Kert

Szép és finom is – mindent a búzavirágról

A remény jelképe, Észtország nemzeti virága, nálunk az utóbbi években női keresztnév. Ragyogó kéksége vonzza a tekintetet és üdítően hat a lélekre. Ezzel a kékkel pettyezi a vidám réti csokrokat, a búzamezők szélét a pipacs ellenpontjaként. Összeszedtem minden fontosat a kék búzavirágról!

Lenhajú, búzavirágszemű, olvastam kicsiny gyermekként A kis bicebócát, és Móra Ferenc hasonlata alapján képzeltem el, vajon milyen lehet a len-haj, a búzavirág-szem, mert addig se lent, se búzavirágot nem nagyon láttam. Azóta is megmaradt ez a kép az emlékezetemben, és sokszor eszembe jut, ha éppen lenhajú, búzavirágszemű gyermeket látok – és minő véletlen, a teremtő meg is ajándékozott ilyen kisfiúcskákkal. Móra Ferencnek amúgy is nagy kedvence lehetett e kósza virág, sokszor használta hasonlataiban más virágok, növények mellett – de talán a búzavirágot a legtöbbször.

A búzavirág (Centaurea cyanus) régen szorosan hozzákapcsolódott a gabonatáblák képéhez: pipaccsal, margitvirággal, esetleg konkollyal karöltve szegélyezték azt. A nagyüzemi gazdálkodás megszabadította a végtelen táblákat az oda nem illő gyomoktól, de amikor az ember megpillant útközben egy kisebb búzaföldet, amely pirosan-kéken-fehéren tarkállik, hevesebben kezd dobogni a szíve, és újmódi szokás szerint leghőbb vágya megmerítkezni benne egy szelfi erejéig. Mások csokorba kötve viszik haza a nyári mező virág-üzenetével a vad búzavirágot pipaccsal, lengedező kalászokkal, fátyolvirággal összekötve.

Vidéki kertekben szívesen ültetik nemesített változatait, amelyek nem csak a kék árnyalataiban tündökölnek, hanem rózsaszín és törtfehér virágokkal is. Magasra törő növény, tehát válasszuk meg jól a helyét a kertben! Májustól júliusig virágzik, de a később kelt példányok az őszeleji időszakban is hoznak virágokat. A búzavirág azok közé a növények közé tartozik, amelynek folyamatosan érdemes levágni a kinyílt virágait, hogy mindig újat hozhasson, tehát bátran vigyünk belőle a vázába!

A szárakon billegő gömbös-fészkes virágzatokat gyógynövényként is gyűjthetjük.

A népi gyógyászat torokgyulladásra, szemgyulladásra javasolja, ma inkább teakeverékek alkotójaként jelenik meg, mintsem magában. Az utóbbi időben a kozmetikumok készítői is felfedezték a kék virágokban rejlő titkos üzenetet, gyógyító hatást, és arclemosókban, arcápoló termékekben találkozhatunk vele. Nem véletlen, hogy aki szép és egészséges szeretne lenni, annak vissza kell fordulnia a természet felé, és meglelnie a virágokban lévő erőt.

Az ehető virágok közé sorolhatjuk a búzavirágot, íze kellemesen fűszeres, talán a borsra emlékeztető enyhe aromát is vélhetünk felfedezni benne. Bánjunk vele csínján – mivel kevés a kék virágunk, ezért meg kell becsülnünk! Nem csak süteményeket, szendvicseket díszíthetünk kék virágocskáival, de ha elég türelmesek vagyunk, kandírozhatjuk is a telt virágokat.

 
Rózsakunyhó
 

Érdemes megszárítani is, fénytől védve, meleg helyen, mert így megőrzi színét, és télen a frisshez hasonlóan használhatjuk fel. A nyári sárgadinnyelevesnek kiváló ízesítője lehet – nem mellesleg a kék-sárga komplementer színjáték csak javára válik a csipetnyi gyömbérrel, leheletnyi kardamommal fűszerezett, üdítő ételsor-bevezetőnek.

Ajánljuk még:

EGY VIRÁG, AMIT A TUDÓSOKNAK SEM SIKERÜLT MEGÉRTENI – MINDENT A NAPRAFORGÓRÓL
LEVENDULA A SZELFIN TÚL: ÍGY HASZNÁLD FŐZÉSKOR, SÜTÉSKOR
A KERT NÉLKÜLI KERTÉSZKEDÉS RÖGÖS ÚTJAI – ISMERKEDÉSEM A BALKONZÖLDÍTÉSSEL

 

Már követem az oldalt

X