerekkönyvek palettáján. A különböző országokban játszódó, rövid kis történetekben Pepe, a kutya hol Velencébe, hol Afrikába, hol Párizsba látogat, hogy zenéken és dallamokon keresztül fedezze fel a városokat.

A szép rajzokkal illusztrált könyv lapjain egy-egy részlet meg van jelölve, ha az ott lévő kis hangszóró ábrát megnyomjuk, egy jellegzetes hangszeren, egy ismert dallam részletei kísérik a történetet. A legújabb könyvekben Pepe az Operában néz körül, Afrika ütős hangszereivel vagy a nyolcvanas évek diszkó slágereivel ismerkedik.

Minden, ami MARVEL (Kolibri Kiadó, 2019 / 320 oldal)

„Loki, a cselszövés istene az egyik legnagyobb varázsló, aki valaha Asgardban élt, és egyúttal a leggonoszabb is. A fondorlatos istenség nem tudja megállni, hogy ne okozzon bajt, ne törjön hatalomra...”

Rengeteg információ, rajz és illusztráció, ez tömören az album, részletesebben pedig lehetetlen vállalkozás lenne mindent egyetlen kötetbe gyűjteni, ami MARVEL, ezért nem is egy teljességre törekvő karakterenciklopédia. Sokkal inkább kalauz a fősodorbeli Marvel-univerzumhoz, annyi, felbukkanásának időrendjében szereplő karakterrel, helyszínnel, járművel, fegyverrel és varázstárggyal, amennyi csak elfér 320 oldalon. Pókember, Hulk, Amerika kapitány, Fenegyerek, és sorolhatnánk még a világ egyik legnagyobb képregénykiadó vállalatának hőseit.

Tényekkel és izgalmakkal teli utazásra hív a hatalmas és súlyra is nehéz kötet (aki sokat tartja kézben, hasonlóképp izmos lesz, mint Vasember), a negyvenes és ötvenes évek első nagy Marvel-hőseitől, gonosztevőitől, cowboysztárjaitól és képregényszereplőitől a hatvanas évek ikonikus szuperhősein és gonoszain át napjainkig, miközben bepillantást enged a karakterek szuperereje, az általuk használt technológia és a főhadiszállásaik titkaiba.

Clive Glifford: Mesélő zászlók – Történetek és érdekességek a zászlók világából (Móra Kiadó /96 oldal)

Egy szép, sok illusztrációval tarkított könyv, mely a zászlók világát tárja elénk. De nemcsak a szűk értelemben vett országzászlókat mutatja be, hanem városok, tartományok és szervezetek trikolórjait vagy éppen a világ legmagasabbra tűzött zászlóit. A könyv végén egy nagy kihajtható melléklet és egy kvízoldal is várja a fiatal szakértőket.

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve (2014 Ciceró Könyvstúdió / 240 oldal)

„Amit itt most elmondunk, az mind azelőtt történt, hogy Maugli kivált volna a Szioni farkasfalkából, és mielőtt még bosszút állt volna Sir Kánon, a tigrisen. Azokban a napokban, amikor Balu a Dzsungel törvényére tanította. A hatalmas, komoly, öreg barnamedve el volt ragadtatva élénk észjárású tanítványától.”

A rengeteg kiadás közül a legfrissebb ez a Varró Gábor és Varró Dániel friss fordításában, Békés Rozi finom illusztrációival megjelent kötet, ami bár hat éve nyomja a polcokat, még mindig zseniális. Nem lehet könyvtár teljes Kipling leghíresebb története nélkül. Maugli, Bagira, Balú és a farkasok egysége a dzsungelben teremtődik meg, olyan írói bravúrral és mítoszi hangulattal körbevéve, hogy vétek lenne nem megismertetni a gyerekekkel. Főleg azért is, mert ritkák az ilyen igazi értelemben vett örökérvényű kalandmesék, melyek magukkal rántanak, és mint az indák, finoman, lassan tekerednek körénk, hogy behúzzanak minket egy varázslatos, számunkra egzotikus világba, ahol az állatokon kívül csak egy felsőbbrendű lény él, a Dzsungel ura, a kis embergyerek Maugli.

Ajánljuk még:

8 IFJÚSÁGI REGÉNY, AMI MINDEN KAMASZT KÖNYVMOLLYÁ TESZ
TÖBBET ÉS MÁST: ÍGY OLVAS A VILÁG 2020-BAN

„Sok szó esik neves férfiakról, de a nők háttérbe szorultak” – Híres nőkről írt mesekönyvet Kertész Edina
A gyerekeknek szükségük van példaképekre. Nőkre és férfiakra egyaránt. Ahogyan a meséknek is óriási feladatuk van a kisebb korosztály mindennapjaiban. A kettő zseniális ötvözése az a gyermekkönyvsorozat, amely példaértékű, kimagasló teljesítményt nyújtó, magyar hírességekről szól. Kertész Edina a nőkre fókuszált, s így születtek mesék világklasszis, magyar női alakokról. 

 

Már követem az oldalt

X