Kult

8 ifjúsági regény, ami minden kamaszt könyvmollyá tesz

Nem vitás, rengeteg nagyszerű ifjúsági regényt adott a világ már nekünk: többek között Stevenson Kincses szigetét, Fekete István regényeit, Verne kalandregényeit, James F. Cooper Nagy indiánkönyvét, Sue Townsend Adrien Mole-ját, Michael Ende Végtelen történetét, Rowling Harry Potter sorozatát. Most olyan javarészt kortárs könyveket válogattunk, amiket a megkérdezett 12-15 évesek szerettek olvasni könnyed, humoros stílusuk vagy számukra aktuális témáik miatt.

Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak 1. – A villámtolvaj

„Anyával akartam lenni a kis lakásunkban az Upper East Side-on, akkor is, ha állami iskolába kellett járnom és el kellett viselnem az utálatos nevelőapámat, meg az idióta pókerpartijait... És mégis, akadt néhány dolog, ami hiányzik majd a Yancytől távol. Az erdők látványa a távolban, a Hudson folyó, a fenyőfák illata... és a mitológia órák is hiányozni fognak.”

Mikor megkérdeztem fiatal tanítványaimat, milyen olvasmányokat ajánlanak ebbe a könyvajánlóba, a Percy Jackson könyvek minden esetben elhangzottak. Riordan – akit ma már csak az amerikai Rowlingnak neveznek – könnyed, laza és humoros stílusával eddig fiatalok millióit vette le a lábukról.

Ez a rész, melyben a világ teremtéséről és az ókori istenek leplezetlen és vicces bemutatásáról szól, különösen jól sikerült. A 12 éves főszereplőt, Percyt kirúgják a suliból, mert megvédi barátját és szemtelen a kötözködő angoltanárnővel szemben is. Időközben kiderül, hogy ő maga egy modern félisten, aki szarkasztikus humorával, kiszólásaival fűszerezve avat be minket a görög istenek legféltettebb titkaiba. A sok helyen iskolai segédanyagként is alkalmazott négyszáz oldalas regény segítségével a fiatal olvasók szórakozva és észrevétlenül tanulják meg az ókori mitológia nagyjainak neveit. A történet folytatása A szörnyek tengere.

Tonke Dragt: Levél a királynak

„Jól figyelj – folytatta a lovag – rövid leszek, mert már nincs sok időm...ez a levél Unauwen királynak szól és rendkívül fontos...azonnal indulnod kell, már épp elég  időt vesztegettünk. Nyugat felé kell haladnod, először át az erdőn, aztán tovább a Kék-folyó mentén, míg el nem éred a forrást...ott lakik egy remete, tudni fogja, hogy én küldtelek...”

Ötvenöt év kellett, hogy magyarul is olvashassuk az 1962-es megjelenése óta sikerlistás lovagregényt, melyet már több mint húsz nyelvre fordítottak le. Az izgalmas, olvasmányos, 552 oldalas kötet nem teketóriázik, rögtön egy morális dilemma elég állítja jellemes főszereplőjét, a 16 éves Tiurit: ahhoz, hogy lovaggá üssék a saját lelkiismerete ellen kellene fordulnia.

 

Mi volna a helyes megoldás? Becsület, tisztesség, hűség, bátorság – a 21. században meg-megkopó erények, fontos értékek jelennek meg a sorok között, miközben Tiuri egy titokzatos Fehérpajzsos Fekete Lovag megbízatását teljesíti: el kell vinnie egy levelet a szomszédos birodalom királyának. Ahogy az már csak lenni szokott, kalandok, izgalmak, megpróbáltatások várnak a fiatal srácra. A könyv szerzőjét irodalmi munkásságának elismeréseként 2001-ben lovaggá ütötték.

Csukás István: Nyár a szigeten

„– Üdv, Cézár, a túri morák neked szalutálnak! 
Bádogos szájában megállt a falat, a fejét forgatta idegesen. 
– Mi, mi? Mi az a túri micsoda? 
Szinyák lehuppant mellé. 
– Így köszöntötték a légiósok Cézárt, szabad magyar fordításban! A bátyámtól tudom, humán gimibe jár. Akarod hallani latinul is? Ave Caesar, morituri te salutant! Hja, öregem, a klasszikus műveltség!”


