Az Édes Anna tökéletes illúziója: utazás a történelembe

„Magyarországon még nem volt példa ilyen típusú kiállításra, 360 fokos térvetítésre” – osztja meg a Petőfi Irodalmi Múzeum Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényét feldolgozó kiállítás kurátora, Parádi Andrea. A különleges tárlat részleteiről itt olvashattok.

Báró Nopcsa Ferenc nyomában.

 

Valahol, valamikor volt egy első közülünk, akit jó lenne megtalálni és felfedezni. De megállapítható-e még, hogy ki-mi volt az első magyar élőlény? Ebben a filmben nem kevesebb a tét. 

Marcsi egyik kedvenc zöldsége a spárga, így megpróbálkozik otthon is a termesztésével. Megmutatja, milyen lehetőségeink vannak, és mire van szüksége a spárgának ahhoz, hogy sikeresen növekedni és teremni tudjon. A munka végeztével egy karalábéfőzeléket készít, ami ilyenkor, kora nyáron a legfinomabb zsenge, friss karalábéból. 

Marcsi ezúttal a virágoskertben tevékenykedik. Megmutatja gyönyörűen virágzó rhododendronjait és azáleáit, és elmondja, miképpen gondozza őket, hogy minden évben virágba boruljanak. Az is kiderül, mi az a Chelsea chop, és milyen növények esetében érdemes alkalmazni. Az epizód második felében pedig elkészíti kedvenc rakott karfiol receptjét. 

Marcsi ezúttal az üvegházban dolgozik , és mivel rengeteg kérdést kapott ezzel kapcsolatban, ezeket is megválaszolja.

A munkálatok után pedig készít egy fantasztikus, négysajtos gnocchit.

A tél folyamán Marcsi batátapalántákat nevelt, most pedig eljött az ideje, hogy kiültesse őket a permakultúrás ágyásba. Mivel ez egy fagyérzékeny növény, érdemes biztosra menni az ültetésnél, és mindenképpen megvárni a tavaszi fagyok végét, így Marcsi is kivárt, hiszen idén rendkívül szeszélyes az időjárás. A munka végeztével egy igazi vendégváró fogást mutat, ugyanis pitát készít, amit megtölt friss zöldségekkel és érett kecskesajttal. 
A palántákat ÍGY készítette Marcsi, később pedig ÍGY dolgozott velük.