Kert

Savanyított bimbó, szárított gyógytea – Ne csak nézd, használd is a margarétát!

Ha lerajzolunk egy virágot, az általában a margarétára hasonlít. Még aki nem ismeri a virágokat közelről, az is hasonlót fog rajzolni, legfeljebb a nevét nem ismeri. Sárga a közepe, fehérek körben a szirmai, levelei hosszúkásak – és készen is van a margaréta! Ami még finom is lehet!

„Szeret – nem szeret, e báj a mennyekből ered” – írta Goethe a Faust romantikus virágjelentében. Innen kapott szárnyra a sziromtépkedős szerelmi jóslás, melyet a kisleányok pendelyes korukban elsajátítanak, és aminek már számos online változata is megjelent.

Az őszirózsafélék családjába tartozó növény árokpartok, útszélek növénye, régebben a mezei csokrok egyik kötelező eleme volt a kék búzavirággal és a pipaccsal együtt. Az utóbbi évek virágdivatja visszahozta régi szépségét, és a romantikus, vidéki hangulatot árasztó esküvői dekorációk egyik fontos és roppant bájos virágkellékeként tisztelhetjük manapság.

Kerti változatai között sokféle hibrid fajtát találunk, melyekből kiválaszthatjuk a nekünk leginkább megfelelő változatot: alacsonyabbat, magasabbat, árnyéktűrőbbet vagy éppen tűző napra valót. Legnépszerűbb az óriás margitvirág, mely akár egyméteresre is megnőhet. Lándzsás, fogazott leveleivel vigyázzunk, mert az arra érzékenyeknél az érintése allergiás reakciót válthat ki! Virágzáskor hófehérbe öltözködik, ezért is az évelőágy pompás dísze nyár közepén. A törpefajták akár cserépben, akár a balkonon is nevelhetők.

Virágai önbeporzók: legyek, méhek, rovarok, pillangók segítenek a megtermékenyítésben. A margarétavirágon billegő pillangó kedvelt és türelmet igénylő fotótéma. A megtermékenyült mag kaszattermés – az általános iskolában tanulhattunk erről. A szél viszi tova, vagy a magokat elfogyasztó állatok ürülékével terjed messzebbre – így már nem lehet meglepő, ha olyan helyen bukkanunk tavasszal üdén viruló margaréta-tövecskére, ahová nem ültettük, nem vetettük.

Felhasználása is sokoldalú lehet.

Egyes helyeken a margaréta bimbóját savanyítják:

fermentálással vagy ecetes-fűszeres felöntőlébe rakva érlelik. A kapribogyóhoz hasonló módszerrel készült savanykás bimbókat előételként vagy salátákhoz fogyaszthatjuk. Az egyik legfinomabb változatának receptjében a borecetbe mustármag, fekete bors és a tárkony zamata simul össze a bimbók csöppet kesernyés-savanykás ízvilágával. Legalább 2-3 napon át érleljük sötét, hűvös helyen, hogy az ízek alaposan átjárják.

A népi gyógyászat gyomorbántalmak és menstruációs panaszok esetén ajánlja teáját, de használatával legyünk elővigyázatosak, ha bármilyen allergia gyanúja is felmerült fészkesvirágzatúakkal kapcsolatban!

Hozzá színeiben és formában hasonló az őszi margitvirág, amely finom illatával, kellemes habitusával az évelőkertek kedvelt virága. Gyógynövényként is elismert, ezért érdemes néhány tövet ültetni a kertbe ebből is.

Külön közel áll a szívemhez amiatt, hogy időnként megjelent családunk történetében is. Gyermekkorom első farsangján margarétának öltöztettek a szüleim, anyukám varrta a ruhámat. Épp nemrég került elő egy megsárgult fotó. Emlékeimben csak annyi maradt meg, hogy a hatalmas iskola még hatalmasabb zsibongójában fel kellett állni a dobogóra, és egy ismeretlen tanító néninek a mikrofonba mondani, mi is vagyok. Nem jutott eszembe a margaréta… csak annyi, hogy virág. Anyukám nagyon mérges volt, én meg hazáig ismételgettem magamban: margaréta, margaréta. Amiről aztán évekkel később megtudtam, hogy nagymamám, majd anyósom kedvenc virága is éppen ez. Utóbbi szerencsére nyár végén ünnepli név- és születésnapját, így minden évben picit más margarétacsokorral örvendeztetjük meg, hiszen egészen más karaktert kap a csokor, ha finom fátyolvirággal kötjük össze, vagy ha néhány színes pillangóvirággal vagy rézvirággal ötvözzük romantikus kompozícióba.

Egy régi nyáron pedig úgy alakult, hogy segítségre szorultam a háztartásban. Évát ajánlották, aki hetente egyszer kerékpárral érkezett. Hatalmas margarétacsokrot hozott kertjéből. Serényen takarított, dalolva vasalt, derűt és mosolyt hozott a házba. Öröm lett minden nap, ami a ház körüli teendőkkel telt. Egész héten pedig szépséges margaréták képében volt velünk. Aztán egyik nap, amikor mindent elvégzett, szólt: többet nem jövök. Miértre nem volt felelet. Éva nem jött többet. Hiányzott. Nem csak a munkája, a szíve, a lelke. Aztán hónapokkal később egy levelet hozott a posta. Feladóként valami homályos utalás volt valami messzi helyre. Elnézését kért, amiért eltűnt, néhány szóval leírta a fájdalmasan tragikus élethelyzetét, amiben évtizedek óta élt, és nem bírta tovább, megszökött belőle. Hiába kerestem, nem tudtunk meg róla többet – a margarétákról azonban ő is eszembe jut minden évben, és a sok szép dal, melyeket vasalás közben énekelt.

Ajánljuk még:

LEVENDULA A SZELFIN TÚL: ÍGY HASZNÁLD FŐZÉSKOR, SÜTÉSKOR
KATÁNGSALÁTA ÉS BODÁCSKÓRÓ-FŐZELÉK – A GYÓGYNÖVÉNYRŐL, AMI NEMCSAK KÍVÜL-BELÜL ÁPOL, DE MÉG FINOM IS!
AZ ÉLÉNKSÁRGA, FÉSZKES VIRÁGZATÚ GYÓGYÍR: EZ A KÖRÖMVIRÁG

Sokkal több mint gyógytea – Mindent a kamilláról
A kamilla hallatán valamiféle betegség okán főzött kamillatea ugrik be a legtöbbeknek, pedig e kedves kis virág ennél többre is hivatott! Széleskörűen használható házi patikaszer, de szép és illatos a kertben, és akár finoman fűszerezhetünk is vele!

 

 

Már követem az oldalt

X