Az első szülők nélküli nyaralás minden gyerek számára maradandó élmény. Amikor már egyre több dolgot engednek meg az ősök, egyre szabadabb az élet és még nem korlátoz a munka, és egy nyár csak a szórakozásról szól. A könyvben hat fiú nyaralását kísérhetjük végig, akik

feltérképeznek egy ismeretlen szigetet, vérre menő számháborút vívnak egymással, és küzdenek az árral.

Kedvesen, átélhetően kalauzol minket a gyerekkori örömök és a felnőtté válás, a természet tiszteletének körébe az író. A humorosan megírt nyári kalandok elolvasása után mindenki csak egyet akar majd: a Dunánál sátrazni nyáron a haverokkal. Nem véletlenül készült a sikerregényből film: Le a cipővel címmel.

Lipták Ildikó: Csak neked akartunk jót

„Emlékszem, hogy meg voltam rettenve, amikor anyu mondta, hogy Besnyőre fogunk költözni. Azt hittem az egy másik település, valahol jó messze innen és el kell hagynom az iskolámat, de aztán kiderült, hogy csupán egy városrész...amikor összejöttek egy ideig nagyon fel volt dobva, amiért talált magának valakit, de aztán elkezdett szorongani, hogy túl öreg hozzá, mivel a Zsolti négy évvel fiatalabb, ezért egy ideig alig evett, hogy vékonyabb legyen. Pedig ettől csak a kilói száma csökkent, nem az éveié.”

Van olyan ember, aki legalább egyszer nem hallotta a címben szereplő vérlázító mondatot szüleitől, tanáraitól, ismerőseitől? Lipták Ildikó tiniknek szóló regényének már a címe is mélyre nyúl, hát még a történet, melyben az albérletről albérletre költöző tinilány és az őt egyedül nevelő anyukája új szerelmét vagyis „új apukájának” szokásait, otthonát, szüleinek friss kapcsolatát próbálja megszokni. 

A 130 oldalas könyv hűen tükrözi a tizenhárom éves okos lány, Lilla belső bizonytalanságait, gondolatmeneteit, szorongásait, idegesítő nevelőapja idétlen vicceit, a suli és az osztály kegyetlen hierarchiáját. Egy nap eltűnik bőrdzsekije és mivel a keresés során több diáktársával és tanárával is kénytelen beszélni, lassan rájön, még egy ilyen helyzet sem, de igazából semmi sem csak fekete vagy fehér. Végül aztán lassan helyükre kerülnek a dolgok ebben a zűrzavaros, érzelmileg káoszos időszakban. 

Zágoni Balázs: Fekete fény 1. – A gömb

„Amióta az eszemet tudom, mindig kérdezgettem apától, hogy miért van fallal bekerítve a város. Ahogy nőttem, apa más ás más választ adott...”

Ez a regény tulajdonképpen egy magyar tini-disztópia, modern hangvételű kalandregény. Története nem mondható könnyednek, mégis rengeteg fiatal olvasót szippantott magába. 

Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság. A gyerekek öröklik szüleik adósságait, ezért csak egyetlen módja van, hogy az ember ne legyen haláláig a luxust nyújtó Város szolgája: ha csatlakozik a falon kívüli kolóniák egyikéhez, melyekben viszont zordak és unalmasak a hétköznapok. A tizenhárom éves Vik egy gombászkolóniában él, az egy évvel idősebb Ajla pedig a Városban. A fiú minden nap a túlélésért küzd, a lánynak sejtelme sincs, mi történik a falon túl. Mielőtt a sorsuk összefonódik, Vik találkozik a rejtélyes eredetű Gömbbel, és ez örökre megváltoztatja az életét. (Már a könyv második része is megjelent Odaát címmel).

Jeney Zoltán: Rév Fülöp trilógia- Balatóniai lovagregény / Rév Fülöp Fajszföldön / Rév Fülöp és Nyár Lőrinc

 „A legnagyobb meglepetés csak akkor következett, amikor elfoglalták helyüket...Fülöpnek kihoztak egy púpozott tál ínycsiklandozó tördemicet, Ádándnak egy csillogó kérgű mazsolás gulácsot, Vaszinak pedig petrezselymes békacombot, jó fokhagymásan...”

Jeney Zoltán ál-lovagregénye már sok iskolában kötelező olvasmány. A Balaton-imádóknak való történet kerek, nincs túlbonyolítva, és a nevek mind ismerősek valahonnan (legalábbis Gyenes és Diás biztosan). Az író szívesen és jól játszik a szavakkal, a lovagi kort pedig nemcsak a történet és az olyan erények, mint a barátság vagy a bátorság, hanem a borító régi krónikás iniciáléja is visszaidézi.

