Kert

„Sírtak a fák, és mi megettük a könnyeiket”

Macskaméz, macskakönny vagy éppen koldusméz – mindegy, hogy nevezzük, a mézga nemcsak a fát gyógyítja, hanem talán minket is. Például egy letűnt gyerekkor emlékével.

Gyerekként izgalmakat kereső szemmel figyeltem a természetet. Minden érdekes volt számomra. A virágok nyílása, a falevelek hullása, a hangyák sorakozása, ahogy cipelték a morzsát, vagy az elpusztult rovarokat. Talán emiatt az örökké kereső, titkokat kutató látásmód miatt vettem észre minden apró részletet magam körül. Például azt, hogy amikor sebet ejt valami éles szerszám a fákon, akkor azok gyantás könnyeket ejtenek. Nem szabad bántani a fákat, mert fáj nekik – hittem akkor, és mondtam később gyerekeimnek is, amikor kicsik voltak. 

Egykor, kisiskolásként sokat simogattam azokat a könnyeket, és ha szerencsém volt, olyan állapotban találtam rájuk, amikor még nem szilárdultak kőkeményre. Amikor még le lehetett választani őket a fáról gyerekkörömmel is, hogy aztán tapintani, gyúrni, morzsolgatni, meg szagolgatni, sőt kóstolni lehessen.

A felnőttek engedték, hogy bele-belekóstoljunk mi, gyerekek a fák könnyeibe, a mézgába, vagyis a macskamézbe, ahogy néha tréfásan hívták a fa gyantáját.

Édeskés alapíze van, és attól függően változik a zamata, hogy melyik fából szivárgott elő. Én a cseresznyefáról kapargattam le legtöbbször, de a barackfán is gyakran találtam, és nem csak a fa metszése nyomán. Szerettem nagyon annak idején. Különleges ízélmény volt, pedig lehet, nem lett volna szabad mégse azzal játszani, kóstolni. De sose lett semmi bajom tőle. A mosatlan, nyári naptól felforrt paradicsom mellé ez a kis elkanászodás is belefért, bírta akkoriban a gyomrom, ahogy a papsajtot is, amit csak úgy kiszakítottuk a réten a levelek közül.

De mi is az a mézga?

A mézga a fakéreg nyílásain kiszivárgó sárgás, ragacsos, nyúlós, áttetsző, a levegőn keményre száradó anyag. Sokféle névvel illették, illetik ma is: hívhatjuk macskaméznek, koldusméznek, mézgagyantának, famézgának, gyantagyöngynek, gyantakönnynek, mézgakönnynek, de akár facsipának is. 

A fenyők gyantáját ismerjük leginkább, de a mézgaképződés más fákra, a csonthéjas gyümölcsfajokra – sárga- és őszibarack, cseresznye, meggy, mandula, szilva – is igen jellemző. Szénhidrát, fehérje, különböző szerves savak (többek között arabinsav) összessége, amely tartalmaz még cserzőanyagokat valamint szín és illatanyagokat is. Jellemzője, és ez (is) megkülönbözteti a fagyantától is, hogy vízben jól oldódik. 

A szakemberek szerint a mézgásodás nem betegsége a fának, hanem egy látványos (és illatos) tünet, aminek sokféle oka lehet. Például a fa magas vízfelhalmozása állhat a háttérben, vagyis mikor a fa sok plusz vizet raktároz el (magas talajvízszint okán), berepedezik, és a repedésekből szivárogni kezd a mézga – mint egy sebet takaró-gyógyító anyag. A metszés is hozhat mézgásodást, ahogyan a jégverés, a vihar is okozhat szinte láthatatlan sérüléseket, sőt a rovarok kártevése, rágása nyomát is fagyantával, mézgával zárják a fák.

Mivel a mézgásodás a fa egyfajta védekező mechanizmusa, így nem a mézgásodástól kell félteni növényeinket, hanem attól, ami miatt a fa védekezésbe kezdett.

A mézgásodás önmagában nem okozza a fa pusztulását, legalábbis nem azonnal, de fán keletkezett és megszilárdult mézgát el kell távolítani. Egészen az egészséges részig be kell metszeni és kikaparni, kanyarítani a macskamézet teljesen. Ezután speciális sebkezelő szerrel kell bekenni a sérült, mézgásodó fát. Régen állítólag sóskával, meleg sós oldattal kezelték a sérült részt.

A népi gyógyászatban is szerepet kapott annak idején: köhögés és láz csillapítására, valamint sebek fertőtlenítésére is alkalmazták. Ne feledkezzünk meg róla mi sem – bárhány évesek legyünk is!

Ajánljuk még:

Mi hiányzik ebből a desszertből? Egy kis Piroska Szörp! (x)

Gyermekkorunk legkedvesebb ízei többek között attól maradnak örökéletűek, mert nemcsak tányérok és poharak csengése kíséri őket emlékezetünkben, hanem megannyi feledhetetlen pillanat is, kedves mozzanat, nagyszerű találkozások és persze az a sokféle variáció, amelyben élvezhettük őket. Egy igazi nagymama konyhájában a szörp például nemcsak szódával kelt életre, de sütemények, desszertek, jégkrémek és zselék hozzávalójaként is belopta magát a szívünkbe. Az élet és a szeretet ízét érezhettük minden cseppjében. Éppen ezt az élményt nyújtják a változatos formában felhasználható Piroska Szörpök is – nosztalgikus hangulatban mi is készíthetünk belőle sokféle finomságot. Hoztunk néhány ötletet az otthoni kísérletezéshez. (x)