Az Édes Anna tökéletes illúziója: utazás a történelembe

„Magyarországon még nem volt példa ilyen típusú kiállításra, 360 fokos térvetítésre” – osztja meg a Petőfi Irodalmi Múzeum Kosztolányi Dezső Édes Anna című regényét feldolgozó kiállítás kurátora, Parádi Andrea. A különleges tárlat részleteiről itt olvashattok.

Báró Nopcsa Ferenc nyomában.

 

Valahol, valamikor volt egy első közülünk, akit jó lenne megtalálni és felfedezni. De megállapítható-e még, hogy ki-mi volt az első magyar élőlény? Ebben a filmben nem kevesebb a tét. 

Komoly gondok akadtak a mennyezet vakolásakor, ráadásul a megoldás sem egyértelmű egyelőre. Lenne ötletetek? Segítsetek Norbinak, írjátok meg nekünk, mi lehet a gond! Jöhetnek a tippek kommentben, emailben, palackpostán – bárhogyan, csak hadd lendüljenek túl az építkezés első nagy kudarcán a fiúk.

Marcsi megmutatja legújabb építményt a kertjében, a dupla komposztálót. Természetesen a recept sem marad el, Marcsi konyhájában ezúttal cukkiniprósza készül. 

A lépcsők elkészülte után már csak az oszlopoknak kellett a helyükre kerülni a kalaznói tornácon. Míg ezt a feladatot sikerült teljesíteni, egy kisebb állatkísérletet és némi restaurátori munkát is végzett a csapat.

Tudtátok, hogy az epret a lehető legjobban úgy lehet szaporítani, ha néhány évet rászánunk, és négy ágyást is befogunk? Marcsi ennek titkáról beszélt a mai epizódban. Végezetül egy fantasztikus, barackos krémlevest is készített, mégpedig vajkaramellás ízesítővel és pirított kesudióval. 

Kalaznón a régi tervek szerint kezdték újraépíteni a lépcsőt, ami a főházba vezet. És bár a munka jó egy napot igénybe vett, az eredményért megérte! Aztán a kert titkairól és a kisház jövőbeni sorsáról is hallhattunk.

Borbás Marcsi megmutatja, milyen tökféléket vetett idén. Megtudjuk, hogyan segíthetjük a beporzók munkáját a bőséges termés érdekében, és az is kiderül, miként érdemes gondozni ezeket a növényeket az ősz folyamán. Marcsi konyhájában ezúttal rakott patisszon készül.