 

Rév Fülöp bejárja a színes és izgalmas Balatóniát Ádánd lovaggal, Vaszival és Monosszal a lóval, mert Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Az elmaradhatatlan szerelmi szál is megjelenik Akarattya hercegnő képében. A második és harmadik részekben Fülöp Fajszföldre látogat, ahol kiderül, hogy mit csinál egy Királyi főkajár, vagy mi az a tördemice, mi lesz, ha jönnek a siófok, majd kiderítik, hogy miért apad a Balaton vize.

Nagy Ádám–Trencséni László-Veszprémi Attila: A Pál utcai küldetés

„A gyűlés után Bokával és Csónakossal ballagtok a Pál utcába. Befordultok balra a Mária utcába, az Üllői út felé. Még világos van, a fák levelein csillog a napfény, a kapualjakban macskák mosakodnak. Csónakos most nem fütyül. Boka sem szól egy szót sem...amikor hazaérsz, szüleid észreveszik rajtad az izgatottságot. Kell valamit tenned, hogy ne faggassanak: Ha azt mondod neki, hogy aludnál vacsora előtt, lapozz a 9.oldalra. Ha azt mondod, valami dolgod van odakint, lapozz a 106.oldalra!”

Ha sokszor úgy éreztük a Pál utcai fiúk olvasása közben, hogy Molnár Ferencnek máshogy kellett volna alakítania a történetet, itt az idő, hogy kezünkbe vegyük az irányítást! Ebben az interaktív könyvben az olvasó választ: Elmegy-e a Füvészkertbe? Lenne-e a Pál utcaiak vezére? Átállna-e a vörösingesekhez vagy feláldozná-e az életét a Grundért? Nem könnyű kérdések, ds vajon mi vár ránk, ha letérünk a molnári útról? 

Roald Dahl: Danny a szupersrác

„Az én apám a legjobb autószerelő a világon. Sok-sok mérföldnyi távolságból is idehozzák az elromlott kocsikat, pedig volna közelebb is garázs, akárhány. Apám szívből szereti a motorokat. „A benzinmotor kész varázslat – mondta egyszer nekem. – Képzeld csak el: vesz az ember ezer különféle fémdarabkát, s egy bizonyos módon összeszereli, aztán megitatja egy kis olajjal, benzinnel, elfordít egy kapcsolót, és akkor az a sok-sok fémdarabka egyszeriben életre kel, zümmög, duruzsol, dübörög, s az autó kerekei megperdülnek és forognak, forognak, fantasztikus sebességgel…Nem is történhetett másképp: én is belehabarodtam a motorokba meg az autókba...”

Bensőséges kisregény egy egyszerű körülmények között élő, de annál boldogabb, egymással szoros kapcsolatban álló apukáról és fiáról, Dannyről. A gyerekszemszögből elmesélt történet kedves és őszinte hangvételű, nemcsak Danny, apukája is példaértékűen él: minden este olvas fiának és vacsorára is finom ételeket főz. Egyetlen titok veszi körül csupán: esténként olykor eltűnik.

A fiút hajtja kíváncsisága, így izgalmas kalandok árán, de apja után ered a közeli erdőbe az éjszaka közepén, hogy fény derüljön a szeretett szülő fura hobbijára, a fácán-orvvadászatra. Az apuka a gazdag és pökhendi földbirtokos Mr. Hazell madarait lopja el, és osztja szét a falubéli barátai között. Az egyik kedvenc íróm ebben a könyvben sem hagyja magára a tiszta szívű gyermekeket, Dannyék szűkös, de otthonos lakókocsijában szeretet honol, és a „a legeslegcsudálatosabb az, hogy tudom, ha elalszom, apám akkor is ott lesz, ül a széken a tűz mellett, vagy fekszik odafent a priccsén.”

Képek forrása: pixabay

Ajánljuk még: 

SOPHIA LOREN 86 ÉVESEN IS ELVISZ A HÁTÁN EGY FILMET, DE KÁR A KIHAGYOTT ZICCERÉRT
„MINDENKI SZÁMÁRA VALÓSÁG, KIVÉVE AZT, AKI MEGÉLI”– VERSEK, AMIK ÚJ MEGVILÁGÍTÁSBA HELYEZIK A
AZ ÉDES ANNA TÖKÉLETES ILLÚZIÓJA: UTAZÁS A TÖRTÉNELEMBE

 

Már követem az oldalt

X